Managed hosting door True

Nederland ICT en HvA scholen hbo'er om tot ict'er

 

Jonge ondernemers studenten

Brancheorganisatie Nederland ICT gaat de Hogeschool van Amsterdam (HvA) helpen met een omscholingstraject waarbij werkzoekende hbo'ers zonder ict-achtergrond worden omgeschoold tot software engineer, business analist of cyber security specialist. Inmiddels hebben 145 deelnemers via het omscholingsprogramma Make IT Work een baan gevonden in de ict.

HvA en Nederland ICT gaan zich nu gezamenlijk inzetten om kandidaten en bedrijven uit heel Nederland aan zich te binden. Nederland ICT zal het programma bij haar leden onder de aandacht brengen. Daarnaast krijgen de deelnemende bedrijven de mogelijkheid tot het geven van inhoudelijke feedback op het onderwijsprogramma, zodat het aan blijft sluiten bij de actuele behoefte aan talent.

Het traject duurt elf maanden. Eerst krijgen de afgestudeerden vier maanden een opleiding. Daarna worden ze een maand ingewerkt en vervolgens gaan ze een half jaar lang vier dagen in de week aan de slag bij de ict-werkgever en volgen ze één dag in de week een cursus op de hogeschool.

De gemiddelde leeftijd van cursisten is 31 jaar, een derde van de deelnemers is vrouw. Het uitvalpercentage van Make IT Work is volgens de initiatiefnemers 9 procent. Op dit moment hebben 55 bedrijven zich aangesloten bij Make IT Work als werkgever.

Tweederde vacatures is op hbo-niveau

De eerstvolgende omscholingsrichting Software Engineering (Media) gaat op 13 november van start. De eerste ronde van Make IT Work startte in 2015. Naast een omscholingsprogramma tot software engineer is het programma gaandeweg uitgebreid naar cyber security specialist en business analist.

Volgens het CBS kampt een kwart van de ict-bedrijven met een personeelstekort (cijfers 2017), 67 procent van de openstaande ict-vacatures is op hbo-niveau (Nederland ICT, 2016).

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6226572). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Reacties

Na een paar maanden werkloos te zijn geweest heb ik me hogelijk verbaasd over het ontbreken van omscholingstrajecten voor ICT-ers met een MBO diploma voor 45-plussers. Ik ben namelijk zo’n MBO-er van 45 jaar met ruim 15 jaar ervaring in de ICT. Ik kwam in geen velden of wegen in aanmerking voor een dergelijk omscholingstraject traject dat de HvA nu dus blijkbaar weer aanbiedt, maar ook niet voor soortgelijke trajecten bij andere aanbieders. Er werd niet gevraagd naar mijn motivatie en ook niet gekeken naar mijn ervaring. Nadat ik mijn CV naar de HvA had gemaild kreeg ik te horen dat ik zonder HBO diploma niet in aanmerking kwam, dat was een vereiste. Ik vind het een ontzettende dooddoener.

Het UWV die het traject Make IT Work volgens mij (ook nu weer) gedeeltelijk subsidieert zegt het notabene zelf: Nog jaren tekort aan ICT personeel (https://www.security.nl/posting/503860/UWV:+Nog+jaren+tekort+aan+ict-personeel). Zou het dan niet logischer zijn om een breder blikveld te creëren en meer mensen laten deelnemen aan een dergelijk omscholingstraject?

Ik heb wel een antwoord gevonden op het www. (https://www.trouw.nl/home/vele-vacatures-in-de-ict-maar-niet-voor-45-plussers~ad9255fd/) Volgens sommige werkgevers zijn 45-plusser te oud en komen ze niet snel aan de bak doordat de ontwikkelingen zo snel gaan. En nog bedankt voor het compliment. Ik zou zeggen, des te meer reden om een omscholingstraject aan te bieden aan ICT-ers met een MBO diploma van 45 jaar en ouder die nu tussen wal en schip (dreigen te) vallen. Wil de UWV nu wel of niet iets doen aan het tekort aan ICT personeel?

Ik hoop dat via deze weg mijn vraag toch nog beantwoord wordt:
Wordt er ooit een gesubsidieerd traject gestart voor MBO’ers, met een ICT achtergrond van 45 jaar en ouder, zodat het tekort aan ICT-ers ook door deze doelgroep enigszins wordt aangevuld?
Ik ben inmiddels weer werkzaam en heb een fijne werkgever gevonden die wel vertrouwen in mij heeft. Desalniettemin erger me aan deze gang van zaken. Aan de ene kant biedt het kansen aan HBO-ers die geen ICT achtergrond hebben, wat ik heel goed vind. Aan de andere kant kan er maar een selecte groep van profiteren en constateer ik dat er geen gelijke kansen tussen MBO-es en HBO-ers voor een dergelijk omscholingstraject. Dat klopt gewoon niet.

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×