HHS-studenten testen usability Exact en JenV

Capgemini geeft gastcollege over communicatie

Usability

Studenten van de opleiding Communication & Multimedia Design aan de Haagse Hogeschool (HHS) testen in de komende weken de gebruiksvriendelijkheid van producten van onder meer het Ministerie van Veiligheid en Justitie (JenV) en Exact Software. Dit gebeurt voor de minor Usability Expert. Studenten aan de slag met 21 opdrachten, afkomstig van twintig opdrachtgevers.

Begin oktober deed Computable een oproep aan zowel het bedrijfsleven als de publieke sector om opdrachten in te sturen om een app, website, portal en/of ander digitaal product te laten testen op de gebruiksvriendelijkheid. Dit gebeurt door studenten van de opleiding Communication & Multimedia Design aan De Haagse Hogeschool (HHS) in het kader van de minor Usability Expert. Dit leverde in totaal 22 opdrachtgevers op.

In november ging de minor van start. Tweede, derde of vierdejaars studenten gaan de komende maanden in groepsverband van vier aan de slag voor drie opdrachtgevers. In totaal zijn twintig opdrachtgevers geselecteerd. Dit varieert van ministeries tot zzp’ers, van zakelijke dienstverleners tot de entertainmentsector en van administratieve software tot webshops.

De studenten werken aan een mix van opdrachten, zoals behoeftenonderzoek, expert review of usability-onderzoek. Voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) wordt een behoefteonderzoek gedaan op de IS-TV-applicatie. Dat is een registratiesysteem voor uitgeprocedeerde vreemdelingen.

Voor Exact worden twee opdrachten uitgevoerd. Ten eerste wordt de Exact Synergy-app getest op gebruiksvriendelijkheid. Dat is een erp-oplossing voor het mkb, waarbij gebruikers hun workflow, agenda, collega's en relaties overal kunnen meenemen. De tweede opdracht betreft een expert review op Exact Finance, een applicatie waarbij ondernemers naar eigen zeggen binnen één minuut informatie krijgen over de mogelijkheid om wel of geen bedrijfsfinanciering te krijgen. Deze opdracht is aangeboden in samenwerking met Sparkholder.

Praktijkervaring

Benieuwd wat de studenten in de komende weken doen? Ze houden een blog of website bij, waarin ze hun ervaringen bij het uitvoeren van de opdrachten en de kennis die ze op hebben gedaan tijdens de gastcolleges delen. Twee voorbeelden zijn ‘Lab Lounge’ en Llama Labs.

De studenten gaan aan de slag voor verschillende soorten bedrijven en instellingen, voor zowel consumenten als werknemers. Dit werken voor diverse soorten opdrachtgevers is volgens Stephanie van der Meer, docent Interaction Design bij HHS, een eye-opener voor de studenten. ‘Traditioneel gezien hebben studenten de meeste connectie met ontwerpbureaus. Studenten komen via de minor ook in aanraking met de publieke sector en zakelijke dienstverleners. Dit laat ze inzien dat ze ook bij dit soort organisaties kunnen afstuderen of werken.

Het beroepenveld speelt in deze minor niet alleen de rol van opdrachtgever en sparringspartner, maar ook als bron van kennis en ervaringen. Afgelopen jaren bleek dat er in enkele gevallen de communicatie met de opdrachtgever niet altijd even goed verliep. ‘Daarom heeft dit jaar Capgemini een gastcollege verzorgd hoe om te gaan met opdrachtgevers in verschillende settings. Aan bod kwam onder andere hoe om te gaan met situaties waarin verwachtingen niet overeenkomen en hoe samen te werken.’

Andere gastcolleges zijn ingestoken op de theorie rondom unsabilitytesten en de ontwikkeling van producten. Denk aan colleges als het gebruik van data-analyses in usabilityonderzoek, Design etnography, accessibility en het doen van usability-onderzoek met kinderen.

Usabilitylabs

Daarnaast krijgen de studenten de mogelijkheid om meerdere usabilitylabs te bezoeken. De Rabobank, Belastingdienst, Aegon en ANWB stellen hun usabilitylabs beschikbaar. Zij geven studenten tijdens de rondleiding en presentatie hun visie op de rol van usabilityonderzoek en de plek daarvan in ontwerp- en ontwikkelprocessen te delen.

20 opdrachtgevers

 1. BakkerElkhuizen
 2. Europeana Foundation
 3. Exact Software
 4. Exact Software & Sparkholder
 5. Externe Batterij (Flex Media Concepts)
 6. FeedbackFruits
 7. Inspiratie op Locatie
 8. IT’s Teamwork
 9. iUsed Store
 10. Louis Jansen Digital Consultancy
 11. Meetroo
 12. Ministerie van Justitie en Veiligheid - Dienst Terugkeer & Vertrek
 13. MyCademy
 14. Nuffic
 15. Poppodium De Pul Uden
 16. Squid App Nederland
 17. Stichting Consulto
 18. SURFMarket
 19. Tjingo
 20. Your home in your pocket

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Toffe opdracht voor zowel studenten en opdrachtgevers om zichzelf te ontwikkelen. Ben benieuwd wat er met de feedback wordt gedaan. :)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Haagse hogeschool

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-27T11:19:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.