Onderwijs gaat gezamenlijk internet inkopen

Doorbraakproject Onderwijs & ICT leidt tot aanbesteding

Dit artikel delen:
School

In 2018 gaat een coöperatie - Sivon - van 24 onderwijsbesturen een gezamenlijke ict-aanbesteding uitvoeren. Het gaat om de aankoop van internet en wifi, inclusief de bijbehorende cybersecurity hiervan. Daarnaast wordt gekeken naar de gezamenlijke inkoop van andere producten zoals leermiddelen en serverinfrastructuur in de cloud. Dat blijkt uit een publicatie van het Doorbraakproject Onderwijs & ICT.

Het Doorbraakproject Onderwijs & ICT had tot doel om ict-doorbraken binnen het onderwijs te realiseren. Het project liep in de periode 2013-2017. Doel ervan was om scholen in staat te stellen met ict-maatwerk  gepersonaliseerd leren mogelijk te maken voor meer leerlingen. Deelnemers in het samenwerkingsverband waren het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de PO-Raad en de VO-raad. Daarnaast was Kennisnet aangesteld als penvoerder.

Gezamenlijk inkopen

Een van de doelstellingen was om de inkoop van ict-producten te professionaliseren. Tijdens een tussentijdse evaluatie in 2016 kwam naar voren dat onderwijsinstellingen sterker moeten inzetten op een gezamenlijke inkoop van ict. 24 besturen hebben nu hun krachten gebundeld om een coöperatie voor vraagbundeling uit te werken. Dit heeft Sivon opgeleverd. Dat staat voor Samen Inkopen Voor Onderwijs Nederland.

Sivon gaat over de inkoop van alle ict-producten en -diensten. Daarnaast omschrijft de coöperatie zich als een kennis- en leergemeenschap, waarbij workshops, kennisontwikkeling en benchmarktinformatie centraal staat.

Internet en wifi

In eerste instantie kijkt de gemeenschap naar de gezamenlijke inkoop van internetverbindingen en wifi en de bijbehorende cybersecurity hiervan. Daarnaast wordt aandacht besteedt aan de functionaris gegevensbescherming. Concreet wordt in 2018 de eerste aanbesteding gedaan. Daarnaast wordt gekeken naar een aanbesteding voor andere ict-producten, zoals leermiddelen en een serverinfrastructuur in de cloud.

De gezamenlijke inkoop biedt volgens het rapport diverse voordelen. Zo hoeft de gemeenschap maar één keer een aanbesteding te doen, ontstaat er naar eigen zeggen een beter vraagsturen en zorgt de massa-inkoop voor een betere prijs-kwaliteitsverhouding. Bovendien is specialistische kennis onafhankelijk beschikbaar.

Doorbraakproject Onderwijs & ICT

Wat is nou precies voor het doorbraakproject onderzocht? Het doorbraakproject is gericht op drie ambities, goed voor tien doelstellingen. De eerste twee ambities zijn gericht op de keuzes van scholen over de inzet van ict en weten wat er nodig is voor een implementatie van deze (ict-)keuzes. De derde ambitie gaat om de daadwerkelijke implementatie van de ict-producten. Denk aan de integratie tussen systemen of de toegang tot digitale middelen. Ook wordt hier gelet op wet- en regelgeving.

It in het onderwijs: IPON 2018

Vandaag en morgen, 7 en 8 februari 2018, vindt Ipon 2018 plaats, een vakbeurs over it in het onderwijs. De summit wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-07T11:57:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.