171 ict'ers met autisme aan werk dankzij ITvitae

Het in Amersfoort gevestigde ITvitae, specialist in het opleiden, coachen en bemiddelen van hoogbegaafden en ict-specialisten met autisme, heeft in drie jaar tijd ruim 171 ict-specialisten bemiddeld naar werk bij it-bedrijven als Centric (6), Northwave (5), Ey NL (6) en Sogeti (4). Dit blijkt uit het door ITvitae recent gepubliceerde Social Impact Verslag 2017.

De opleidingsprogramma’s sluiten aan op de actuele vraag op de arbeidsmarkt en leiden studenten in kleine groepen op tot software-tester, -developer, data science specialist of cyber security specialist. Ook wordt er extra aandacht besteed aan communicatie, rapporteren en presenteren. Het merendeel van de deelnemers zit in de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar en heeft voorafgaand aan de opleiding nog nauwelijks werkervaring opgedaan.

Belangrijk

‘Wat ik zelf heb gemerkt is dat het uitermate belangrijk is om de vraag die je zou willen stellen duidelijk en goed te formuleren’, zegt Anita Huijmans, D&I leider bij Ey NL. De financiële dienstverlener heeft momenteel zes ITvitae-professionals in dienst als cyber security specialist (3),  data science specialist (2) en Java programmeur (1). ‘Een mooie les om bij de vraag even stil te staan: wat wil ik nu eigenlijk weten. De vraag moet heel expliciet en ondubbelzinnig worden gesteld - hoe mooi is dat! Hoe vaak stellen we niet een vraag terwijl we eigenlijk het verhaal achter de vraag willen horen.’

Ruim 90 procent van de 297 deelnemers die zich sinds 2014 hebben aangemeld, rond volgens het opleidingsinstituut het leerproject succesvol af. Eis is wel dat voor aanvang van de opleiding, studenten beschikken over enige ict-kennis. Volgens ITvitae zitten ruim twintigduizend potentiële studenten met autisme werkloos thuis, nadat ze zijn uitgevallen in het reguliere onderwijs dan wel vastlopen door ingewikkelde procedures.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In het softwaretesten zijn er al geruime tijd mensen met autisme ingezet. Voor het ICT vakgebied kunnen we gelukkig concluderen dat bepaalde vormen van autisme ook als een talent kan worden beschouwd in plaats van een beperking.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-08T11:14:00.000Z Zamire Willems
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.