Ict'er onderschat complexiteit van robot-interactie

Ict’ers onderschatten hoe complex sociale interactie met robots is. Ze denken dat door technische vooruitgang van bijvoorbeeld spraakherkenning, gezichtsherkenning en objectherkenning de interactie tussen mensen en robots eenvoudiger wordt. Maar, er is meer nodig om die sociale interactie op gang te krijgen.

Dat stelt prof. dr. Piek Vossen, hoogleraar Computationele Lexicologie aan de VU in Amsterdam in een interview met Computable. Hij is hoofd van het Computational Lexicology and Terminology Lab dat onderzoekt hoe machines taal kunnen begrijpen. Vossen: ‘De belofte van de techniek is gebaseerd op losse taken die steeds sneller en beter gaan en zich ontwikkelen. Zoals in het geval van spraakherkenning de ontwikkeling van Google’s deeplearning en algoritmen. Dat is ontzettend indrukwekkend.’ Maar, hij wijst erop dat voor de sociale interactie tussen mensen en robots op basis van taalbegrip meer nodig is dan die afzonderlijke technische vaardigheden.

‘Wanneer die afzonderlijke vaardigheden - spraakherkenning, gezichtsherkenning, objectherkenning enzovoort -  naar een hoger niveau worden getild, is het probleem niet automatisch opgelost.’ Hij vervolgt: ‘Je moet er allereerst mee rekening houden dat spraaktechnologie nooit perfect zal zijn. Mensen verstaan en begrijpen elkaar ook niet altijd. Dus de communicatie met een robot wordt nooit perfect.’ 

De robot moet volgens Vossen er ook mee kunnen omgaan wanneer mensen bewust of onbewust verkeerde informatie geven. ‘Dat geldt zowel voor de eigen signaalverwerking als de input die je krijgt. Dus je moet voortdurend aan een model werken, waarin vertrouwen is meegenomen en dat wordt meegewogen in de beslissingen en keuzes die de robot maakt.’

Taal is een uitdaging

Vossen legt ook uit dat met name de complexiteit van taal een grote uitdaging vormt bij sociale interactie tussen robots en mensen. Dat wordt met spraakherkenningssoftware maar deels opgelost. ‘Taal is rijk, abstract, vaag en meerduidig. Hoe bepaal je naar welke dingen woorden verwijzen, hoe relateer ik taal aan de wereld die wij kennen? Waarom kiezen mensen verschillende woorden en uitdrukkingen om dezelfde dingen en situaties anders te ‘framen’?'

In het interview met Computable: ‘VU leert robot om mensen te begrijpen’, gaat Vossen verder in op zijn onderzoek.

Infosecurity.nl en Data & Cloud Expo

Piek Vossen is spreker tijdens het onafhankelijk sprekersprogramma van Computable tijdens de vakbeurzen Infosecurity.nl en Data & Cloud Expo in de Jaarbeurs in Utrecht op 31 oktober en 1 november 2018.

U kunt zich via deze link inschrijven voor zijn presentatie: Communiceren met een imperfecte robot, waarbij het team van Vossen een demonstratie geeft van de robottoepassingen die ze hebben ontwikkeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-24T10:02:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.