Esri vernieuwt aardrijkskunde met geo-analysesoftware

Eerste honderd middelbare scholen aan de slag met ‘ArcGIS voor op School’

GPS

Meer dan honderd Nederlandse middelbare scholen werken twee weken na de introductie van het programma ‘ArcGIS voor op School’ met de softwaretool van de Rotterdamse it-leverancier Esri. De scholieren kunnen nu kaarten maken en geo-analyses uitvoeren.

De leeromgeving voor scholieren bevat veldwerkapplicaties, waardoor leerlingen via hun smartphone data kunnen inwinnen in het veld. Ook kunnen ze kaarten op zowel lokale als globale schaal en in 2D en 3D bekijken. Daarnaast bevat de omgeving data-analysetools en presentatietools en de zogenaamde ‘Living Atlas of the World’, die toegang geeft tot duizenden kaartlagen.

Om de toegang tot een geografische informatie systeem (gis) in het onderwijs te faciliteren, introduceerde Esri Nederland onlangs tijdens de Onderwijsdag van de KNAG (Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap) het speciale programma ‘ArcGIS voor op School’. Docenten kunnen via dit programma kosteloos gebruik maken van ArcGIS Online en hun leerlingen toegang geven tot deze software.

Examenprogramma

Tijdens de KNAG Onderwijsdag presenteerden Tim Favier, docent en onderzoeker aan Universiteit Utrecht, en Tom Kuijpers, gis-onderwijscoördinator bij Esri Nederland, de mogelijkheden van gis binnen het onderwijs via de ‘ArcGIS voor op School’-leeromgeving.

‘Gis-applicaties zijn nu expliciet opgenomen in het nieuwe examenprogramma voor havo en vwo’, vertelt Favier. ‘Dit is gedaan omdat steeds meer professionals bij bedrijven, overheden en kennisinstituten gebruik maken van gis bij geografische vraagstukken. Gis hoort daarom ook gewoon bij het schoolvak aardrijkskunde.'

‘Het gebruik van gis in het onderwijs is nog beperkt’, weet Kuijpers. ‘Er is terughoudendheid want voor leerlingen zou het lastig zijn.’ Favier stelt echter dat ArcGIS Online voor elke school geschikt is. ‘Dit is een eenvoudig te gebruiken tool waar niet veel kennis van datasets en complexe tools voor nodig is.’

NOT 2019

NOT 2019, het grootste onderwijsevent van Nederland, richt zich op professionals in de kinderopvang, het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs en vindt plaats van 22 tot en met 26 januari 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-29T07:52:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.