Utrecht krijgt een Techniek Experience Center

Gemeente Utrecht kent een subsidie van zeshonderdduizend euro toe aan het project Techniek Experience Center (TEC) Utrecht. Dit moet een speel-werkplaats in de wijk Overvecht worden waar professionals hun passie voor techniek, creativiteit en innovatie delen met jongeren. Door hen in contact te brengen met techniek wil TEC de belangstelling hiervoor, waaronder ook ict, stimuleren.

Het doel van TEC Utrecht is om jongeren tot ongeveer 16 jaar kennis te laten maken en ervaring op te laten doen met techniek. 'Nederland kent een groot personeelstekort in de technische branche', licht wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken en Ruimtelijke Ontwikkeling) van de Domstad toe. 'Juist nu en in de komende jaren zijn technisch geschoolde mensen hard nodig voor bijvoorbeeld het bouwen van woningen, de energietransitie en om de economie te verduurzamen.'

TEC is een samenwerkingsproject van het onderwijs en bedrijfsleven in Utrecht en sluit aan bij de ambitie van de gemeente om de onbalans op de arbeidsmarkt tegen te gaan; nog te vaak kiezen jongeren voor een vak waar zij later moeilijk werk in kunnen vinden.

Spelen en experimenteren

TEC Utrecht

Aan het initiatief TEC Utrecht zijn de volgende partijen verbonden: Stichting Willibrord, Stichting Nuovo, ROC Midden Nederland, Heijmans, BAM, Bouwmensen, Portaal, Eneco, Singel PD, gemeente Utrecht en Dietz Strategie en Communicatie.

Jongeren maar ook hun ouders kunnen straks in TEC gaan spelen en experimenteren met techniek. Ze kunnen ontdekken hoe iets werkt en techniek ervaren. Daarmee wordt de drempel voor jongeren verlaagd om te kiezen voor een technische opleiding. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er ook aandacht voor ict en worden digitale vaardigheden zoveel mogelijk gekoppeld aan iets fysieks. Denk bijvoorbeeld aan 3d-printen en het bouwen en programmeren van robots.

TEC Utrecht wordt begin 2020 officieel geopend. De subsidie komt uit het Europese subsidieprogramma ‘Kansen voor West 2’ van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Via een stedelijk programma voor duurzame stedelijke ontwikkeling kan Utrecht in de periode van 2014-2020 zo’n 6,4 miljoen euro inzetten voor projecten gericht op het versterken van het vestigingsklimaat, verminderen van de mismatch op de arbeidsmarkt en transitie naar een koolstofarme economie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-07T11:19:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.