KU Leuven weer in internationale innovatietop

Nederland drie keer vertegenwoordigd op wereldranglijst

Winst

KU Leuven behoort wereldwijd tot de meest innovatieve universiteiten. Op de wereldranking van persagentschap Reuters behaalt het de zevende plaats. Hiermee is het de eerste niet-Amerikaanse instelling in de top tien. Stanford University voert de ranglijst aan, gevolgd door MIT en Harvard. België komt twee keer voor op de lijst; de Universiteit van Gent staat op de 98e plaats. Nederland is drie keer vertegenwoordigd: TU Delft (60), Universiteit Leiden (71) en Universiteit Utrecht (93).

Elk jaar publiceert Reuters een ranglijst met 's werelds meest innovatieve universiteiten. Om de onderzoeksoutput van de instellingen in kaart te brengen, gebruikt Reuters verschillende parameters. Het gaat bijvoorbeeld om artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en patentaanvragen.

Over het algemeen domineren Amerikaanse universiteiten de lijst. In totaal komen 46 universiteiten in de top honderd uit dit land. Duitsland is het tweede best presterende land met negen universiteiten. Frankrijk klimt naar de derde plaats, met acht universiteiten op de lijst. België heeft in totaal twee universiteiten op de ranglijst staan, waarvan de KU Leuven zelfs in de top tien is geëindigd.

Reuters roemt de KU Leuven omdat het een groot volume van papers en patenten produceert, dat ‘een grote invloed op onderzoekers in Europa en de rest van de wereld’ heeft. Daarbij verwijst het persagentschap naar de ontwikkeling van een paneel dat waterdamp uit de lucht kan omzetten in waterstofgas. Na tien jaar onderzoek en ontwikkeling kan het paneel nu 250 liter waterstof per dag produceren.

Wereldranking

Wereldranking meest innovatieve universiteiten 2019

  1. Stanford University (VS)
  2. Massachusetts Institute of Technology - MIT (VS)
  3. Harvard University (VS)
  4. University of Pennsylvania (VS)
  5. University of Washington (VS)
  6. University of North Carolina Chapel Hill (VS)
  7. KU Leuven (België)
  8. University of Southern California (VS)
  9. Cornell University (VS)
  10. Imperial College London (VK)
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Universiteit Utrecht

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-28T10:45:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.