Overheid sluit I-Partnerschap met hoger onderwijs

samenwerking

De rijksoverheid, hogescholen en universiteiten gaan samenwerken op gebied van it. Een I-Partnerschap is opgezet om slimme oplossingen te vinden voor digitale vraagstukken. Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft daartoe concrete afspraken gemaakt met de koepelvoorzitters van het hoger onderwijs.

Knops ondertekende een intentieverklaring voor dit I-Partnerschap samen met Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging van Hogescholen (VH), en Pieter Duisenberg, voorzitter van de vereniging van universiteiten (VSNU).

'Het is de ambitie van de overheid om voorop te lopen op het gebied van digitalisering. Dat kunnen we alleen doen door onze krachten als overheid te bundelen met het hoger onderwijs. Met dit I-Partnerschap zetten we hierin een flinke stap’, aldus Knops.

Volgens de staatssecretaris is de samenwerking een win-win voor het Rijk en het hoger onderwijs. 'De rijksoverheid krijgt toegang tot de laatste kennis en nieuw it-talent uit heel Nederland; het hoger onderwijs krijgt op zijn beurt toegang tot meer interessante maatschappelijk relevante praktijkopdrachten en onderzoeken.'

Verschillende samenwerkingsvormen zijn mogelijk. Zoals groepsopdrachten voor studenten die hun tanden zetten in digitaliseringsvragen van het Rijk. Eveneens mogelijk is onderzoek in innovatie-labs op thema's als kunstmatige intelligentie, datawetenschap en blockchain. Ook valt te denken aan opleidingen en trainingen waarmee rijksambtenaren de laatste kennis tot zich kunnen nemen.

Initiatieven

Inmiddels lopen er diverse samenwerkingsinitiatieven en zijn er vele in voorbereiding. Zo wordt onder de vlag van het I-Partnerschap met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) een rijksbreed PhD-programma ontwikkeld op het gebied van informatieveiligheid. Ook is er een onderzoeksamenwerking tussen de landelijke politie en het hoger onderwijs.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO, een agentschap van het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is bezig met de inrichting van een innovatie-lab voor blockchaintechnologie. Daarnaast worden er honderden groepsopdrachten voor hbo's verwacht op thema's als cybersecurity, artificial intelligence, datawetenschap, blockchain en e-governance.

De ondertekening vond plaats via een drone die de verklaring naar de drie ondertekenaars bracht.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-09T12:09:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.