Gratis omscholing naar informatica-leraarschap

Studenten

Universiteiten bieden academici gratis omscholing aan naar een eerstegraadsbevoegdheid in de informatica. Het tekort aan academisch geschoolde docenten moet daarmee worden ondervangen. Ook in de vakken wiskunde, natuurkunde en scheikunde worden kosteloos cursussen aangeboden.

Met het aanbod van slim opgezette en gedeeltelijk online lopende cursussen wordt het traject naar een eerstegraadsbevoegdheid verkort. Onder de naam Beta4all wordt vijf jaar lang gratis omscholing gegeven. Omdat ze het als een topprioriteit zien om meer eerstegraadsleraren op te leiden, dragen alle elf bèta-faculteiten in Nederland financieel een steentje bij. 

Het initiatief van de universiteiten sluit aan bij de adviezen van oud-AFM-bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven. Zij zocht in opdracht van onderwijsminister Arie Slob naar oplossingen voor het enorme lerarentekort. Zo constateerde zij dat de huidige lerarenopleidingen niet zijn ingesteld op volwassenen met ervaring. Beta4all is dit juist wel. 

Tekortvakken

De doelgroep bestaat uit academici met een net wat afwijkende vooropleiding, die hun bevoegdheid willen halen in een van de genoemde tekortvakken. De cursussen verzorgen elk een klein onderdeel van de benodigde vakkennis van een van de genoemde vakken. Zo kan een ict-expert met een academische opleiding zich gemakkelijk inhoudelijk laten bijscholen om informatica te gaan geven.  

Beta4all is de afgelopen jaren uitvoerig uitgetest. Er zijn diverse pilots geweest. De cursussen zijn op academisch niveau. De focus ligt op kennis die relevant is voor het werken in het voortgezet onderwijs. Honderden academici hebben via Beta4all reeds de weg naar het leraarschap gevonden. Door de cursussen te stroomlijnen en gratis te maken hoopt men de komende vijf jaar nog eens duizend nieuwe academisch geschoolde eerstegraadsdocenten voor de klas te krijgen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik snap het nog niet helemaal. Ik heb even op https://www.beta4all.nl/prog_inf4all.htm gekeken en het programma daar ziet er uit als een leuke set cursussen technische onderwerpen; beetje programmeren, spelletje ontwerpen, iets met AI. Maar voor je lesbevoegdheid wordt je doorverwezen naar het onderwijsloket. Dus het gaat eigenlijk alleen om wat IT cursussen die je ook gewoon bij Udemy of een andere MOOC zou kunnen volgen. Wat maakt beta4all dan zo speciaal? De wiskunde, natuurkunde, en scheikunde cursussen zien er wel leuk uit, die zou je voor de lol al volgen!

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-07T10:39:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.