HvA ontrafelt met CERN geheimen van heelal

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) is voor de minor Software for Science een samenwerking aangegaan met CERN. Dit Europese instituut doet in Genève fundamenteel onderzoek naar elementaire deeltjes. Duizenden wetenschappers voeren daar experimenten uit om te ontdekken waar het universum van gemaakt is.

In de minor werken HvA-studenten aan software voor een van deze deeltjesversnellers. Zo doen zij unieke kennis en ervaring op, en krijgt CERN de nodige software. Bij wetenschappelijke experimenten moet de gebruikte software exact doen wat er van wordt verwacht, zodat de resultaten van het experiment betrouwbaar zijn. Ook moet de code van de software begrijpelijk zijn voor andere wetenschappers.

De uitdaging is software te ontwikkelen die de opzet van experimenten helpt controleren, herhalen en reproduceren. Deze stappen vormen de basis van wetenschappelijke vooruitgang.
Frank Aldershoff, hoofddocent bij de HvA, en Vasco Barroso van CERN deelden onlangs hun ervaringen in de minor. Ook gingen zij na of er meer gebieden zijn waar de samenleving hogere eisen zou moeten stellen aan het software-ontwikkelproces. CERN behoort tot de voorlopers op gebied van software-toepassingen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-16T09:52:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.