Digitale Binnenhof Academy spijkert politici bij

De Tweede Kamer krijgt een Digitale Binnenhof Academy. Na de verkiezingen wordt begonnen met kennis- en informatiesessies die toegankelijk zijn voor politici en hun beleids- en fractiemedewerkers.

Acht brancheorganisaties uit de digitale sector starten dit voorjaar samen met ECP en iPoort met het initiatief om de kennis in de Kamer over de digitale samenleving en economie naar een hoger niveau te brengen.

Initiatiefnemer Michiel Steltman, directeur DINL (Stichting Digitale Infrastructuur Nederland), zegt dat het niet alleen gaat om kennis over de werking van technologie. 'Inzicht in de juridische, economische, bestuurlijke of maatschappelijke invalshoeken zijn eveneens erg belangrijk.’

De tijdelijke commissie Digitale toekomst had een dergelijke academie geadviseerd. Volgens deze commissie is het voor Kamerleden lastig om objectieve en ongekleurde kennis op dit gebied te vergaren.  

Het probleem wordt vergroot nu veel Kamerleden die goed ingevoerd zijn op digitale dossiers niet meer verkiesbaar zijn. Nieuwe Kamerleden met weinig achtergrond in de complexe materie zullen zich snel moeten inwerken op hun dossiers. Onlangs constateerde Inge Bryan, de nieuwe topvrouw van Fox-IT, dat onder de kandidaat-Kamerleden dit jaar nagenoeg geen politici met kennis van ict zitten. Steltman: ‘En dat terwijl de materie buitengewoon complex is, zoals we met regelmaat zien bij debatten en onderwerpen.’

Deelnemers aan de Digitale Binnenhof Academy zijn AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), BTG (Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers), Cyberveilig Nederland, DCC (Dutch Cloud Community), DDA (Stichting Dutch Data Center Association), DINL (Stichting Digitale Infrastructuur Nederland), FCA (Fiber Carrier Association), NBIP (Stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers), ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) en iPoort. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik zou graag het studieprogramma eens inzien. Of wellicht bijwonen. We moeten natuurlijk wel kunnen controleren wat onze volksvertegenwoordigers te horen krijgen op dit gebied.

@JosVisser Is dat niet een beter idee dat jij de kamerleden wegwijs maakt?

Als de interesse er niet is dan gooi je het zaad van kennis op een betonvloer waar het bij het eerste zuchtje wind vanaf waait. De kamerleden die goed ingevoerd zijn op digitale dossiers kunnen deze kennis namelijk ook gewoon overdragen, hele idee van een partijenstelsel is namelijk geschoeid op continuïteit. Dat hedendaagse stoelendans niet meer om de kennis maar de poppetjes gaat maakt van de tweedekamer een poppenkast, verkozen poppetjes worden dan niet alleen de sokpop van ambtenaren maar ook van lobbyisten zoals deelnemers aan de Digitale Binnenhof Academy.

@LouisKossen: :-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-10T10:26:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.