Avans voor tweede keer uitgeroepen tot beste hbo

Instelling blinkt uit in informatica

Studenten

Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch is met afstand de beste grote hbo-instelling van Nederland. Vorig jaar stond Avans ook al bovenaan, maar dit jaar is de kwaliteit nog verder verbeterd. Daarmee werd de voorsprong op de nummer twee, Windesheim (Zwolle), groter. NHL Stenden (Leeuwarden) moet de derde plaats dit jaar afstaan aan Hogeschool Leiden.

Dit blijkt uit de ‘Keuzegids Hbo 2022’, een onafhankelijke vergelijking van alle opleidingen op hbo-niveau. Gedetailleerd kan je zien waar je het beste hbo-informatica en hbo-ict kunt studeren.

Avans blinkt uit in flink wat vakgebieden, waaronder informatica. Zeer hoog scoort technische bedrijfskunde in Tilburg. Ook Windesheim doet het goed, onder meer bij informatica. De verschillen zijn dit jaar weer groot. De Hanzehogeschool Groningen scoort slecht bij exacte studies en informatica. De Hogeschool van Amsterdam, de Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland scoren op deze vakgebieden een minnetje. 

De oordelen zijn gebaseerd op wat de studenten zelf van hun opleiding vinden. Als basis diende de Nationale Studenten Enquête. Dit jaar vulden 330.000 studenten deze vragenlijst in. Gekeken werd naar de inhoud van de studie, docenten, toetsing, voorbereiding op de loopbaan en sfeer. De verschillen tussen de instellingen die dezelfde opleidingen aanbieden, zijn duidelijk in kaart gebracht.

Het aanbod van opleidingen in ict en informatica is groot. Hbo-ict kan je het beste in Middelburg HZ studeren. Ook Ede CHE, Zwolle Windesheim en Tilburg Fontys krijgen een goed oordeel. Voor informatica moet je zijn bij Den Bosch Avans of Breda Avans. Den Bosch Avans is ook winnaar bij technische informatica. Bij business-it en -management staat Breda Avans bovenaan. Nijmegen HAN is de beste bij bio-informatica. 

In het algemeen levert het eerste jaar van hbo-ict en informatica de studenten weinig problemen op. In Eindhoven, Enschede, Nijmegen (informatica) en Tilburg halen meer studenten dan gemiddeld het tweede jaar. Vaker dan gemiddeld ‘bakken’ studenten in Amsterdam, Den Bosch, Groningen, Haarlem, Leiden, Rotterdam en Venlo. Studievertraging komt vaak voor in Middelburg, Amsterdam, Groningen, Haarlem, Leiden en Rotterdam. Studenten technische informatica bij Avans in Breda kennen weinig studievertraging. Deze hbo-instelling ziet ook bij business-it en -management haar studenten relatief snel doorstromen. 

Van de pas afgestudeerde hbo-ict’ers waren vier van de vijf al aan het werk. Iets meer dn tien procent studeerde door. Ruim negentig procent werkte op hbo-niveau. Het gemiddelde bruto-maandsalaris bedroeg 2.857 euro. Driekwart was goed voorbereid op een baan. Negentig procent werkt fulltime. In 2020 begonnen 6.033 studenten met een studie hbo-ict. Van de eerstejaars was een op de tien vrouw. 

De nieuwe gids bevat behalve studentenoordelen ook succescijfers, arbeidsmarktgegevens en een overzicht van alle hbo-bachelors en associate degrees.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-07T09:52:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.