Hogescholen onderzoeken samen verantwoorde ai

Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Utrecht gaan samen onderzoeken hoe je op verantwoorde wijze kunstmatige intelligentie (ai) toepast. Bij het praktijkgerichte onderzoek doen ook 24 andere organisaties mee. De hogescholen ontvingen alvast een miljoen euro subsidie van Regieorgaan Sia, onderdeel van NWO.

Met het 'Centrum voor Responsible Applied AI' hopen de onderzoekers antwoorden te vinden op veelgestelde vragen over de inzet van ai. Zoals hoe je de technologie zinvol en met oog voor de gebruiker implementeert in specifieke omgevingen zoals de detailhandel en zorg, en hoe je in het ontwerpproces rekening houdt met ethische en maatschappelijke vraagstukken.

Het onderzoek moet resulteren in een methodologie die helpt bij het verantwoord ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van kunstmatige intelligentie. Dit vergt kennisopbouw en kennisdeling, waarvoor de onderwijsinstellingen drie leeromgevingen ontwikkelen. Deze omgevingen richten zich op de detailhandel, zakelijke dienstverlening en media.

Doel

Uiteindelijk is het doel om vanuit deze leeromgevingen praktische tools, instrumenten, onderwijs en trainingen te ontwikkelen die kunnen worden ingezet voor ai-toepassingen in de betreffende sector.

Onderdeel van de samenwerking betreft de centrale doorontwikkeling van processen en voorzieningen voor datamanagement en strategisch personeelsmanagement, trainingen en een impactmodel. De organisaties tuigen voor deze samenwerking ook een centrale it-infrastructuur op.

Partners

Behalve eerder genoemde drie hogescholen nemen 24 andere partners deel in het project. Hieronder zijn de gemeenten Rotterdam en Amsterdam, de provincies Utrecht en Zuid-Holland, ict-dienstverlener CGI, diverse retailorganisaties zoals Thuiswinkel.org, diverse media waaronder ANP en Instituut voor Beeld en Geluid, en netwerkpartners. Denk bij die laatste categorie aan bijvoorbeeld de Amsterdam Economic Board, Economic Board Zuid-Holland, IT Campus Rotterdam, Erasmus Centre for Data Analytics en TU Delft. Ook enkele regionale ai hubs doen mee.

Sprong

Het gloednieuwe kenniscentrum wordt deels gefinancierd met een zogeheten Sprong-subsidie van Regieorgaan Sia, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Sprong stimuleert de samenwerking tussen onderzoeksgroepen van verschillende hogescholen die de potentie hebben om binnen acht jaar uit te groeien tot krachtige samenwerkingsverband.

De subsidie is beschikbaar voor onderzoek naar innovatieve oplossingen op gebieden zoals de energietransitie, zorg en datagestuurde productie. Voorwaarde is dat meerdere hogescholen moeten samenwerken met praktijkpartners. Eind oktober werden zeventien projecten gehonoreerd. Elk ontvangt een miljoen euro, wat na vier jaar kan worden verdubbeld na een positieve tussentijdse evaluatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-05T16:16:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.