Amsterdamse Azure-academie voor cloud op mbo-niveau

Microsoft Azure

ROC Amsterdam krijg een Azure-academie. Dat lesaanbod is gericht op mbo-studenten en cursisten die al actief zijn in de ict en hun kennis van cloud computing willen bijscholen. Het aanbod met de naam Azure Academy is ontwikkeld door ict-opleider ITPH Academy, Microsoft en het ROC en bestaat uit kortcyclische lesprogramma's.

De opleidingen en cursussen variëren qua niveau van basis-ict-vaardigheden tot complete stages tot Azure-expert. De Azure-academie wordt onderdeel van de reguliere ict-opleidingen (niveau 2 t/m 4) van MBO College Zuidoost in Amsterdam. Op die vestiging van het ROC kunnen ook bedrijven en instellingen hun medewerkers laten bijscholen en opleiden naar de huidige eisen die gevraagd worden aan ict’ers die werken met cloudtoepassingen.

Met het nieuwe lesprogramma wil het ROC van Amsterdam de arbeidsmarktkansen van studenten en werknemers vergroten. Tegelijkertijd wordt de doorstroom naar een hbo-opleiding of ‘associate degree’ (hogere certificering) bevorderd. 

4750 vacatures

De uitbreiding van het onderwijsaanbod van het ROC sluit aan op de doelstellingen van House of Digital. Dat is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, het ROC van Amsterdam - Flevoland, de Hogeschool van Amsterdam en enkele tientallen bedrijven. Het deelt kennis en ontwikkelt nieuwe opleidingen, om het onderwijs goed aan te laten sluiten op de vraag vanuit het bedrijfsleven.

De vraag naar medewerkers met digitale vaardigheden neemt volgens de betrokkenen snel toe. In de metropoolregio Amsterdam staan volgens hen 4750 vacatures voor ict-professionals open

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Met recent een coalitieakkoord van het nieuwe kabinet dat verklaart de inzet van open source in EU-verband te willen bevorderen en zo het voortouw te willen nemen op het gebied van digitalisering, verwacht je toch eerder een Nextcloud academie dan Bigtech lock-in promotie bij door de overheid gefinancierde onderwijsinstellingen in Nederland. Zeker in het reguliere curriculum. Als keuzevak lijkt het me prima, als er ook alternatieven zijn. Je leidt kinderen en jongeren tenslotte niet alleen op om in de door de op dit moment overheersende marktmodellen vanaf de basisschool gecreëerde "grote vraag vanuit het bedrijfsleven" te gaan voorzien, maar om de grote (en toekomstige) vraagstukken in de maatschappij op te kunnen lossen.

Fred,

https://en.wikipedia.org/wiki/OwnCloud / https://en.wikipedia.org/wiki/Nextcloud is een cloud app die je lokaal host.
Een fractie van wat je met cloud services kunt doen : https://nvlpubs.nist.gov/nistpubs/legacy/sp/nistspecialpublication800-145.pdf

Er bestaat momenteel volgens mij niet zoiets als een opensource of zelfs maar Europese hyperscaler met enigszins vergelijkbare functionaliteiten als Amazons AWS, Microsofts Azure en Googles GCP.

Zoals vroeger Pascal leren als programmeertaal om de concepten te kunnen toepassen in andere talen is er niet bij mbt cloud. Er zijn alleen defacto standaarden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-24T10:08:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.