Meer ruimte voor flexibel werken bij datacenters

Een toenemend aantal Nederlandse datacenters bieden mogelijkheden tot flexibele arbeid. In 2019 kon dit in twintig procent van de datacenters, dit jaar is dit percentage gestegen tot iets meer dan veertig procent van de locaties.

Dit blijkt uit onderzoek dat de Dutch Datacenter Association (DDA) en Digital Realty hebben gedaan naar de werkgelegenheid in hun sector. Ook in 2019 en 2021 werd hier onderzoek naar verricht.

Het aantal openstaande vacatures is in vergelijking met voorgaande jaren gestegen. Probleem is het te geringe aantal nieuw opgeleide technische mbo’ers. De sector kent 650 openstaande vacatures tegenover zeshonderd vacatures in 2021. Per acht voltijdbanen is er één vacature. Voor facility engineers en it-technici is dit zelfs één op zes.

De sector verwacht dat de werkgelegenheid op co-locaties de komende vijf jaar met gemiddeld zeven procent per jaar toeneemt. Dat moet leiden tot een totaal van bijna 2.800 extra vervulde banen in 2028. De totale werkgelegenheid in de branche groeit gemiddeld met drie procent per jaar tot meer dan 6.500 in 2028. Het aantal inhuurkrachten neemt sneller toe vanwege de krapte op de arbeidsmarkt.

Geremd

De beperkende maatregelen van de overheid hebben de groei van het aantal datacenters en daarmee de werkgelegenheid geremd. Naar schatting heeft dit al ruim drieduizend banen gekost. In 2028 zou het zelfs gaan om meer dan 8.500 banen. Die worden in andere Europese landen gecreëerd in plaats van in Nederland.

Het voornaamste gebied waar de ondervraagde datacenters in willen investeren is beheer. Een op de twee datacenters wil in dit kennisgebied investeren. Met behulp van (nieuwe) beheertools krijgen datacenters namelijk beter inzicht in de prestaties van het datacenter en eventuele verbeterpunten.  

Volgens Pim Kokke, beleidsmedewerker onderwijs/werkgelegenheid bij DDA, is de samenwerking met de mbo-opleidingen versterkt. Zo worden er op verschillende roc’s in Nederland datacenter-modules aangeboden. Maar uit het rapport blijkt dat de omvang van de uitstroom van mbo’ers een obstakel blijft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Onderwijs

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-13T12:00:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.