Amazon wint Second Life voor hostingdiensten

Linden Lab, uitgever van de virtuele wereld Second Life, besteedt een basaal onderdeel van zijn dienstverlening uit aan Amazon.com. Amazons Web Services-afdeling gaat de hosting en distributie van de Second Life-software verzorgen. Dat levert Linden Lab kostenbesparing op en geen zorgen meer over schaalbaarheid.

Amazons hosting- en distributiedienst Simple Storage Service (S3) voegt een bekende naam toe aan zijn klantenlijst. Daarmee krijgt S3 erkenning voor de robuustheid van zijn dienstverlening. Linden Lab heeft besloten om de distributie van zijn 'spelsoftware' niet meer via eigen servers te verzorgen, maar via die van Amazon. Amazon heeft een bewezen staat van dienst met de schaalbaarheid en robuustheid van zijn servers.

Van de Second Life-software verschijnen bijna wekelijks nieuwe versies met kleine en grotere vernieuwingen. Bewoners van de virtuele wereld dienen iedere keer een compleet nieuwe versie van Second Life te downloaden. Aangezien deze spelwereld een half miljoen actieve bewoners kent en iedere versie van het computerprogramma rond de 30 megabyte groot is, krijgen Linden Labs uploadservers het geregeld zwaar te verduren.

Jeff Linden rekent op het Linden Lab-blog voor dat zijn servers in de eerste 24 uur na het verschijnen van een nieuwe Second Life-versie moeiteloos meer dan een terabyte, 1.000 gigabyte, aan data uitserveren aan enkele tienduizenden internetters.

Naarmate de Second Life-wereld groeit, zal Linden Lab zijn serverpark uit moeten breiden. Die noodzaak verdwijnt nu het bedrijf de hosting uitbesteedt aan Amazon S3. Het opzetten van het uitbestedingsproces is een kwestie van uren.

De samenwerking met Amazon.com behelst enkel de distributie van de zogeheten Second Life-client. Andere hosting- en distributieactiviteiten houdt Linden Lab vooralsnog binnenshuis.

Amazon S3 rekent 15 cent per gigabyte per maand en 20 dollarcent voor een gigabyte aan datatransport. Linden Labs rekening voor bandbreedte zal via S3 maandelijks hooguit enkele duizenden dollars bedragen. Dat levert een aanzienlijke kostenbesparing op, al rekent Jeff Linden die kostenreductie niet expliciet voor op zijn blog.

Naast opslagdienst S3 biedt Amazon.com ook programmeer- en rekenomgevingen met namen als EC2 en SQS. Uit de vorige week gepubliceerde kwartaalcijfers van Amazon.com bleek dat ruim 200.000 externe programmeurs zich hebben aangemeld om op Amazons platform te mogen programmeren, gratis of tegen een kleine vergoeding.

Andere, kleinere, bedrijven die S3 gebruiken voor bedrijfskritische onderdelen van hun digitale dienstverlening zijn onder meer Podmailing, SlideShare, SmugMug en Jungle Disk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-03T09:38:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.