Uitbesteden in het buitenland niet goedkoper

Software-ontwikkeling in lage lonen landen is niet goedkoper, maar wel noodzakelijk omdat er onvoldoende goed opgeleide it-experts in Nederland te vinden zijn.

Dat meldt Yellowtail, op basis van onderzoek onder zestien Nederlandse verzekeraars, pensioeninstellingen en banken. Ongeveer een op de vijf van deze instellingen besteedt meer dan driekwart van het softwaremaatwerk uit in het buitenland. 12 procent van de financiële dienstverleners laat meer dan de helft van de software via offshoring ontwikkelen. In 2005 werd er nog niets aan softwareontwikkeling door genoemde sectoren uitbesteedt in het buitenland.

In de tussentijd zijn financiële instellingen realistischer geworden over wat it-uitbesteding voor hen kan betekenen. Het blijkt minder goedkoop dan verwacht. Jeroen Oortwijn, principal consultant bij advies- en sofwareontwikkelingsbureau Yellowtail: "Offshoring kán goedkoper zijn, maar de ervaring van de respondenten is toch dat kostenbesparingen nog niet worden gehaald. Dat komt vooral doordat bedrijven gestructureerd moeten werken als ze succesvol willen offshoren. Daardoor ontstaat extra overhead. In latere fases plukken bedrijven de vruchten van deze efficiëntere werkwijze."

Ondanks de tegenvallende kostenbesparingen voorspelt Yellowtail dat offshoring de komende jaren voor financiële dienstverleners onvermijdelijk is, door een tekort aan lokale it-experts. Oortwijn: "Er is nog wel voldoende it-personeel op mbo-niveau, maar aan hoogopgeleide it-ers met verstand van systeem- en it-architectuur en moderne methoden en technieken zoals UML [Unified Modeling Language, een methodiek voor het maken van object-georiënteerde ontwerpen, red.] is in Nederland gebrek."

Nieuwe competenties
Ook Harry Bouwman, universitair hoofddocent informatie- en communicatietechnologie aan de TU Delft vindt dat buitenlandse it-ers vaak meer te bieden hebben: "Het Indiase wiskunde-onderwijs is beter, de selectieprocedures aan de universiteit zijn beter en de Indiase programmeurs zijn beter. Dat komt deels doordat er in India vijfhonderd miljoen mensen wonen, waardoor er meer talent aanwezig is, maar ook door de andere onderwijscultuur. Die is veel meer gericht op het stimuleren van talent, op het krijgen van de beste mensen op de beste plekken. Het onderwijssysteem hier is er vooral op gericht om ervoor te zorgen dat iedereen een diploma haalt."

Toch hoeven Nederlandse it-ers volgens Bouwman niet bang te zijn hun baan te verliezen, mits ze erin slagen nieuwe competenties te ontwikkelen: "Je hebt ook mensen nodig die kunnen zeggen: als dit niet werkt, dan betekent dit dat er daar en daar in de code een enorme fout zit. Bovendien: software zal altijd in de lokale Nederlandse cultuur ingebed moeten worden. Er zijn it-ers nodig die niet alleen de it-kant maar ook de businesskant begrijpen en klanteisen kunnen vertalen naar softwarespecificaties."

Interview Harry Bouwman TU Delft

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Maar wie gaat dit uitleggen bij het eigenwijze management.

Op de meeste punten ben ik het eens wat Yellowtail meldt, en wat Harry Bouwman over offshoring te vertellen heeft.
Ik ben zelf programmeur, en ik merk al dat mijn werk van het pure 'codekloppen' verschoven is naar een wat breder geheel. Nu vind ik dat zelf geen probleem. Het maakt het werk interessanter. Het ene moment vastbijten in een programma, het andere meedenken met de business over de mogelijke oplossing van een probleem.

Waar ik het niet mee eens ben is de stelling dat Indiase programmeurs beter zijn. Die opmerking is sterk generaliserend. Momenteel heb ik zeer veel met Indiase (mainframe) programmeurs te maken, en op enkele uitzonderingen na ben ik niet onder de indruk van hun programmeervaardigheden. Spaghetti-structuur zie ik steeds vaker weer opduiken. Misschien zijn ze beter in de meer gangbare talen (.NET, Java etc), maar zeker niet in de mainframetalen.

Anno 2013 is naar het buitenland uitbesteden van werk steeds meer een normaliteit. Misschien niet het moeilijke programmeer werk. Maar het zoeken van data, dtp klussen en photoshoppen wordt vaak uitbesteed naar landen als india. onlinedeskconsultancy.nl biedt hier bijvoorbeeld begeleiding in. Het bespaart de ondernemer duizenden euro's aangezien de kosten vaak door 20 gedeeld worden. Handig en vooral goedkoop!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-26T11:08:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.