EDS verliest klant door klassieke fouten

Friesland Coberco Dairy Foods (Fcdf) heeft het uitbestedingscontract met EDS voor het beheer van de IT-infrastructuur niet verlengd. Het zuivelconcern is in zee gegaan met Unisys, dat het de komende vijf jaar mag proberen.

Fcdf is vorig jaar voortgekomen uit de fusie tussen vier zuivelbedrijven. Eén daarvan, Friesland Dairy Foods (FDF), besloot drie jaar geleden de complete automatisering aan EDS uit te besteden. Dat zorgde voor de applicatie-ondersteuning en het beheer van de IT-infrastructuur en nam al het IT-personeel over. Het contract had een looptijd van zeven jaar, met een proefperiode van drie jaar. Fcdf maakte gebruik van de opzegtermijn en besloot het operationeel netwerkbeheer en het systeembeheer aan Unisys te gunnen. EDS blijft de melkgeldadministratie beheren, mede omdat het systeem zijn eigendom is. Gerben Otter, manager information services van Unisys, wil op termijn ook de applicatie-ondersteuning overnemen. Zijn bedrijf moet echter eerst het heterogene Tokenring-netwerk door Ethernet vervangen.
De complete uitbesteding is mislukt door enkele klassieke valkuilen, aldus ingewijden. De verwachtingen waren overspannen. Het management dacht dat uitbesteding alle IT-problemen zou oplossen. Dit bleek tegen te vallen. Verder bestonden er grote technologische verschillen. Bij FDF draaiden OS/2- en AS/400-platformen. EDS gaf de voorkeur aan Novell. Het opleggen van deze visie stuitte op veel weerstanden bij FDF's IT'ers. Ook was de uitbesteding vooral een directiebeslissing, waarbij het merendeel van de medewerkers vraagtekens zette. Bovendien verhinderden cultuurverschillen een soepele samenwerking. Door de overstap van de circa dertig FDF-IT'ers naar EDS viel alle IT-kennis weg en misten de commerciële mensen een intern klankbord. Oplossingen werden daardoor wantrouwig bekeken. In het nieuwe contract wil Fcdf dit verhelpen door weer eigen IT-managers te nemen.
Voor EDS is het niet verlengen van het contract een bittere pil. Het is de tweede keer in korte tijd dat het bedrijf een klant verliest, terwijl het juist streeft naar uitbreiding van zijn positie van middelgrote IT-dienstverlener in Nederland. Een paar weken geleden meldde Rijkswaterstaat dat het beheer van het zogeheten V&W-net van EDS naar Getronics is overgegaan.
Unisys beschouwt het binnenhalen van de opdracht als een bewijs dat verdere groei in de uitbestedingssector mogelijk is. Het bedrijf deed al eerder zaken met FDF en leverde diverse A-series computersystemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-27T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.