Europese 'blue card' goed voor ICT-bedrijven

De EU krijgt een blue card voor kennismigranten, naar het voorbeeld van de Amerikaanse green card. Dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld Nederlandse ict-ondernemers die niet alles willen outsourcen.

De Europese Commissie heeft bijna alle EU-lidstaten achter zich voor de invoering van een 'blue card' waarmee hoogopgeleide kennismigranten zich tijdelijk in de EU mogen vestigen. Hoewel Duitsland en Groot-Brittannië nog dwarsliggen, lijkt de komst na vele jaren praten nu zeker. En dat betekent goed nieuws voor onder andere ondernemers die actief zijn in de ict-sector.

Outsourcen

Maarten Alleman van A&B Automatisering ziet de blauwe kaart wel zitten. "Outsourcen had niet zo hard gehoeven als zo'n regeling eerder was ingevoerd." Allemans bedrijf werkt via een joint venture met tien programmeurs in de Turkse hoofdstad Istanbul. Deze werknemers laten overkomen naar Nederland, was tot nu toe te veel gedoe.

"Het zou mooi zijn als het makkelijker wordt dit soort mensen naar Nederland te halen. Dat zou toch beter zijn voor het werk. Een blauwe kaart kan meer helderheid geven. Nu is het een hele uitzoekklus als je deze mensen in Nederland zou willen laten vestigen", aldus Alleman. Zijn bedrijf werkt onder meer voor sites uit de reiswereld en voor organisaties als VNO-NCW en Bouwend Nederland.

Weinig talent

Volgens Alleman is de invoering van het blauwe kaart-systeem hard nodig omdat er in Nederland te weinig goede ict'ers over zijn. "Ik heb het zeker geprobeerd, maar in Nederland zijn er te weinig van de mensen die ik nodig heb. In Nederland krijg je dan geen hoogvliegers meer. In Turkije zijn er daar nog genoeg van. Er zijn veel gemotiveerde mensen en ze zijn vaak universitair opgeleid. Turkije is dichterbij dan India, het is maar drie uur vliegen. Dat scheelt ook qua tijdsverschillen tijdens het samenwerken."

Het is volgens Alleman niet zo dat de Turken niet meer naar Nederland zouden willen komen. "Ze willen best naar Europa komen als ze de kans zouden krijgen. Zo'n blauwe kaart kan daar bij helpen."

Istanbul

Dat bevestigt Sezer Arslan van het ict-bedrijf Oxivo in Istanbul: "Met de blauwe kaart kan je mensen van hier naar Nederland halen. Zo kan je beter een team opbouwen. Er is veel vraag om Turkse ict'ers naar Nederland te halen en daar kunnen we hopelijk straks beter aan voldoen."

In zekere zin maakte Arslan de afgelopen tijd juist handig gebruik van de lastige immigratieregels door Turkse ict'ers in eigen land 'op afstand te detacheren' bij Nederlandse bedrijven. "Nu zitten Nederlandse bedrijven nog met al die administratieve rompslomp. Dat nemen we ze uit handen." Als Arslan in Istanbul een vacature heeft voor een programmeur, komen daar veel sollicitanten op af. "Soms hebben we de eerste dag al dertig aanmeldingen. Er is keuze genoeg."

Amerika minder populair

Amerika is voor ict'ers het populairste land, maar Arslan denkt dat dat voor Turkse ict'ers is veranderd. "De animo om naar Amerika te gaan, lijkt wat af te nemen. Dat kan komen door de politieke sfeer in Amerika."

Intussen vrezen de Verenigde Staten al dat de aanwas van goede buitenlanders afneemt door de nieuwe concurrentie van de EU. Nu nog gaat 55 procent van de getalenteerde buitenlandse werknemers naar Amerika en slechts 5 procent naar Europa, zo bleek vorige week uit EU-onderzoek. De lobbyorganisatie ITI-raad, waarin veel grote Amerikaanse technologiebedrijven zitten, riep het Congres vorige week op de greencard-regeling onder de druk van de EU-plannen makkelijker en sneller te maken.

Bron: Sprout.nl
Auteur: Tonie van Ringelestein

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-02T10:18:00.000Z Redactie Sprout.nl
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.