Indiaas TCS viert derde lustrum in Benelux

Tata Consultancy Services viert zijn 15-jarig bestaan in de Benelux. "Westerse automatiseerders proberen het gat met ons te dichten, maar dat is bij lange na nog niet gelukt", beweert Girish Ramachandran, directeur TCS Europa.

TCS, onderdeel van het industriële Tata-concern, zette al in 1985 voet aan Europese grond via een samenwerking met TKS-Teknosoft. Inmiddels werken er in Europa 7000 werknemers (5000 Indiërs, 2000 Europeanen). "Een paar jaar terug wilden medewerkers in India alleen naar de Verenigde Staten of Groot-Brittannië. Continentaal Europa was niet populair. Dat is veranderd. Alleen Japan is nog een probleem", vertelt Girish Ramachandran, directeur TCS Europa. In Nederland werken momenteel 450 medewerkers, een gemêleerd gezelschap van Nederlanders (ruim honderd), Indiërs en ict'ers uit de rest van Europa. Buiten Nederland ondersteunen nog eens 950 werknemers Nederlandse klanten, die goed zijn voor een omzet van circa 122 miljoen dollar.

Gestage groei

Nederland, met het Amsterdamse kantoor als Europese hoofdkwartier, vormt een belangrijke afzetmarkt. In 1992 sleepte TCS de eerste Nederlandse opdracht binnen: KLM. Daarna volgden gestaag andere grote namen als ING, Philips, Rabobank en een aantal ziekenhuizen, met als grote klapper de uitbestedingsorder van ABN AMRO in 2005 (een vijfjarig contract met een waarde van 200 miljoen euro voor applicatiebeheer en -ontwikkeling). In 2006 kreeg TCS nog extra opdrachten van de ABN-divisies Global Markets en Group Functions.

Werving

Om meer naamsbekendheid en vertrouwen op de arbeidsmarkt te scheppen, werkt TCS in de Verenigde Staten en Europa samen met academische instellingen. In Nederland zijn er samenwerkingsverbanden met Nyenrode Business University en Rotterdam School of Management voor onderzoek en bedrijfsbezoeken van studenten in India. Sommigen van hen blijven vervolgens bij TCS hangen.

Voorsprong

Europees directeur Ramachandran merkt dat de westerse automatiseerders de eigen offshorecapaciteiten danig aan het versterken zijn via investeringen in de Indiase vestigingen (IBM, Accenture, Perot Systems, Atos Origin, LogicaCMG), samenwerkingen (Ordina met Wipro en Cognizant) of overnames (CSC/Covansys), EDS/Mphasis en Capgemini/Kanbay). Desondanks beweert hij dat de automatiseerders uit India nog straatlengtes voorliggen. "Onze sterke punten zijn mobiliteit - als wij morgen honderd man naar IJsland moeten brengen, dan lukt dat ook -, lage kosten en een hoog slagingspercentage: 96 procent van onze diensten leveren we op tijd en binnen budget. Bij die overige 4 procent gaat het om een overschrijding van 10 procent."

Lees ook het uitgebreide artikel TCS blijft oude garde voor

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-28T07:20:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.