China is nog lang geen India

China is nog geen populaire offshorelocatie voor ict. Dat blijkt uit onderzoek van Nyenrode Business Universiteit. India blijft de plek bij uitstek voor het offshoren van applicatiediensten en infrastructuurbeheer.

Uit het onderzoek 'Offshoring by service firms. Global Sourcing and Innovation: Reality or Myth?' van Désirée van Gorp, onderzoekster aan de Nyenrode Business Universiteit, blijkt India bij uitstek het land voor het naar toe brengen van applicatie-ontwikkeling en infrastructuurbeheer (én financiële en administratieve taken). China functioneert vooral als offshoreland voor productie-, bouw- en verkoop- en marketingactiviteiten. Daarnaast bestaat er een overlap in offshorediensten, zoals distributie & logistiek. De belangrijkste overwegingen om India te kiezen zijn kostenbesparingen, behoud van concurrentiekracht en flexibiliteit (ten aanzien van arbeidsmarkt en technologiekennis). De eerste twee factoren spelen ook een voorname rol in de keuze voor China, met daarbij nog het volgen van klanten of leveranciers naar een nieuwe afzetmarkt. 

Interne offshoring

Van Gorp heeft, in samenwerking met het CBS, de offshoreplannen van Nederlandse dienstverleners geanalyseerd. Uit haar onderzoek blijkt dat bedrijven veel meer dan alleen ict over de grens laten uitvoeren. Opvallend daarbij is dat veel dienstverleners kiezen voor 'captive offshoring': het intern verplaatsen van activiteiten naar buitenlandse vestigingen. Dat gebeurt niet alleen naar India en China, maar ook naar nabijgelegen landen als Duitsland, België en Groot-Brittannië.

Zie voor meer info: www.nyenrode.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mensen ! Laten we mekaar geen mietje noemen ... Dat outsourcing gedoe vanuit India bevalt toch ook voor geen meter! We blijven maar roepen dat het outsourcen naar India zo'n kostenbesparing met zich meebrengt, maar de praktijk is toch alleen maar ellende? Ze spreken de taal niet, verwarring alom, reparaties achteraf na alle fouten kosten alleen nog maar meer en de ergernis is enorm. Zowel bij de leverancier als bij de klant. Waarom blijft iedereen roepen dat India de perfecte oplossing is? Oke, als je het heeeeeel vaak roept en overal maar publiceert, dan gaat iedereen het geloven ...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-11T07:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.