HP aast op EDS

HP is dichtbij een overeenkomst om EDS over te nemen voor 12 à 13 miljard dollar. Dit meldt The Wallstreet Journal. HP heeft inmiddels toegegeven in gesprek te zijn met de Texaanse automatiseerder.

HP bevestigt in een persverklaring in verregaande onderhandelingen te zijn met EDS over een overname. De automatiseerder gaf de verklaring uit in een reactie op het nieuwsbericht van de Amerikaanse zakenkrant The Wallstreet Journal dat HP EDS wil kopen. Het concern zou bereid zijn om 12 à 13 miljard dollar op tafel te leggen voor de Texaanse ict-dienstverlener. Zo'n deal zou na de aankoop van Compaq (20 miljard dollar) in 2002 de grootste aankoop van HP tot nu toe zijn.

Strijd met IBM

In het boekjaar 2007 behaalde de servicedivisie van HP een omzet van circa 16,6 miljard dollar (op een totale omzet van 104 miljard dollar), aldus The Wallstreet Journal. Het concern tracht al een aantal jaar zijn omzet uit dienstverlening sterk te vergroten. In 2000 mislukte een poging om PriceWaterhouse's adviestak (ging later naar IBM) in te lijven en andere overnamegesprekken stokten eveneens. Wel kocht HP in 2006 Mercury Interactive, in dit kader een kleinere acquisitie.

Om de strijd met IBM vol te houden heeft HP echter een sterkere dienstverleningstak nodig. Een overname van EDS (omzet 2007: 22,1 miljard dollar) zou deze ambitie gelijk kunnen waarmaken. Daarnaast kampt de dienstverleningsmarkt met een tegenvallend aantal contracten vanwege de minder hard groeiende economie. Een bundeling van krachten betekent dan een versterking van de positie ten opzichte van de concurrentie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is een voor HP voor de hand liggende stap, ten einde de concurrentie in de brede ict dienstverlening wereldwijd het hoofd te bieden. Gelet op de uitstekende positie die HP inneemt in de wereldwijde hardware markt en hun zoveelste poging een speler van wereldformaat te worden in de dienstverlening, is deze stap een logisch gevolg. De wereldwijde markt zal, volgens marktonderzoeken van diverse internationale consultancy bureaus, een grote boost nog meemaken, want business technology en intelligence zijn de toekomstige markten waarin reeds een goede positie ingenomen moet worden. IBM had deze visie al jaren geleden geformuleerd en de afgelopen jaren is gebleken dat deze ook daadwerkelijk hout snijdt. Gelet op de zeer professionele attitude van HP zal dit hen ook zeker lukken. Met zo'n dienstencombinatie wordt de hele ict branche daar ook beter van. Dit zijn heel interessante ontwikkelingen waarvan het eind nog steeds niet in zicht is, of zal de combinatie Microsoft met Accenture ook zo'n grote slag betekenen? De tijd zal het leren! Als ict trend watcher hou ik deze ontwikkelingen nauw in het vizier.

HP, EDS, good luck and a happy marriage!
Armand Jeffrey
(Business Consultant, IT Trend Watcher)

De ene consolidatie na de andere om " stagnatie" van de US markt in omzet en winst te compenseren! Ik zie om me heen alleen nog maar de Indiase en nu ook Chinese marktpartijen groeien, deze doen dat Autonoom en zeer nauwkeurig en goed. De fusie tussen het serieuze HP en de Cowboys uit Texas is er een die niet gaat werken, de cultuur verschillen zijn veel te groot.
daar hoef je geen trend watcher voor te zijn....

EDS is of moet ik zeggen was al een serieus bedrijf met bijna 140000 werknemers wereldwijd en bijna 1600 in Belgie.
Het gaat over een grote overname. er wordt ons meedegedeeld dat er gevolgen kunnen zijn voor Belgie, we zullen wel zien welke.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-13T00:17:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.