Bedrijven zijn nog niet klaar voor BPO

Bedrijven durven belangrijke bedrijfsprocessen niet op grote schaal uit te besteden. Dat zal zeker nog vijf tot tien jaar duren. Ook zal uitbesteding steeds meer wereldwijd plaatsvinden. Het maakt echter nog steeds uit waar de dienst wordt uitgevoerd.

Het duurt nog zeker vijf jaar voordat bedrijven op grote schaal bedrijfsprocessen zullen uitbesteden. Dat zei Forrester-analist Euan Davis tijdens het Forrester IT Forum 2008 in Lissabon. "Bedrijven houden niet van het concept. Ze zijn er nog niet klaar voor." Toch is het volgens Davis verstandig dat ict-leveranciers wel al de mogelijkheid bieden om bijvoorbeeld mogelijkheid tot uitbesteding van bedrijfsprocessen (bpo) aan te bieden. Zo laten ze zien dat ze wel de ervaring en kennis in huis hebben.

Er worden wel al wat bedrijfsprocessen uitbesteed, erkent Davis. Dat zijn voornamelijk administratieve processen en veel hr-activiteiten. "Maar dan gaat het nog altijd over payrolling. Zo spannend is dat nog niet", zegt Davis.

Het grote verschil met uitbesteden nu en uitbesteden vijf jaar geleden is dat het nu gaat om wereldwijde contracten. Voorheen werden contracten nog nationaal afgesloten. Ook worden de duur van de afgesloten contracten steeds korter, merkt Davis.

Minder volwassen

Organisaties willen nog steeds weten waar hun diensten naar toe worden gebracht. "Leveranciers zullen het hier niet mee eens zijn. Vooral gebruikers in Frankrijk en Duitsland kiezen het land uit waar ze naar willen uitbesteden." Nederland is wat dat betreft volwassener. Een ander verschil tussen Nederlandse organisaties en bedrijven in Duitsland en Frankrijk is dat daar nog altijd wordt gekozen voor één-op-één uitbesteding. Voor één beheerder in Duitsland komt er dan eentje terug in bijvoorbeeld India. Ze besparen op die manier alleen op de loonkosten. Davis ziet dit overigens wel steeds meer veranderen.

India is nog altijd hét land wat betreft uitbesteding. "Er zijn natuurlijk wel wat problemen met de infrastructuur en het personeelsverloop, maar ik denk dat India nog wel een tijdje koploper blijft", zegt Davis. China is in opkomst, maar het duurt nog zeker een generatie voordat er genoeg mensen goed Engels spreken. Davis: "Dat is wel noodzakelijk op het moment dat applicaties geprogrammeerd moeten worden." Zuid-Afrika ziet hij niet als populair uitbestedingsland. "Zij kunnen de grote vraag niet aan", denkt Davis.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-12T10:37:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.