'Logica toonde slechte mentaliteit bij WIA'

Ict-dienstverlener Logica liet zich niet van zijn beste kant zien bij het in juni stilgelegde ict-project voor de Wia, de opvolger van de uitkeringswet WAO. Dat schrijven bezoekers van Computable.nl. Enkele kritische reacties op een rij.

Het mislukken van het grootschalige Wia-project is voor een deel te wijten aan Logica en niet alleen aan uitkeringsinstantie UWV. Het platform werd na 2,5 jaar bouwen, afgelopen juni definitief stilgelegd door UWV.

De automatiseerder toonde een uurtje-factuurtjementaliteit en incompetentie bij het bouwen en managen van het ict-project. Ook was de professionaliteit soms ver te zoeken. Dat menen Computable-lezers naar aanleiding van berichtgeving over het mislukte project. Veel lezers wekken de indruk dicht bij het vuur te zitten.

Uurtje-factuurtje

Veel lezers hebben het over de mentaliteit waarbij de automatiseerder elke klus probeerde te rekken en vervolgens in rekening te brengen. ‘Insider' schrijft dat het bedrijf "elke vraag over de documentatie in rekening mocht brengen, waardoor hele sessies gehouden werden over punten en komma's." Een andere lezer weet: "Het management had veel eerder in moeten grijpen in de 'how to make more money'-cultuur van Logica." Hij wijst er op dat Logica echter geen uitzondering is en spreekt over de wurggreep waarin "de grote jongens en de overheid zitten."

Twan Humus voegt er aan toe: "De blauwepakkenbrigade van de grote ict-organisaties, Logica incluis, is getraind om hun uurtje-factuurtje te maximaliseren. Niet voor niets buitelen ict-adviseurs, auditors, advocaten, contraexperts en andere geleerden over elkaar heen om de overheid van advies te kunnen dienen. En de overheid maar roepen dat de externe advieskosten zo hoog zijn!"

Incompetentie

Het ontbrak de projectleden en ontwikkelaars volgens Twan Humus ook vaak aan kennis en binding met het project. Hij verklaart dat uit het relatief hoge personeelsverloop tijdens het project. "Impliciet wordt het veroorzaakt door het hoge huurlingenaandeel in de projectleden." ‘LeverancierX' vertelt dat alles dat fout kan gaan, ook fout ging. "Achteraf smijten met modder is eenvoudig, maar waar het om gaat is (...) dat de leverancier nog altijd de plicht heeft om de klant te helpen, ook bij het bestrijden van zijn eigen incompetentie. En als dat niet goed gebeurt, is het dus uithuilen en opnieuw beginnen."

"Wel veel omzet draaien, maar niks bruikbaars opleveren aan de klant?", vraagt Jacob zich af. "Als de software niet voor een groot deel te hergebruiken is, dan heeft Logica slecht werk geleverd. Een negatieve uitslag van het onderzoek is erg schadelijk voor onze bedrijfstak." ‘Insider2' snapt niet waarom opdrachtgever UWV uiteindelijk met Logica in zee ging terwijl "Getronics bijvoorbeeld veel meer ervaring had met de cultuur en applicaties dan Logica. Waarom won dan toch Logica de aanbesteding? Om het geld. Een derde van alle andere spelers. Ging er dan echt geen belletje rinkelen bij de toenmalige aanbestedingsmanagers?"

Status

Volgens Pascal van Kempen "zit het probleem vooral in de mentaliteit, en misschien zelfs wel professionaliteit van de ict-managers die projecten van dit kaliber uitvoeren." Hij voegt er aan toe dat het vaak ook een statuskwestie is. "Te vaak worden opdrachten binnengesleept door softwarehuizen om de opdracht maar binnen te hebben (staat altijd leuk als je kunt zeggen dat je opdrachten doet voor de overheid) en wordt er daarna pas gekeken of het ook echt uitgevoerd kan worden."

‘Insider2' doet hier ook zijn zegje over: "Als insider hadden we een goed beeld op wat er mis ging. Logica en vooral de programmamanager, voor een ieder die met hem heeft gewerkt zeer bekend, wist zeer goed en kundig politiek te bedrijven. Als hem iets niet aanstond was zijn geveugelde uitspraak: 'Het zal me jeuken'. Zijn rapportages klopten keer op keer niet."

Het Wia-debacle

Het Wia-project, waarbij automatiseerder Logica ruim 2,5 jaar bouwde aan een ict-systeem dat de opvolger van de WAO in goede banen moest leiden, werd half juni definitief stilgelegd. De kosten bedroegen inmiddels 87 miljoen euro.

Minister Donner van Sociale Zaken schreef op 17 juni in een brief aan de Tweede Kamer dat doorgaan met het project ‘steeds hogere kosten met zich zou meebrengen, zonder dat het resultaat daarmee zou worden zeker gesteld'. De 'risicobeheersende maatregelen' hadden namelijk 'onvoldoende gewerkt' en het ambitieniveau lag volgens externe onderzoekers te hoog. Hierdoor werd het project 'te complex en technisch en financieel onbeheersbaar'.

Naar aanleiding van eerdere berichten in Computable over het mislukte Wia-project, weet de uitkeringsinstantie de problemen juist aan de vele wetswijzigingen waarmee de organisatie te maken kreeg. De door Computable gesproken ict'ers die bij het project betrokken waren, legden de schuld bij de niet-onafhankelijke projectaansturing, te krappe budgetten en het ontbreken van goede specificaties.

Overigens koos UWV in 2005 uit tijdsoverwegingen voor maatwerk in plaats van een standaardoplossing. De instantie hoopt reeds gebouwde onderdelen van het systeem te hergebruiken, om zo de financiële schade te beperken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Sorry hoor, is dit journalistiek? Een reeks anonieme replies op een eerder artikel aan elkaar knopen en vervolgens tot nieuws verheffen. Computable : ik verwacht meer van jullie.

Kees, was jij soms een van die aanbestedingsmanagers. Ik had er meer van verwacht.

Helemaal met kees eens: dit spreekt niet echt van diepgaande journalistiek. Door de tendentieuze titel zou dit zelfs tot laster-aanklachten kunnen leiden aan het adres van Computable.

Dat is nog eens makkelijk om de concurrent zwart te maken! Gewoon wat anonieme reacties geven op computable.nl over een mislukt project waarbij je de suggestie wekt bij de betreffende organisatie te werken. Met de journalistiek die hier bedreven wordt, wordt er vervolgens een artikel geplaatst waarin de reacties van anonieme figuren als waarheid worden gezien.

@Redactie van Computable: wat valt me dit vies tegen van jullie...slecht zeg. Geen wederhoor, klakkeloos overnemen. Solliciteren jullie soms naar een award voor beste roddelblad of een baan bij een van de betere roddelbladen?

@Jan: De redactie van Computable heeft naar aanleiding van het Wia-project regelmatig contact gehad met Logica. Het bedrijf maakt echter geen gebruik van de gelegenheid te reageren. Dat is natuurlijk zijn goed recht. Hiermee heeft de redactie echter wel voldaan aan het goede journalistieke gebruik van wederhoor.

Ongelooflijk, dat dit kan. Ik werk niet bij UWV noch Logica maar wel in de ICT. ICT is geen industrie waar simpele broodjes worden gebakken en, ja, er is achteraf altijd een boel te leren en te verbeteren vanuit de leverancier. Hier wordt geageerd tegen uurtje factuurtje, maar hoe zit het bv met trage besluitvorming, bewegende scope of gebrek aan commitment bij de klant? Dit soort eenzijdige berichtgeving is erg makkelijk en in mijn ogen pure stemmingmakerij. Rectificatie lijkt me op zijn plaats.

@Kees, Cpt, Jan, Christiaan

Het blijk dat jullie tonen met jullie reactie is dat jullie een relatie hebben met Logica dan wel met een onderdeel. Als onafhankelijke partij kan ik aangeven dat jullie reactie in lijn is met de arrogante houding van Logica in het geheel.

@Ab ICT

Je reactie slaat werkelijk nergens op. Alsof jouw "onafhankelijkheid" je het inzicht geeft om mensen te beoordelen op arrogantie, simpel omdat ze het niet met je eens zijn. Over arrogant gesproken..

Zou het misschien kunnen dat de zaken genuanceerder en gecompliceerder zijn dan dat ze in dit artikel en de reacties worden weergegeven?

@Ab ICT

Geen relatie met Logica of een onderdeel van, maar gelukkig wel een mening over deze manier van journalistiek bedrijven. Of het nou Logica betreft of een willekeurig andere organisatie, dit is i.m.o. niet de manier om een artikel op te stellen.

Ik ben dan wel een Logicaan en ik kan je vertellen dat ik nog nooit een uurtje factuurtje mentaliteit in ons bedrijf heb kunnen bespeuren, simpelweg omdat dat slecht voor onze business is.

Ik stel voor dat Diederik Toet terug gaat naar school en leert hoe een journalist een artikel dient te schrijven.

Dit dient dus te gebeuren op basis van interviews met direct betrokkenen van zowel UWV als Logica en niet op basis van comments op een internet forum.

Als Logicaan kan ik melden dat heel veel projecten op die manier gerund worden. Met name bij fixed price-projecten.
Gewoon zorgen dat je de opdracht tegen lage kosten aanbiedt. Dit wel tegen verminderde functionaliteit, maar dat zeggen we er natuurlijk niet bij. Dat komt wel als we de opdracht binnen hebben en we aan het bouwen zijn. Soort wurgconstructie voor de opdrachtgever. Hij kan niet zonder de ontbrekende functionaliteit. En dan begint het spel over duur meer- en minderwerk --- en dat spel beheersen de Logica Project/Programmaleiders erg goed.

Voor Logicaan die het uitvoerende werk doet, is Logica een teringbedrijf. Je bent gewoon een wandelend CV, die naar willekeur ergens geplaatst wordt. Maar goed het betaalt redelijk, dus dat werkt als opium voor veel werknemers.

@Bert:

Dank voor je reactie. Naar aanleiding van het stilleggen van het Wia-project heb ik met alle betrokken partijen uitvoerig contact gehad: UWV, Logica, Inspectie Werk en Inkomen en ict'ers die nauw bij het project betrokken waren. Logica heeft als enige steeds geweigerd om inhoudelijk op de zaak in te gaan, ook naar aanleiding van bovenstaand verhaal.

Op basis van de gesprekken heb ik meerdere artikelen geschreven, waarop veel lezers reageerden. Het is in de journalistiek niet ongebruikelijk om deze reacties te bundelen in een artikel, zoals het bovenstaande.

Ik nodig jou en elke lezer uit om inhoudelijke argumenten aan te dragen, waaruit blijkt dat de strekking van het merendeel van de lezersreacties tot nu toe onjuist is.

@Ab ICT

Wat een belachelijke reactie. Die mensen geven een mening en een artikel baseren op hear say van zogenaamde zure bloggers is gewoon belachelijke jounalistiek.
"als onafhankelijke partij" kruip weer eens gauw onder de steen waar je vandaan komt.

@Tsja

Zoek dan een andere baan als het je niet bevalt. Veel succes want bij vrijwel alle grote spelers ben je een wandelend CV.

@Diederik

Valt me op dat de schuld niet bij het UWV gelegd wordt. Het is iedereen bekend in IT-land dat de overheid een moeizame klant is om mee samen te werken en het UWV steekt daar met kop en schouders bovenuit. Vind het erg makkelijk om de schuld bij een partij te leggen. Verdiep je voortaan eens wat dieper in IT-cultuur binnen de overheid.

Wat een onzin. Ik heb meerde projecten binnen de overheid aangestuurd als teamleider, namens Logica.
Het grootste probleem wat ik daar gezien heb is het enorm grote gat tussen de werkvloer en het (programma)management. Deze twee 'eilanden' liggen zo ver uit elkaar dat projecten nooit kunnen slagen. Ik heb wat helden zien opstaan omdat gat te vullen maar deze zijn allemaal figuurlijk onthoofd. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de belangen van sommige (programma)managers. Het met opzet laten falen van ICT-projecten bij de overheid is ook allang geen fabeltje meer.

Inderdaad daarom ben ik ook per 1 augustus weg. Maar het feit dat je een wandelend CV bent verklaart ook de beperkte binding en het grote verloop bij ICT-projecten.

@Diederik Toet

Ten eerste geloof ik niet dat jij Diederik Toet bent net zoals ik ook niet geloof dat de 'insiders' die reageren op dit soort artikelen daadwerkelijk bij het project betrokken waren.

Ten tweede is NERGENS in bovenstaand artikel een bron genoemd die enigszins betrokken was bij het project zoals b.v. een projectmanager. Je hebt het alleen over reacties van b.v. ?Insider2'. Het is ueberhaupt niet erg briljant om reacties voor waarheid aan te nemen.

Misschien heeft de Story of Prive nog een vacature voor je?

@Diederik:

Zou je dan de kop van het artikel willen aanpassen en daar quootjes omheen willen plaatsen? Als het een bundeling is van reacties dan gaat het hier dus mijns inziens om een citaat. Dat zou je toch moeten weten?

Ik vraag me werkelijk af hoe diep de journalistiek is gezonken, als zij anonieme reacties gaat bundelen tot een artikel en daar een dergelijke zware titel aanhangt. Beseft de schrijver van dit artikel wel wat de impact van dit bericht kan zijn op een bedrijf? Wie zegt mij dat deze reacties niet worden gegeven door concurrenten die hiervan smullen en nog wel wat meer olie op het vuur willen gooien?

Wat waar is, dat dient gepubliceerd te worden, maar voor mij berust dit artikel op verzinsels. Een artikel dat snel is opgesteld, omdat de schrijver even punten wil scoren. Dat is misschien nog wel dodelijker dan de volgens de schrijver uurtje-factuurtjementaliteit van de ict-dienstverleners. Ik zou de titel dan ook graag willen veranderen in 'Computable toont slechte mentaliteit met scoringsdrift'.

Dat Logica niet wil reageren, is zijn goed recht. Naar mijn mening siert dit juist het bedrijf, omdat het niet naar buiten treedt met zaken die tussen hem en de klant hebben gespeeld.

Ik wilde niet reageren, omdat het eigenlijk allemaal te treurig voor woorden is. Ik heb me helaas toch laten verleiden, gefeliciteerd Comptable, deze journalistiek loont en trekt blijkbaar lezers.

@Tsja: Als je zo ontevreden bent over Logica, waarom werk je er dan nog? Of doe je je voor als Logicaan, terwijl je dat niet bent? Als je er met zoveel tegenzin werkt en je enige motivatie geld is, dan ben je echt verkeerd bezig. (overigens ervaar ik de door jouw geschetste cultuur totaal niet zo).

@ Aan alle meelballen die kritiek op dit artikel hebben:

Volgens mij zijn jullie allemaal van hetzelfde soort projectleider/manager of wat dan ook hetzelfde gruwelijke arbeidsethos hooghouden. Uurtje - factuurtje. Meer - minderwerk spelletjes. Bah!

Wat hier vooral STINKT dat jullie nu een artikel in de Computable oneigenlijke journalistiek verwijten. En dat terwijl jullie incompetente egocentrische projectleidingcapaciteiten verbloemen en STERKER nog jullie elkaar het hoofd boven water proberen te houden.

Moge wat dat betreft de zeespiegelstijging sneller verlopen dan dat jullie dat weten vol te houden!

@tsja

Wat een zinloze manier van reageren. Ik ben gewoon consultant. Zoek lekker een baan als ambtenaar en ga gewoon verstoffen achter het raam.

@Tsja

Wat een ijzersterke beargumentering van je! 'Volgens mij zijn jullie...' 'zeespiegelsteiging..'..etc

Jij bent echt goed man. Ik ben nu echt helemaal op mijn plaats gezet. Not. Schrijf jij toevallig ook artikeltjes voor de Computable?

Minister Donner schreef: De 'risicobeheersende maatregelen' hadden namelijk 'onvoldoende gewerkt' en het ambitieniveau lag volgens externe onderzoekers te hoog. Hierdoor werd het project 'te complex en technisch en financieel onbeheersbaar'.

Als insider (dus als meewerkend projectmedewerker) is mijn kijk op de zaken:

1: de risicobeheersende maatregelen (voornamelijk opgesteld door Locica hadden tot doel zand in het ogen van UWV te strooien (en niet om risico's te beheersen).

2: het project werd als complex gekenmerkt om meer geld uit de zakken van UWV te troggelen. Het ging n.l. om een (in z'n kern) eenvoudige SOA oplossing/ implementatie.

3: Technische onbeheersbaar: boel shit. Het leek wel alsof Logica niet de intentie had het project te beheersen, maar om verwarring te scheppen.

4: Financieel onbeheersbaar. Ja, jammer dat UVW de incompetente "partner" niet eerder de laan uitgestuurd had. Dan was het hoogstwaarschijnlijk wel financieel beheersbaar geweest.

@Tsja: Zo zo wat klink jij gefrustreerd zeg..Ik ben ook Logicaan (die het uitvoerende werk doet) en ik vind het helemaal geen teringbedrijf. Tot nu toe altijd leuke projecten gehad. Er zijn best dingen binnen de organisatie die mislopen maar je maakt me niet wijs dat dat ALLEEN binnen Logica gebeurt. Dit soort dingen gebeuren ZELFS bij de concurrenten..
Misschien is het wel gewoon een probleem van de ICT sector als geheel.Heren, heren......

Wellicht helpt zwartepieten uw nachtrust vooruit, maar haalt toch niet de oorzaak van het debacle weg. De ict-sector als geheel heeft hier flinke schade opgelopen. Het is niet goed voor ons allen als op een veelgelezen plek zoveel onzin en onprofessioneel communiceren getoond wordt. Houdt het inhoudelijk en toon visie graag...

De ict-sector loopt al vele jaren schade door het onkundig en onprofessioneel gedoe van (een deel van onze) collega's.

Mijns inzien wordt het imago van ICT als geheel herstelt indien Logica gewoon mans genoeg is om excuses aan te bieden en gewoon te zeggen dat ze een kut-job hebben gedaan (excuses voor mijn woordkeus, want een ander woord voor "kut-job" weet ik in deze context niet).

Sorry hoor, maar als je leest dat ze het nu opvangen door een oude applicatie van GetronicsPinkRoccade die een beetje aangepast is dan snapt iedereen toch wel dat LogicaCMG er een zooitje van heeft gemaakt.

Ik begrijp echt niet dat er zoveel mensen zijn die Logica proberen te beschermen in deze zaak. Zijn dat allemaal overmatig trotse werknemers ofzo?

Alle kritiek op het UWV, tja, je hoeft geen projecten voor de overheid te doen. Je weet dat grote overheidsinstanties lastig zijn om mee samen te werken. Als je niet in staat bent zulke projecten te laten slagen, misschien moet je dan geen zaken met ze doen? DAT zou nog eens het bewijs zijn dat je niet alleen naar de centjes kijkt. Maar nee, die projecten worden steeds maar weer aangenomen... En als ze mislukken dan wordt het weer wijzen met de vinger.

Logica positioneert zich altijd als zeer hoogstaand bedrijf. Het wordt tijd dat ze op dat niveau gaan presteren, niet alleen (maar zeker ook) op technisch vlak.

Wat spijtig te moeten bekennen dat dit allemaal toch zeer typerend is voor Logica. Logica bestaat tegenwoordig alleen nog maar uit consultants, projectleiders en managers die mooi kunnen praten. Een glad verhaal neerzetten, een mooie presentatie geven en een lekkere offerte schrijven, daar zijn ze goed in. Echter, de vakmensen die het daarna allemaal moeten waarmaken, hebben de toko al lang verlaten. Ze zijn het zat om gepiepeld te worden door managers die overal er de ballen verstand van hebben. Vage beoordelingsgesprekken, een ondoorzicht functiegebouw, vage levels met nog vagere redenen wanneer je mag doorstromen, geen respect voor vakkennis.... etc. Het wachten is dat Logica omvalt.

Hmmmm....

Als insider weet ik dat het UWV ZELF de functionele ontwerpen maakte. Ze deden dat met ongeveer 120 man. (beetje veel ook). Alle 120 lekker aan het werk.... Stapel papier opleveren.... Tra la la la la klaar.

Logica de opgeleverde zooi bekijken... En natuurlijk terug naar de Bron... Er klopte helemaal niets van...

Je kunt dit traineren/uitmelken whatever noemen, maar ook gewoon common sense. Niet iets bouwen wat bij voorbaat op papier al niet werkt. Dat afkeuren van Functionele ontwerpen heeft Logica HEEEL Vaak moeten doen....

Dat zegt meer over onkunde van het UWV dan van Logica.

Daarnaast is niet alleen dit project afgeschoten maar ook de GEHELE architectuur compleet afgeschoten. Dat de architectuur verouderd was is 4 jaar geleden al middels een Audit door een extern bedrijf vastgesteld.

Dat Logica met bepaalde zaken moeite had was zeer logisch. En werden door de pijnpunten van de Audit ook volkomen verklaard.

Kijk als je iemand vraagt iets te bouwen onder architectuur waarvan je weet dat deze verouderd is en dan ook nog eens Functionele Ontwerpen ophoest waar geen reet van klopt is het geen wonder dat het faalt.

Waar ik mij wel over verbaas is dat Logica totaal niet reageert. Wellicht heeft het UWV dit ergens bedongen of zo. (Het ligt natuurlijk erg politiek)

Overigens is het prijskaartje behoorlijk langer dan de 2.5 jaar van Logica want aan die architectuur is ook ik weet niet hoe lang door tig man gewerkt.....

Volgens mij werden hier de specialisten geworven die ons moetsen aanleveren....

http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/loopbaan/2192935/1458016/uwv-zoekt-160-nieuwe-medewerkers.html

@ Insider 4


Uit je reactie maak ik op dat je geen verstand hebt van FO's en tekortkomingen in FO's. Ik heb zelf vele FO's gereviewed en intakes gedaan en de FO's van UWV waren gewoon OK. Er waren wel wat issue's, maar niet blokkerend genoeg om het niet te kunnen bouwen.

(het vaak afkeuren van de FO's werd gedaan omdat Logica niet in staat was op tijd te leveren; dus afkeuren en tijd rekken.... dat was dan het spelletje)

Ook de architectuur was prima, ook dat werd bewezen door delen draaiend te krijgen.... alleen too little too late.

@ insider 4

ALS:

"Volgens mij werden hier de specialisten geworven die ons moesten aanleveren....

http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/loopbaan/2192935/1458016/uwv-zoekt-160-nieuwe-medewerkers.html"

DAN:

werden de specialisten van Logica geworven voor het realiseren van het UWV project via .....

http://www.logicacmg.com/nl/careers/current_jobs.asp


(ja ik weet het... nietszeggend.... is alleen een reactie op de loze reactie van insider 4)

Het ergste vind ik nog te moeten constateren dat we in een land wonen waarin miljoenen aan belastinggeld zomaar verprutst mag worden, zonder dat dit consequenties heeft.

Incompetent en amateurisme. 87 miljoen weggegooid belastingsgeld!

Hallo,

Ik denk dat het beste is om af te wachten van het rapport begin november met zich meebrengt.
Ik las dat UWV, het FO mocht opzetten. Ik vind het zelf wel een beetje een rare constructie(ik weet vast de goede reden daarvan niet). Ik zou eerder denken dat UWV de requirements opzet en dat de leveracier, in dit geval Logica, het FO en TO opzet waarna met de bouwwerkzaamheden begonnen kan worden. Natuurlijk zou dan het opgezette FO gereviewd en goedgekeurd moeten worden door de klant,UWV, en andere project mederwerkers van Logica. Zoals ik al zei, ik weet de alle in's en out's niet dus...

Ik vind het altijd jammer dat een ICT project faalt. Het geeft alleen maar aan dat wij allen nog een hoop te leren hebben in dit vak.

Irina de Wal

@insider4 en insider3

Ik kan beamen dat de FO's absoluut niet goed werden opgeleverd. De inhoud klopte vaak niet, tegenstrijdig en niet compleet. Reviews op de FO's vanuit Logica werden niet beantwoord en in sessies om de FO's te besprek liepen de ontwerpers van UWV eerder weg omdat ze andere dingen te doen hadden. Er was een duidelijke incompetentie aan de kant van het UWV.

Wil niet zeggen dat ze bij Logica geen boter op het hoofd hebben. De betrokken projectleiders en managers hebben het gedurende een jaar zodanig laten escaleren dat het project totaal vastliep, het is geregeld voorgekomen dat het complete team voor 1 a 2 weken zat te duimen draaien. De rekening van 250.000 euros werd natuurlijk wel geschreven.

Er had al veel eerder op het allerhoogste nivo ingegrepen moeten worden. Op lagere nivo's ontbreekt het bij het UWV geheel aan de juiste daadkracht. Maar ja dat is al vele jaren een bekend feit.

Wanneer komt het ministerie van ICT?

@ externe insider

Wie heeft er nou boter op zijn hoofd UWV of Logica? Zoals je zelf heb ervaren kwam het geregeld voor dat het complete team voor enkele weken duimen zat te draaien. In die tijd kon Logica gewoon de moeite nemen of de tegenstrijdigheden, onduidelijkheden etc. in FO te corrigeren. Maar nee, liever dikke rekeningen van UWV ontvangen en dan nog het lef hebben om te zeggen dat het UWV aan daadkracht ontbrak.

In de FO werd door Logica gewoon "spijkers op laag water" gezocht. Elke tekortkoming kon lekker gepingpongd worden en daardoor tijdrekken. De FO's waren absoluut (redelijk) goed opgesteld. Indien dezelfde ontwerpen alsnog aan professionele (TO) ontwerpers en bouwens worden geleverd, dan kan ik je garanderen dat een werkbaar systeem (as intended) wordt gebouwd (binnen tijd en budget).

Het is gewoon waar. ICT-bedijven als Logica, Ordina en anderen zijn veredelde uitzendbureaus. Goede business. Ik heb dezelfde ervaring en ben dus weggegaan. Naar een bedijf dat het WEL belangrijk vindt dat er toegevoegde waarde wordt geleverd, dat de opdracht en de opdrachtnemer bij elkaar moeten passen en waar WEL wordt samengewerkt. En natuurlijk moeten er uurtjes gemaakt worden. Dat spreekt voor zich. Maar niet tegen elke prijs.

O ja, de ICT'er is de expert die zich NOOIT kan verschuilen achter smoezen als:
1. Ik kreeg niet de goede input
2. de FO's waren niet duidelijk
3. de specs waren niet specifiek genoeg
4. en wat er nog meer verzonnen kan worden.
De ICT'er is verantwoordelijk voor het geleverde resultaat en niemand anders.

Welnu, 1 van de inside systemengineers, hired by Logica.

Enig idee, hoe irritant het werken was bij het UWV?
PC's en servers die nooit schoongemaakt zijn.
Koffie die over de pc is gegaan, en bureau's die al helemaal nooit zijn schoongemaakt.

Het ontwerpen van een systeem kost tijd, geld en moeite.
Het aanpassen van de code op het systeem is 1, maar als de overheid dan weer beslist om bepaalde regelgeving weer anders te doen, terwijl er op dat moment al een nieuwe implementatie draait, maakt het allemaal niet makkelijker.

Dus : project a verlangt dat de code wordt aangepast. Halverwege deze aanpassing, komt de regeering weer met iets anders, dus project A moet tijdens zijn aanpassing, wederom aangepast worden.

Dit gebeurd zo vaak, dat er even tussen wordt geprogrammeerd. Ook weer door een externe detacheerder (via IMD b.v.)

En als je uiteindelijk na jaren te zijn gedetacheerd, RECHT hebt op een vast contract, dan wordt je de laan uit gestuurd!

Men heeft liever gedetacheerden, dan vast personeel.

Laat ze zelf bij het UWV maar eens wat vast personeel aannemen, en hun beloftes waarmaken. Want die instantie zelf, op de werkvloer, technisch, en inhoudelijk slaan ze volledig de plank mis.

B.v. sollicitatie - uitnodigen die niet overeenkomen, intake gesprekken die niet nagekomen worden (vergeten in het systeem te vermelden meneer......Ja, maar ik krijg wel een korting?) Pictogrammen die men niet op het bureaublad mag opslaan, omdat anders de servers vastlopen..(ja een klant van mij, werkt er.)

ik als Microsoft Hosting Provider vind dit soort zaken ONACCEPTABEL. Wanneer leren ze eens om de mensen in te huren die het probleem (of problemen ) graag willen oplossen.

Voor 35 euro per uur, hebben ze mij al als zakelijk bedrijf in dienst, inclusief de legale support van Microsoft.

Men betaald nu 45 euro per uur, voor wat ?

Mijn 2 cent hoor. Moest er even op reageren, want we willen wel, maar worden of kort gehouden, of gewoon halverwege van het project gehaald, nog voor dat de documentatie over het veranderde is afgemaakt (bespreek je maar via de telefoon, etc.)

IT-er, je wordt altijd anders behandeld, in een hokje gezet, totdat er problemen zijn, dan had het gisteren al af moeten zijn...en had het nooit mogen gebeuren (b.v. uitval waar je al weken voor waarschuwde, dat er vervangend materiaal moest komen, wat er niet kwam (kost geld.)...uitval kostte meer....(zoals ik je brom.)

Geef dus niet alleen de recruiters en de uitvoerende mensen de schuld, het UWV, en de overheid hebben er zelf ook een hele dikke vinger in.

En als jij 4500 man hebt lopen, en het UWV is eerst accoord met bepaalde handelingen, en vervolgens wordt er met modder gegooid, omdat HUN ineens iets anders willen, en datgene wat tot nu toe is geimplementeerd, niet WILLEN betalen.

Ga zelf maar eens 4500 man, weken compenseren, uit je eigen pocket........bye bye...

:-) Einde bedrijf, kun je uitkering aanvragen bij het UWV.....

Hoe dit project ook is gegaan, het blijft triest dat er zo laat is ingegrepen. Al dat geld (belastingcenten) is echt letterlijk weggegooit (okay okay er hebben ook een aantal mensen aan verdiend)

Dit project werd door interne en externe draaiende gehouden. Enerzijds om er geld aan te verdienen anderzijds omdat er binnen het UWV te veel eilanden zijn. Iedere groep denkt het beter te weten dan de ander. Onze software draait beter dan dat van jullie etc.. Misschien hadden ze (UWV) van die 85miljoen eerst eens wat moeten investeren in de bedrijfs/overheidscultuur. Wat een baggerzooi.

Daarnaast durft niemand meer op te staan (en terecht)omdat ze anders hard onderuit worden geschoffeld door mensen die menen het beter te weten/kunnen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-29T11:36:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.