Aandeelhouders EDS akkoord met overname HP

EDS komt definitief in handen van branchegenoot HP, nu ook de aandeelhouders akkoord gaan met de overname. Eerder verleenden de Amerikaanse overheid en de Europese Commissie hun fiat aan de deal.

Een ruime meerderheid van aandeelhouders van ict-dienstverlener EDS gaat akkoord met de voorgenomen overname door HP. Dat bleek tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering die donderdag 31 juli werd gehouden in het Texaanse Plano, waar EDS is gevestigd. 98,8 procent van de aandeelhouders die bij de vergadering waren vertegenwoordigd, stemde vóór. Daarmee kan de overname definitief doorgaan. Zowel de Amerikaanse overheid als de Europese mededingingsautoriteiten stemden in juli 2008 met de deal in.

In juni probeerde een belangrijke aandeelhouder de overname nog te blokkeren. Het Amerikaanse pensioenfonds Intermountain Ironworkers Trust Fund voelde zich benadeeld door de overnamebepalingen die EDS met HP sloot, waaronder het overnamebod van 25 dollar per aandeel en een afspraak waarin staat dat EDS 375 miljoen dollar aan HP betaalt als de overname niet doorgaat. Uiteindelijk stemde het fonds in met de deal.

Omzetverdubbeling

HP bood half mei 2008 13,9 miljard dollar voor de automatiseerder. Volgens analisten probeert de onderneming door de overname van EDS aansluiting te houden bij marktrivaal IBM. Met de overname verdubbelt HP's omzet uit diensten ruim. Over 2007 boekte het bedrijf namelijk een omzet uit diensten van 16,6 miljard dollar, terwijl de samengevoegde omzet uit diensten van HP en EDS over 2007 ruim 38 miljard dollar bedragen. De overname van EDS is de op een na grootste aankoop van HP sinds 2002. Toen nam het bedrijf Compaq over voor 20 miljard dollar.

HP gaat EDS waarschijnlijk onderbrengen in een apart bedrijfsonderdeel dat de naam van het oorspronkelijke bedrijf behoudt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-01T11:17:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.