Van Lanschot besteedt groot deel ICT uit

Van Lanschot Bankiers doet bijna zijn gehele ict de deur uit. Accenture gaat de komende zevende jaar applicatieontwikkeling en –beheer voor de bank doen; IBM gaat infrastructuurdiensten verlenen. Zo'n honderd ict'ers en honderd inhuurkrachten stappen over naar de ict-dienstverleners.

Van Lanschot Bankiers heeft met zowel Accenture als met IBM zevenjarige uitbestedingsovereenkomsten gesloten. Over de waarde ervan doet de bank geen mededelingen. Accenture neemt het ontwikkelen en beheren van applicaties over. Het IBM-contract omvat infrastructuurdiensten, waaronder het beheer van het rekencentrum en de werkplekken, de helpdesk, netwerk- en telecomdiensten en migraties.

In het kader van de uitbestedingscontracten zullen zestig automatiseerders van Van Lanschot plus een vijftigtal inhuurkrachten overgaan naar IBM. Accenture neemt zo'n veertig ict'ers en vijftig inhuurkrachten over. Dit bedrijf zal de bank tevens helpen met het inrichten van een nieuwe ict-organisatie. Er komt een regiefunctie en een afdeling informatiemanagement. Daar blijven zo'n veertig mensen werken.

Het uitbestedingstraject is overigens begeleid door Quint Wellington Redwood. Met behulp van het 'sourcing governance framework' van Quint is de regiefunctie ontworpen en ingericht.

Van Lanschot Bankiers noemt zich de oudste onafhankelijke bank van Nederland en richt zich op vermogende particulieren en ondernemers. Volgens de woordvoerder is tot uitbesteding van een groot deel van de ict besloten omdat het te veel moeite kost om de benodigde ict-expertise, die voor de uitbestede activiteiten nodig is, op peil te houden. "Dat werk is beter op zijn plaats bij externe partijen die daarvoor gespecialiseerd zijn. Van Lanschot is geen it-bedrijf: wij verwerken wel data, maar zijn geen dataverwerker. Uitbesteding biedt ons de waarborg dat we in de komende jaren over voldoende ict-kennis blijven beschikken."

Flexibel

Verder verwacht de bank via uitbesteding van de ontwikkeling- en beheertaken de kwaliteit en de flexibiliteit van de geleverde ict-diensten te kunnen verhogen. Zodoende moet de ict veranderingen bij de bank beter kunnen ondersteunen.

Van Lanschot verkeert in een ict-moderniseringstraject, maar dat is volgens de zegsman niet de reden om voor outsourcing te kiezen. "Dat is een strategische keuze geweest, gericht op de toekomst."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat is een goede deal voor IBM en Accenture. Voor een relatief kleine bank is de omvang van de ICT organisatie met 240 mdw. of fte's erg groot. Als dan nog de kwaliteit niet gegarandeerd kan worden op termijn, dan is er iets aan de hand. De inhuurkrachten kunnen binnenkort andere opdrachten zoeken. Met de schaalvoordelen er bij, is een reductie van 50% bij zowel IBM als Accenture zeer reeel. Die gaan hier veel plezier aan beleven. J. Zandvoort, Klantkwadraat BV

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-21T14:39:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.