Melanchton besteedt beheer uit aan Avantage

Feestelijke 'abseil'-opening van de locatie Via Melanchton (2005).

Christelijke Scholengemeenschap Melanchton heeft zijn ict-beheer voor vijf jaar uitbesteed aan Avantage. Het gaat om zo'n 1500 werkplekken. De Rotterdamse school had moeite om de continuïteit van het beheer goed te regelen en wilde af van deze zorg.

Avantage uit Capelle aan den IJssel gaat voor vijf jaar het werkplek- en netwerkbeheer van de Christelijke Scholengemeenschap Melanchton beheren. De waarde van de overeenkomst is niet gemeld, maar naar schatting ligt die tussen de 2,5 en 5 miljoen euro. De automatiseerder zal het beheer van het Novell-netwerk centraal inrichten (beheer-op-afstand) en met een helpdesk ondersteunen.

Melanchton (4400 leerlingen, 450 medewerkers, 9 vestigingen, 1500 werkplekken) is een scholengemeenschap voor christelijk voortgezet onderwijs met negen vestigingen in Rotterdam en omstreken. Het kostte de school steeds meer moeite voldoende automatiseerders te vinden om de complexer wordende ict te beheren. De school wilde deze zorg voor de automatisering in handen leggen van een specialist en zocht hiervoor een partner.

Schil omheen

Opvallend is dat na een traject de scholengemeenschap koos voor het in uitbestedingsland relatief onbekende Avantage. Deze automatiseerder, waar zo'n honderd mensen werken, is actief sinds 1990 en versloeg in het selectietraject gerenommeerde partijen als Capgemini (die recent nog een grote outsourcingsdeal sloot met het Alfa-ROC uit Groningen). Volgens directeur Harry Clarijs gaf de klantbenadering van zijn bedrijf de doorslag. "De grote automatiseerders bedienen veel klanten en hebben daarvoor hun dienstverlening ingedeeld in hapklare brokken. Wij zetten de behoeften van deze specifieke klant centraal en vertalen dit in een service level agreement."

Flexibiliteit is wat Koos de Jong, directeur bedrijfsvoering bij Melanchton, in de offertes van de grote aanbieders mist. "Zij zeggen al in een pril stadium: 'dit is de methode zoals wij jullie automatisering gaan regelen'. Daar horen dan ook allerlei additionele investeringen bij. Dat zagen we niet zitten: het was niet de opzet om onze 'boot' weg te brengen voor onderhoud om daarna het roer niet meer te kunnen vasthouden. Kijk, wij hebben de apparatuur en de kabeltjes al in huis. We zochten alleen een partij die de machinekamer in de lucht kan houden. Wat dat betreft sprak de aanpak van Avantage ons meer aan."

Avantage legt een beheerschil om de infrastructuur van Melanchton en vult vervolgens met de klant de verdere details in over het beheer. Is Clarijs in deze opzet niet bang om voortdurend te worden geconfronteeerd met nieuwe eisen van de klant? "Ach, de ene keer ben je meer tijd kwijt aan een bepaalde taak, de andere keer minder. Je hoeft al die verantwoordelijkheden niet zo spijkerhard op te nemen in een contract. Ik beschouw het als een samenwerkingsvorm waarin je in elkaar investeert.'

Maatschappelijk betrokken

Dat Avantage ook in de regio actief is, is in de ogen van De Jong mooi meegenomen, maar had geen invloed op de uiteindelijke keuze voor het bedrijf. "Het is makkelijker praten met een bedrijf uit de regio Rotterdam, ook omdat Avantage maatschappelijk betrokken is, maar voor het beheer maakt het weinig uit."

Wat wel heeft meegespeeld in de besluitvorming is de ervaring die Avantage heeft in het onderwijsveld. Veel grote onderwijsinstellingen draaien op Novell-netwerken en de automatiseerder is specialist in het beheren van dit platform. Clarijs: "Ook migraties kunnen we aan. Het speelt nu niet, maar een overstap naar een Microsoft-platform over een paar jaar is niet ondenkbaar."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-11T13:43:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.