Bedrijven zijn ontevreden over ICT-offshoring

Dit artikel delen:

Een op de drie bedrijven die ict-activiteiten naar het buitenland uitbesteden, is daar niet tevreden over. Cultuurverschillen en gebrekkige communicatie zijn daar redenen voor. Het meeste offshorewerk gebeurt in India. Ze ontwikkelen daar vooral software, blijkt uit de ICT Barometer van Ernst & Young.

Eenderde van de bedrijven is niet tevreden over de ict-activiteiten die ze uitbesteden naar lagelonenlanden (offshoring). Over uitbesteding binnen Nederland is meer dan zestig procent wél tevreden. Dat blijkt uit de ICT Barometer van adviesorganisatie Ernst & Young.

Ernst & Young deed onderzoek onder zeshonderd Nederlandse managers en professionals. Volgens de respondenten verlopen de offshore ict-projecten gedeeltelijk succesvol. Slechts 22 procent noemt de project helemaal succesvol. Het niet slagen van deze uitbesteding naar lagelonenlanden komt volgens hen vooral door cultuurverschillen. Daarnaast ervaren veel managers problemen met de communicatie naar het buitenland.

India het populairst

Het merendeel van de ondervraagde managers heeft ict-activiteiten verplaatst naar India. Ook Zuid-Afrika en Polen worden genoemd, maar zijn nog lang niet zo populair. De ontwikkeling van software wordt door het merendeel van de managers uitbesteed aan het buitenland. Daarnaast zijn ook de helpdesk en de ict-ondersteuning populaire activiteiten om naar het buitenland te verhuizen.

Bedrijven besteden ongeveer twintig procent van hun ict-budget aan activiteiten in offshorelanden. Over vijf jaar groeit dit percentage naar 28 procent, voorspelt Ernst & Young.

De helft van de ondervraagde managers verwacht dat offhoring voor banenverlies leidt in Nederland. Daarnaast vindt dertig procent de projecten die in Nederland worden uitgevoerd succesvoller dan projecten die plaatsvinden in lagelonenlanden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoe kan dit nu toch waar zijn ?

Al die jaren is ons verteld dat outsourcing een zegen was. Vele managers hebben hun carriere ermee zien versnellen. Bedrijven konden weer focussen op hun kernbezigheden. Zelfs Gartner zei dat het goed was. Sommigen fluisterden zelfs dat mensen uit India een aangeboren talent hadden voor wiskunde.

En dan nu ineens dit ...

Offshoring naar de Nederlandse Antillen is een goede optie. De lonen zijn weliswaar hoger dan die in Inda, maar nog altijd een stuk lager dan die in Nederland.
De cultuurverschillen zijn gering. Er zijn daar zeer veel Nederlanders in de ICT actief

Er schijnen nog stammen te zijn in het Amazonegebied die een erfelijke aanleg hebben voor JAVA.

"Het niet slagen van deze uitbesteding naar lagelonenlanden komt volgens hen vooral door cultuurverschillen."
Dat had je van te voren toch al uit kunnen denken aan de teketafel van je outsource plannen?

"Daarnaast ervaren veel managers problemen met de communicatie naar het buitenland."
Alleen naar het buitenland....of ook in eigen bedrijf?

"Daarnaast vindt dertig procent de projecten die in Nederland worden uitgevoerd succesvoller dan projecten die plaatsvinden in lagelonenlanden."
Ja gek he... geen comminucatie problemen (mag ik hopen) en geen cultuur verschillen.. logisch toch?

Mijn mening over outsourcing is...
dat je op korte termijn wat personeelskosten kan drukken, die je op lange termijn gewoon weer kijt ben aan mislukte projecten en het ondersteunen van een produkt wat niet door jezelf is gemaakt. Alleen kijken aar het geld en niet naar de mensen in je bedrijf zal je vroeg of laat) duur komen te staan.

Denk voortaan in "Human Capital" i.p.v. "Banking Capital" Het zijn je mensen die voor je werken, dat geld doet het niet voor je.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Outsourcing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-27T13:59:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.