Sara Lee besteedt activiteiten uit aan IBM

Sara Lee, het levensmiddelenconcern met een belangrijke vestiging in Utrecht, neemt IBM in de arm voor de wereldwijde uitbesteding van de afdeling Financiën, de indirecte inkopen en ontwikkeling en beheer van bedrijfsapplicaties. De diensten worden ondergebracht op de Filippijnen.

Levensmiddelenconcern Sara Lee, in Nederland voornamelijk bekend van de Douwe Egbertskoffie, heeft een groot uitbestedingscontract gesloten met IBM. Het concern heeft zijn hoofdkantoor voor alle internationale activiteiten in Utrecht.

Uitbesteding van bedrijfsprocessen

Na een gefaseerde overdracht neemt IBM de komende zeven jaar veel taken van de afdeling Financiën over. Die houdt zich bezig met de verwerking van financiële transacties. Ook gaat de ict-dienstverlener veel van de indirecte inkopen voor Sara Lee regelen. Het is bovendien de bedoeling dat de automatiseerder bedrijfsapplicaties gaat ontwikkelen en beheren. Het gaat om een wereldwijd contract voor genoemde activiteiten.

Het is de eerste keer dat Sara Lee kiest voor het uitbesteden van deze bedrijfsprocessen (bpo), vertelt woordvoerder Joost den Haan van het levensmiddelenconcern. "We weten dat veel bedrijven ons hierin al voorgingen. Nu hebben we besloten om het routinematig bulkwerk uit te besteden." Uitbesteding past in de strategie om de groei te stimuleren, de organisatie te vereenvoudigen en kosten te besparen.

Wereldwijde dienstverlener

Sara Lee koos voor IBM onder meer omdat de dienstverlener de hoogste besparing oplevert, vertelt Den Haan. Jaarlijks zou het gaan om een besparing van 200 tot 250 miljoen dollar. "Bovendien kunnen we op deze manier alle drie uit te besteden taken bij één wereldwijde dienstverlener onderbrengen. We worden een heel belangrijke klant van IBM in Manilla", aldus de woordvoerder. De financiële processen van Sara Lee International zullen waarschijnlijk pas vanaf juli 2010 worden overgedragen aan de vestiging op de Filippijnen.

Als gevolg van het uitbestedingscontract vervallen de komende drie jaar wereldwijd zevenhonderd functies bij Sara Lee. Den Haan: "De meeste daarvan betreffen functies op lokale financiële afdelingen. In driehonderd gevallen betreft het ict-functies, waarvan 240 in Noord-Amerika." Hij vertelt dat er zo'n zestig ict-functies in de landen buiten Noord-Amerika komen te vervallen en zeker niet allemaal op het hoofdkantoor in Utrecht. "Het gaat om activiteiten op lokale vestigingen. In Utrecht zitten vooral marketing- en verkoopfuncties en die blijven ongemoeid."

Benelux

IBM Benelux is vanaf het begin nauw betrokken bij de totstandkoming van het contract, vertelt woordvoerder Jelmer Letterie van de dienstverlener. "Alle activiteiten van Sara Lee International zijn hier lokaal gecontracteerd. Vooral bij het deel van de uitbesteding van de applicatie-ontwikkeling en -beheer heeft IBM Benelux een leidende taak."

"Dit is de eerste substantiële samenwerking tussen Sara Lee en IBM", vervolgt Letterie. "In het verleden heeft IBM wat hardware- en softwareactiviteiten gehad in de Verenigde Staten. Nu zijn we gekozen tot één van de vier strategische ict-leveranciers."

De bedrijven willen niet melden hoeveel geld met het contract is gemoeid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-30T14:59:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.