Enexis schrijft grote ICT-aanbesteding uit

Dit artikel delen:

Serverruimte Enexis

Enexis, het vroegere Essent Netwerk, heeft een aanbesteding uitgeschreven voor zijn infrastructuurbeheer en technisch applicatiebeheer. Het gaat om een vierjarig contract met een waarde die tussen de 70 miljoen en 190 miljoen euro ligt.

Enexis zoekt een nieuwe ict-partner. Het huidige contract met IBM uit 2003 loopt af. Het netwerkbedrijf zoekt een leverancier die vier jaar lang (met een optie van tweemaal twee jaar verlengen) het infrastructuurbeheer en technisch applicatiebeheer uitvoert. De geraamde waarde van de overeenkomst, die van de zomer moet zijn afgerond, ligt tussen de 70 miljoen en 190 miljoen euro (zo'n 20 miljoen euro per jaar). Er gaat geen personeel over van Enexis naar de nieuwe leverancier.

Uit het aanbestedingsdocument blijken de belangrijkste componenten van de aanbesteding de volgende te zijn: het beheer van het rekencentrum, het beheer van de kantoorautomatisering en veldwerkplekken, service-integratie en architectuur, helpdesk en servicemanagement en het beheren van bedrijfsapplicaties, waaronder SAP.

Splitsing

Enexis beschikt over 4200 werkplekkenen 600 werkplekken in het veld. Het bedrijf onderzoekt of de applicatiegerelateerde helpdesk deel gaat uitmaken van de aanbesteding, of dat dit deel toch bij Enerxis blijft. Volgens servicemanager Frans Musters gaat het niet om standaardsoftware, zoals SAP of Windows, maar om de ondersteuning van specifieke toepassingen, zoals geografische informatiesystemen die monteurs, die op pad zijn, via hun tablet-pc's raadplegen. Het betreft overigens een kleine activiteit in vergelijking met de andere taken uit de aanbesteding.

De huidige uitbestedingsovereenkomst met IBM stamt uit 2003, waarbij de automatiseerder zo'n 80 vaste medewerkers overnam van Essent. Het aflopen van dit contract valt min of meer samen met de opsplitsing van Essent in een productiebedrijf (Essent, dat mogelijk in handen komt van het Duitse RWE) en een netwerkbedrijf (Enexis). De Wet Onafhankelijk Netbeheer (de 'Splitsingswet') verplicht de energiebedrijven na 1 juli 2008 binnen 2,5 jaar het beheer van het transportnetwerk voor elektriciteit en gas en de commerciële handels- en productie-activiteiten niet meer onder mogen brengen in één bedrijf.

Het gevolg hiervan is dat ook de ict-huishouding moet worden gesplitst. Dat is een ingrijpend proces waarbij gekeken moet worden hoe de centrale systemen, zoals SAP-hr of SAP-srm en de werkplektoepassingen (van de 11.000 medewerkers van het 'oude' Essent gaan er 7.000 naar Essent en 4.000 naar Enexis), zo goed mogelijk kunnen worden opgeknipt. "Gelukkig zijn de SAP-bedrijfsvoeringsmodules en de geografische informatiesystemen nooit gedeeld geweest en die hoeven dan ook niet te worden gesplitst", zegt Musters.

Uitdaging

Een aantal taken van de centrale ict-afdeling van Essent zal worden overgeheveld naar Enexis. Popke Graansma, chief information officer van Enexis, tekent hierbij aan dat zijn bedrijf altijd een eigen informatiemanagement en it-afdeling heeft gehad, waar zo'n 110 mensen werken (plus een veertigtal externen). "Voor onderdelen die centraal bij Essent waren belegd komt het werkpakket nu wel over naar Enexis. Dit zijn taakgebieden als de verantwoordelijkheid voor de technische architectuur, een aantal functioneel beheertaken voor de gedeelde applicaties en functies als contract- en servicemanagement. Qua voltijds arbeidsplaatsen komen er ruim veertig over van Essent. Daarvan vullen we er in 2009 een 25-tal in. Acht medewerkers komen direct over vanuit Essent-it. De resterende fte's zijn vacatures die we eerst intern en daarna extern gaan werven."

Graansma noemt de splitsing op it-gebied een uitdaging. "Gelukkig hebben we als Enexis altijd onze eigen primaire informatiesystemen zelf ontwikkeld en beheerd. Op applicatief gebied hoeft daarom slechts een beperkt aantal secundaire applicaties te worden gesplitst. Wat we wel 100 procent delen met Essent is de it-infrastructuur: het lan, wan, rekencentrum, en dergelijke. Via de Europese aanbesteding gaan we het beheer ervan in de markt zetten om in 2010 te migreren naar een zelfstandige omgeving."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-22T11:25:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.