Overheden schenden aanbestedingsregels

Overheden en overheidsinstellingen houden zich niet aan de publicatieplicht bij ict-aanbestedingen. Van ongeveer dertig procent van de ict-aanbestedingen uitgeschreven in 2008 is de afloop onduidelijk. Daarnaast zijn er opvallend weinig aanbestedingen van de sectoren water, zorg, bibliotheken, omroepen en zelfstandig bestuursorganen. De publicatieplicht moet zorgen voor transparantie.

Overheden en overheidsinstellingen negeren de publicatieplicht bij ict-aanbestedingen. Bij ongeveer dertig procent van de ict-aanbestedingen is onduidelijk wat er na de eerste publicatie mee gebeurd is. Dat blijkt uit een inventarisatie van Frank van Vonderen, adviseur en mede-oprichter van CHvV Associates. Van 365 uitgeschreven ict-aanbestedingen in 2008 zijn er 228 gegund. Van dertien ict-aanbestedingen is bekend gemaakt dat ze zijn gestopt of niet zijn gegund. Van de overige is de afloop onduidelijk.

Daarnaast telde Van Vonderen opvallend weinig aanbestedingen van de sectoren water, zorg, bibliotheken, omroepen en zelfstandig bestuursorganen (zbo's). "Sommige organisaties beseffen niet dat er moet worden aanbesteed, anderen besteden bewust niet aan", zegt Van Vonderen. Hij kwam het UWV bijvoorbeeld amper tegen in de aanbestedingen, terwijl de Belastingdienst tien leveringen van hardware of software aanbesteedde. "Dat is opmerkelijk", stelt de adviseur.

Transparantie

De aanbestedingswet is bedoeld om transparantie te bieden en de concurrentie te bevorderen. De publicatie vooraf is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat alle leveranciers gelijke kans hebben. De publicatie achteraf heeft tot doel het resultaat van de aanbesteding publiek te maken.

Daarnaast zouden de aanbestedingsregels tot doel hebben de Europese marktvorming te stimuleren en bedrijven uit de Europese Unie (EU) meer kansen te geven zich op de Nederlandse markt te begeven. Uit de inventarisatie blijkt dat dit amper gebeurt, hoofdzakelijk omdat er gepubliceerd wordt in het Nederlands. "Er zijn natuurlijk wel aanbestedingen naar buitenlandse partijen gegaan, waarvan een aantal ook in Nederland een verkoopkantoor heeft. Slechts twee of drie aanbestedingen werden gegund aan een buitenlandse partij zonder vertegenwoordiging in Nederland", zegt Van Vonderen.

Externe partij

Veel organisaties die een aanbesteding uitschrijven laten zich ondersteunen door een externe partij. Uit de inventarisatie blijkt dat dit in minimaal een kwart van de gevallen gebeurt. Van Vonderen denkt dat dit komt doordat bedrijven worstelen met de vraag hoe ze moeten aanbesteden. "Het aanbestedingsproces wordt als ingewikkeld ervaren en organisaties zijn bang fouten te maken", zegt de adviseur.

Het tellen van de ict-aanbestedingen was een lastige klus. Het is niet mogelijk om met een druk op de knop een overzicht te krijgen van alle ict-aanbestedingen. Van Vonderen bekijkt daarom dagelijks verschillende websites waarop aanbestedingen worden gepubliceerd. "Het is de enige manier om in beeld te krijgen hoeveel ict-aanbestedingen er gedaan worden."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De overheid stelt wel meer regels op (blijkbaar aleen voor burgers) waar zij zichzelf blijkbaar later niet aan hoeft te houd ;-)

Misschien een leuke motivatie voor een proefproces van de (branche, beroepsverenigingen in de) ict-sector, om inzichtelijk te krijgen - en publiekelijk openbaar,
- hoe een bepaald besluitvormings proces is gelopen
- wie de betrokken departementen zijn geweest
- wie de verantwoordelijke personen zijn geweest

Dan hebben alle andere mogelijke aanbieders een eerlijker kans in de toekomst bij het volgende project, Hierdoor kan het "uitbesteden van overheidsklussen" uit het schemer van de "vriend(innet)jes politiek" treden en komen er zaken aan het licht:
- voor de belastingbetaler
- (andere) ict diensten aanbieders

Transparantie.. Niet alleen iets voor banken en financiele instellingen, maar ook voor de overheid. We hebben al doofpot affaires genoeg in dit land.

Goed voorbeeld doet immers goed volgen ;-)

Wat opvalt is de duur van het onderzoek, 1 heel jaar. Als je na gaat dat veel aanbestedingen een looptijd hebben van een aantal jaren, dan kan het zomaar voorkomen dat je een bepaald jaar niets of heel weinig hebt aan te besteden.
Dus de conclusie, de ene wel de andere niet, is erg voorbarig.

He Frank van Vonderen ga je huiswerk eens doen!
Aanbesteding UWV in grote lijnen:
Hardware: IBM
Software: LogicaCMG
Telefonie algemeen: BT
Telefonie callcentre's: KPN
Netwerk: GPR

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-18T10:18:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.