Raet komt nieuwe CAO overeen met bonden

bezwaar kritiek inspraak

De Nederlandse salarisverwerker Raet heeft met de vakbonden een akkoord bereikt over de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van 2009. De middenmoot van de personeelsleden krijgen een salarisverhoging van 2,75 procent. "Ook in minder goede tijden wil je een goede voorwaarden scheppen", vertelt de HR-directeur.

Salarisverwerker Raet heeft een collectieve arbeidsovereenkomst voor 2009 gesloten. Dat bevestigen de betrokken partijen. Zowel de onderneming als de vakbonden zijn blij met de cao.

Het hart van de salarismatrix, die geldt voor de middenmoot van de medewerkers, krijgt een salarisverhoging van 2,75 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat is een mooi percentage, vindt HR-directeur Arjan de Jong van Raet. De cao heeft een looptijd van een jaar. "Dat doen we in verband met de onduidelijke economische situatie van de BV Nederland", vertelt de topman. Hij was namens Raet betrokken bij het cao-overleg met de vakbonden.

Nevin Demirtas, bestuurder van vakbond FNV Bondgenoten, is ook tevreden met het behaalde resultaat. "We vinden de nieuwe cao in de huidige economische omstandigheden een van de beste die tot nu toe zijn afgesloten. Natuurlijk valt er altijd iets aan onderdelen te verbeteren, maar deze cao geeft in elk geval een beetje adempauze aan de Raet-medewerkers in deze moeilijke tijden."

Balans

"Het is een goede balans tussen economisch bestendige investeringen en het welzijn van onze medewerkers. Ook in minder goede tijden wil je goede voorwaarden scheppen." Bij de bepaling van de salarisverhoging kijkt het bedrijf naar de prestatie van de medewerker en de hoogte van zijn huidige salaris. Daarmee onderscheidt Raet zich volgens de personeelsdirecteur van veel andere ondernemingen, die loonsverhoging voornamelijk laten afhangen van leeftijd en functie.

Behalve salarisverhogingen en vergoedingen voor werk buiten reguliere werktijd en voor overwerk, zijn ook andere zaken in de nieuwe cao vastgelegd. Zoals demotie, stageplaatsen en pensioenregelingen, legt De Jong uit. "We hebben de mogelijkheden voor demotie meer geconcretiseerd dan voorheen. Dat schept meer duidelijkheid voor medewerkers die een andere functie willen en in een lagere salarisschaal uitkomen", aldus de topman.

Stage en pensioen

Net als vorig jaar heeft Raet tien stageplekken voor mbo- en hbo-studenten in de cao vastgelegd.  De Jong: "We geloven in het stimuleren van ict-studenten." De afgesproken pensioenregeling toont volgens de topman Raets intentie om doorwerken na je 65-ste door te werken. "Dat is echter wel afhankelijk van de besluitvorming bij de overheid.  Die moet het beter faciliteren", zegt De Jong.

Eind 2008 schortte Raet het sociaal plan op. Volgens De Jong is momenteel er geen noodzaak om het sociaal plan te continueren. Onderwerp van discussie is de gewijzigde kantonrechtersformule, waarmee de maximale vergoeding voor ontslagen personeel wordt bepaald.

Bij het bedrijf werken ongeveer 640 mensen. Het hoofdkantoor staat in Amersfoort.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-14T13:37:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.