Raet: geen ontslagen en dus geen sociaal plan

Salarisverwerkingsbedrijf Raet heeft momenteel geen sociaal plan meer voor zijn medewerkers. Volgens HR-directeur De Jong is dat niet nodig omdat hij geen ontslagronde verwacht. Bovendien zou het lastig zijn om de flexibele correctiefactor uit de nieuwe kantonrechtersformule in het plan op te nemen.

Salarisverwerker Raet heeft sinds eind 2008 geen sociaal plan meer. Dat is niet erg, vertelt HR-directeur Arjan de Jong. Zijn bedrijf verwacht namelijk de komende tijd geen ontslagen. Formeel is Raet met de vakbonden echter nog in gesprek over continuering van het plan.

De Jong vindt niet dat het beter is om afspraken vast te leggen zolang er geen problemen zijn, zoals je het dak repareert tijdens goed weer. Hij legt uit dat het niet wenselijk is om een plan op te stellen dat uitgaat van de nieuwe kantonrechtersformule. Die formule, die de arbeidsrechter gebruikt bij het vaststellen van ontslagvergoedingen, bestaat onder meer uit een flexibele correctiefactor. Die zou zijn gebaseerd op maatwerk en dus veel flexibeler zijn dan voorheen. De Jong: "Zoiets is dan moeilijk vast te leggen in een cao of een sociaal plan."

Vakbondshoop

Vakbond FNV Bondgenoten hoopt dat werkgever Raet nog wel met een nieuw sociaal plan komt. "We hebben de werkgever inmiddels verzocht alsnog een nieuw sociaal plan af te sluiten, zodat ook de medewerkers weten waar ze aan toe zijn, mocht een situatie ontstaan waarvoor een sociaal plan nodig kan zijn", schrijft bondsvrouw Nevin Demirtas in een brief aan haar leden.

De vakbonden spraken half april 2009 met De Jong wel een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst af. Belangrijkste onderdeel van de cao is een loonsverhoging van 2,75 procent voor het ‘hart van de salarismatrix', die voor het grootste deel van de medewerkers geldt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Blijft het oude sociaal plan dan niet gewoon van kracht, of geldt dat alleen voor CAO's?

Geen sociaal plan = asociaal plan?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-15T09:51:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.