Buitenlands werk bezorgt Getronics verlies

Automatiseerder Getronics merkt de gevolgen van de economische neergang, meldt moederbedrijf KPN in zijn financieel verslag over het eerste kwartaal 2009. Vooral Getronics International kampt met teruglopende omzet. De toegenomen werkplekbeheeractiviteiten kan deze omzetdaling niet ombuigen. Uiteindelijk boekt de ict-dienstverlener 1,1 procent minder omzet dan over het eerste kwartaal van 2008. De brutowinst (ebitda) is vijftien miljoen euro negatief.

Ict-dienstverlener Getronics kampt met fors teruglopende omzet uit zijn buitenlandse activiteiten. De internationale tak van het bedrijf boekte in de eerste drie maanden van 2009 zeventien procent minder omzet dan een jaar eerder. Zes procentpunten daarvan is het gevolg van ongunstige valutakoersen. Dat staat in het kwartaalverslag van KPN, moederbedrijf van Getronics.

Gezamenlijk boekten de drie divisies van Getronics, International, Global Services en ICT Services, afgelopen kwartaal een omzet van 534 miljoen euro. Dat is, na correctie voor de diverse in 2008 verkochte onderdelen van de automatiseerder, 1,1 procent minder dan dezelfde periode in 2008. De brutokwartaalwinst (Ebitda) van twintig miljoen euro uit het eerste kwartaal van dat jaar, is in 2009 omgeslagen in een verlies van vijftien miljoen euro. Het bedrijf wijt dit onder andere aan de kosten van reorganisatie (zes miljoen euro) en aan additionele pensioenkosten (acht miljoen euro).

Werkplekbeheer

De dalende omzet uit het buitenland wordt niet gecompenseerd door de toegenomen omzet in Nederland. De binnenlandse activiteiten leverden de automatiseerder in het eerste kwartaal van 2009 9,7 procent meer omzet op dan dezelfde periode in 2008. Dat is vooral te danken aan de inspanningen van Getronics Global Services, die voor veel Nederlandse organisatie het werkplekbeheer regelt.

In de loop van het eerste kwartaal begon Getronics de gevolgen van de huidige economische neergang te merken, stelt het financiële verslag van moederbedrijf KPN. Klanten die hun infrastructuur rationaliseren en investeringsbeslissingen uitstellen, zouden de belangrijkste reden zijn voor de omzetdaling. Daardoor duurt het ook langer voordat nieuwe opdrachten uiteindelijk worden toegekend. Ook toegenomen druk op de tarieven, het afnemend aantal raamcontracten en de dalende vraag naar aanvullende werkzaamheden bij uitbestedingsopdrachten, zorgen voor minder omzet.

Ontslagen

Om Getronics op langere termijn winstgevend te houden, besloot KPN eind maart 2009 1400 banen bij zijn dochteronderneming te schrappen. Zevenhonderd van de ontslagen vallen in Nederland. Met de maatregel hoopt het bedrijf jaarlijks zestig miljoen euro te besparen. In 2009 zou de besparing dertig miljoen euro bedragen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-28T14:29:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.