Ordina krijgt petitie voor ontslagen bij BPO

bezwaar kritiek inspraak

De Raad van Bestuur van dienstverlener Ordina ontvangt vandaag een petitie over de 61 medewerkers die kort na hun verhuizing naar branchegenoot Centric door hun nieuwe werkgever werden ontslagen. De vakbonden FNV Bondgenoten en De Unie overhandigen de pleitbrief aan Marcel van Buren, de secretaris van de raad. Vrijdag 15 mei bespreken de bonden de brief inhoudelijk met directeur Kasteel.

In de petitie vragen de bonden aan de dienstverlener om de ontslagen oud-medewerkers te laten delen in het bestaande sociaal plan van Ordina. Centric, formeel de werkgever van de 61, heeft voor hen nog geen sociaal plan opgesteld en wil individuele ontslagvergoedingen afspreken. Ook Ordina heeft te kennen gegeven dat de gedupeerden niet onder het sociaal plan van de dienstverlener vallen. Strikt juridisch zijn beide bedrijven tot niets verplicht.

Moreel

'Je kunt het juridisch bekijken of moreel', zegt vakbondsman Gerard van Hees. 'Het is heel wrang dat de 61 ze het met een soort half sociaal plan moeten doen. Het lijkt er op dat Ordina zijn problemen gewoon wilde uitbesteden. Dat kan een beursgenoteerd bedrijf zich niet veroorloven. We gaan door tot het sociaal plan van toepassing is.'

Waar het uiteindelijk op uitdraait, is voor Van Hees nog onduidelijk. 'Alles is afhankelijk van de goede wil van Kasteel. Hij heeft toch een goede naam hoog te houden.'

Niet winstgevend

Per 1 april 2009 heeft automatiseerder Centric de noodlijdende divisie voor business process outsourcing (bpo) van Ordina overgenomen. Centric kreeg betaald voor deze overname. Ordina stootte de divisie af, omdat die niet winstgevend was. Centric-directeur Gerard Sanderink zei eerder tegen Computable dat hij denkt de bpo-activiteiten weer winstgevend te kunnen maken. Kort na de overname ontsloeg Sanderink 61 oudmedewerkers van Ordina BPO.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waarom niet afwachten, wat Centric biedt?

FF kort door de bocht! De heer Sanderink heeft natuurlijk interesse in een "betaalde" overname. Vervolgens gaat hij de boel saneren en zet 61 mensen buiten de deur. Is het dan aan Ordina om de handelswijze van Centric op te vangen?

Ordina wist natuurlijk wat er ging gebeuren en heeft op een makkelijke manier de vuil was buiten de deur gegooit.

Maar als je bij een bedrijf als Ordina werkt dan moet je ook wel een enorm bord voor je kop hebben om te denken dat het Ordina iets intresseert als je een kostenpost bent in plaats van een financiele melkkoe.
Het blijft een stelletje cowboys die ten koste van alles voor het grote geld gaan.

In de huidige overcapaciteit in aanbod was het natuurlijk slim van centric om meer werk naar je toe te trekken en hier bovendien voor betaald te krijgen.

Bedrijven zullen onderling verschillen en misschien ben ik naief in deze. Ordina kapitaliseert op menselijke kennis en heeft met zijn organisatie structuur rondom persoonlijke begeleiding wel degelijk zorg voor de medewerker.

@All

Sinds jaar en dag becommentarieer ik diverse artikelen onder de naam NiKe.

De nike van de eerste reactie is dus NIET NiKe.

Waarvan akte.

Volgens mij heeft de OR van Ordina zitten suffen bij de overname of, nog erger, ze hebben hun inmiddels ex-collegae in de kou laten staan. Het afstoten van een afdeling of bedrijfsonderdeel dient toch ALTIJD met een convenant c.q. sociaal (ondernemers-)plan tussen oude en nieuwe werkgevers plaats te vinden?

Bovendien moet in Nederland traditioneel de ex alimentatie betalen, niet de nieuwe partner in verlovingstijd...

Sjaak, gezien je reactie zul je wel een (werkloze) zzp'er zijn en gegooit is met een "d".

Beide bedrijven zijn natuurlijk goed fout!!

Dit is weer zo'n prachtig voorbeeld van het sociale beleid van Ordina. Altijd de mond vol over maatschappelijk verantwoord ondernemen en dan werk je op deze wijze mensen de deur uit. Ordina heeft hier zijn ware gezicht weer laten zien want men had kunnen weten dat die mensen door Centric ontslagen zouden worden.

Zie http://www.ontslag-krijgen.nl/wet-melding-collectief-ontslag.html.

Hier staat, dat werkgever verplicht is melding te doen bij de bevoegde instantie (CWI). Als ruim zestig mensen ontslagen worden, zal dit van toepassing zijn?

Centric biedt de betreffende personen een schandalig voorstel, dwz het absolute wettelijke minimum minus 1 maand opzegtermijn onder dwang van een bezoek aan de kantonrechter...

Zoals ik het lees heeft Ordina Centric aanzienlijk moeten betalen voor de overname, daarna gooit Centric de mensen eruit, en dan moet Ordina ook nog een keer de ontslagen mensen afkopen?

Dan vraag ik me af wat Centric met die enorme zak geld heeft gedaan die ze hebben gekregen als bruidschat. Ze zouden ook een deel hiervan kunnen vrijmaken voor een nette ontslagregeling...

@anoniem

Je bent kennelijk op de hoogte? Wat is in dit verband het absolute wettelijk minimum? De kantonrechtersformule is dan toch altijd beter?

Dit gebeuren geeft een hele nieuwe betekenis aan het begrip "OUT-SOURCEN". Als bedrijf A plaats, verkoop je dus gewoon de bron (source) van je problemen (Out) aan een ander bedrijf B.
Bedrijf B laat je dus jouw problemen oplossen en afhandelen, door "de bron van jouw problemen" door te verkopen onder een out-sourcings vlag, praatje, deal.

Stay in touch and informed:
(Nog) werkende icters mogen wel uit gaan kijken dat deze industrietak straks het voorbeeld van de bankenwereld
- "Slechte leningen bank"
- "Sterfhuis constructies bij bv-en"
gaat volgen....

Hierbij word er 1 (fake, dummy) centraal bedrijf opgericht, dat alle overkomplete ict-ers (individueel of per afdeling, bedrijf) - tegelijk gaat opkopen.
Vervolgens zweeft dit bedrijf de kwalitatief betere werknemers eruit en (via IN,OUTourcing, BEDRIJFS OVERNAMES, AFSTOTING) dumpen ze de overcomplete rest op de arbeidsmarkt, tegen lage overheadkosten..

Hoe kan ik me hiertegen beschermen?
1. Het is dus zaak dat je je eigen contacten-netwerk regelamtig onderhoud en zo van intern nieuws op de hoogte blijft, nog voordat het publiekelijk beken word. Dan zit je zelf nooit zonder werkplek en ben je van alles op de hoogte wat jouw baan en inkomsten aangaan

2. Wen er maar vast aan het "hire fire" scenario.
Dit Amerikaanse arbeidsmarkt model zal hier speodig zijn intrede gaat doen. Als je niet voor jezelf zorgt lig je zo in de goot, qua inkomsten.

3. Mensen worden steeds meer gebruikt / laten zich steeds meer gebruiken als weg-werp werkkrachten (wwwk)
De vraag is dan ook... hoe lang sta jij dat nog toe?? Denk hier eens over na bij je volgende arbeids betrekking, baan, opdracht.

Eerst wordt je als medewerker van een grootbank met beperkte inzetmogelijkheden (immers jarenlang bij diezelfde grootbank gewerkt) geoutsourced naar Ordina waarbij je je al niet happy voelt, je had immers voor zekerheid bij de bank gekozen.

Vervolgens wordt je bedrijfsonderdeel dor Ordina verkocht aan Gerard S. en wordt binnen een maand aangekondigd dat er meer dan 60 man uit moet (dat moeten degenen zijn die geen onmiddellijk geld opleveren daar ze door de kredietcrisis op de bank zitten).

Het sociaal beleid van de grootbank was goed, immers ze hebben een goede naam in Nederland hoog te houden (een jaar doorbetaald mogelijk tot herori?ntatie en herplaatsing via een mobiliteitscentrum).

En nu ?

Dit is een makkelijke manier om personeel op een geruisloze wijze te ontslaan.

Grootbank, wat is hierop Uw antwoord met betrekking tot die medewerkers die zich jarenlang voor Uw ICT hebben ingespannen en nu door Gerard S. / Ordina op straat komen te staan ? Schaamt U zich niet ?

Hoe zuur zou het zijn voor de "normale" Ordina medewerker, dat zijn bedrijf aan de afgrond staat, en dat de source (61 medewerkers) met een zak geld naar huis gaan?@alie: Ordina staat niet aan de afgrond, zie het recente persbericht van 6 mei waarop 8& rendement wordt vermeld.
En die zak geld voor de ex-BPO'ers is ook niet waar, zie de thread hierboven, de vergoeding van Centric lijkt minder dan minimaal.

De deal tussen Ordina en Centric riekt naar een listige ontslagzwendel.

Verbaasd me niets met een HR directeur die van CMG is overgegaan naar Ordina. CMG was ooit omstreden met een listig massaontslag van consultants als uitzendkracht!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij FNV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-14T10:25:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.