Bonden spannen kort geding aan tegen Centric

vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

De vakbonden spannen in de week van 18 mei 2009 een kort geding aan tegen ict-dienstverlener Centric. FNV Bondgenoten en vakbond De Unie eisen dat het bedrijf 61 medewerkers die al een maand op non-actief staan, weer werk biedt. De 61 zijn werkzaam bij het onderdeel Business Process Outsourcing dat Centric per 1 april overnam van branchegenoot Ordina en kregen twee weken later ontslag aangezegd.

'De medewerkers staan nu al een maand op non-actief in afwachting van een ontslagprocedure. Als dat te lang duurt, wordt het een zelfstandig argument van de kantonrechter en verzwakt het de positie van de werknemers', vertelt vakbondsman Gerard van Hees. Volgens hem is het dus zaak om de 61 zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Het kort geding dient waarschijnlijk in de week van 18 mei 2009.

Op vrijdag 15 mei spraken de bonden met directeur Ronald Kasteel van Ordina, de oude werkgever van de medewerkers die Centric nu wil ontslaan. Ze bespraken de petitie die een dag eerder werd aangeboden. In de pleitbrief vragen de bonden aan Ordina om de ontslagen oud-medewerkers te laten delen in het bestaande sociaal plan van Ordina. Centric, formeel de werkgever van de 61, heeft voor hen nog geen sociaal plan opgesteld en wil individuele ontslagvergoedingen afspreken. Ook Ordina heeft te kennen gegeven dat de gedupeerden niet onder het sociaal plan van de dienstverlener vallen.

De woordvoerster van Centric zegt dat haar bedrijf niet wil reageren op dit bericht of op het kort geding.

Ordina BPO

Per 1 april 2009 heeft automatiseerder Centric de noodlijdende divisie Business Process Outsourcing (BPO) van Ordina overgenomen. Centric kreeg betaald voor deze overname. Ordina stootte de divisie af, omdat die niet winstgevend was. Centric-directeur Gerard Sanderink zei eerder tegen Computable dat hij denkt de BPO-activiteiten weer winstgevend te kunnen maken. Kort na de overname ontsloeg Sanderink 61 oud-medewerkers van Ordina BPO.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens mij doet De Unie er ook goed aan "the bigger picture in de gaten te houden".

Ze zouden ook eens een "principe rechtzaak" kunnen aanspannen tegen de Nederlandse Staat, want die maakt een huidige economisch klimaat mogelijk!! Dit is de wortel van het probleem:
- Uitholling van de "verzorgingssstaat", pensioen
- Overname cultuur van hollandse bedrijven door buitenlandse
- Import van goedkopere (ict) arbeidskrachten uit lagere lonen buitenland.

Wat er - anno 2009 - bij Ordina, Centric, nog te volgen ander grote internationale ict werkgevers, gebeurd is slechts een uitvloeisel van allang en breed genomen (Bilderberg?, Geheime?) besluiten om de Nederlandse (ict) arbeids gestructureerd naar de kl*ten te helpen "onder de noemer Europa, Globalisering".

Hoe gaat het verder?
1. "Het hebben van werk" en dus inkomsten gaat een kostbaar goedje worden in de toekomst. Hoog tijd als ict-er om jezelf te beraden of je nog wilt blijven in deze bedrijfssector.

2, Ga eens kijken wat je NOG MEER voor (menselijke) TALENTEN hebt dan 'computeren". Dan ben je minder kwestbaar tegen grillen van werk-gevers. Dan kun je altijd nog zelf je eigen inkomsten halen uit "het betaald doen van andere kunstjes" om je rekeningen van het thuisfront te betalen.

Ik ben heel benieuwd wat de uitspraak van deze rechtzaak gaat worden en haar gevolgen voor de 61 mensen..

Sterkte Collega's in de tussentijd.

Het wordt tijd dat Gerard Sanderink eens op een nette manier met zijn personeel omgaat.

Geen markthandel over de afkoopsom, maar gewoon een sociaal plan dat voor iedereen gelijk is. Een sociaal plan dat ook de personeelsleden die bij Ordina zijn gebleven hebben gekregen. Dat zou wel zo eerlijk zijn

Verbaasd me niets. Als oud medewerker heb ik destijds al gemerkt dat Sanderink zowel ten aanzien van zijn klanten als zijn medewerkers voor een dubbeltje op de 1e rij wil zitten.
Het mag allemaal niets kosten. Blij dat ik daar al heel lang weg ben, en ik wil ook nooit meer terug.

Jaja.. Krentic is alweer negatief in het nieuws..
Wegens gebrek aan fatsoen en normen en waarden..
Tja hoe kan het ook anders, die kennen ze niet..
Alleen mar geld binnenharken, en ballast overboord gooien
Wordt eens tijd dat de hele organisatie onder de loep genomen wordt

Zo zijn er zat positieve dingen aan Centric. Alleen jammer dat dat nooit wordt uitgelicht.

Op dit moment lijkt Centric een stabiele partij te zijn in een onstabiele markt. Wellicht omdat het krenterige gedrag uiteindelijk voorziet in duurzaamheid en elastisiteit.
Doordat Centric de kosten in bedwang houdt, resulteert een afzwakkende markt niet direct tot grote gevolgen.

Het is nooit anders geweest bij dat boertje uit de achterhoek, voor een prikkie bedrijven die failliet zijn kopen, liefst met geld toe en het personeel kan verrekken. Ik weet het uit ervaring. Een afspraak nakomen is ook heel moeilijk zeker als het centjes kost. Maar ook Ordina is nooit een uitblinker geweest op sociaal gebied richting personeel, al jaren geld took daar het recht van de grootste mond. Dus eigenlijk business as usual!!

Er zijn zeker positieve dingen over Centric te vertellen:
1. Een bedrijf overnemen met een zak geld als bruidschat en ook nog extra winsten behalen door 61 mensen extra te ontslaan. Dit was zeker een slimme financiele zet van de heer SD.
2. Machtspolitiek bedrijven voor zowel de eigen medewerkers als bij klanten
3. Lak hebben aan normen en waarden.
4. Voor een prikkie failliete bedrijven overnemen?

Overigens verschillen al de grote consultancy bedrijven , zo ook Ordina, niet veel van elkaar. Saillant en opmerkelijk is dat de overheid ?geilen? op deze GROTE bedrijven waar ?normen en waarden? ver te zoeken zijn?

Weer een leuke truc van meneer G. Sanderink en mevrouw M. Sanderink-Bouman, samen h.o.d.n RvB Centric. Een heerlijk bedrijf om weg te zijn

Truc speciaal zoals de Fransen zeggen....

Je geeft een ander geld om het personeel over te nemen dat je kwijt wilt raken. Even ontsnappen aan afkoopsommen en zo... De partij die overneemt, handelt het dan ff af. Weinig reputatieschade voor de oorspronkelijke club, weinig kosten, whatever. Bij een aantal van 61 kun je er wel een bv voor oprichten ook.... pffff.

En trouwens, wie Ordina nog uit de cowboytijd kent ...... :-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-15T17:10:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.