Atos Origin laat 1900 medewerkers afvloeien

Ict-dienstverlener Atos Origin heeft 1900 werknemers minder in dienst dan in het begin van het jaar. Dat schrijft de dienstverlener bij de publicatie van de cijfers voor het derde kwartaal. Nu werken nog 50.975 mensen voor de dienstverlener wereldwijd. Het bedrijf zegt dat het lager aantal personeelsleden komt door natuurlijk verloop en het niet vervangen van vertrekkend personeel. Het bedrijf maakt het aantal vertrekkende medewerkers per land niet bekend.

Het bedrijf zegt in Nederland geen plannen te hebben voor een collectief ontslag. 'Hoewel we niet kunnen uitsluiten dat dit soort maatregelen ooit noodzakelijk zijn, zijn er op dit moment geen concrete plannen voor collectief ontslag. We blijven onze uiterste best doen om dergelijke ingrijpende maatregelen te voorkomen', zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Zij zegt dat het bedrijf wel kostenbesparende maatregelen neemt, de manier van samenwerken optimaliseert en de organisatie stroomlijnt. 'Dat betekent dat we terughoudend zijn in de instroom van mensen en dat op, indien we op redelijke termijn echt geen mogelijkheid zien of verwachten om een individuele medewerker in te zetten' we van de betreffende medewerker afscheid nemen.'

Mindere omzet in Benelux

De dienstverlener heeft al een aantal kwartalen minder omzet in de Benelux. De landenorganisatie maakte het derde kwartaal een omzet van 231 miljoen euro. Een jaar eerder noteerde het bedrijf nog een omzet van 282 miljoen euro. De omzet daalt daarmee het hardst van alle landenorganisaties. Volgens een woordvoerder blijft de Benelux-regio een van de grootste landenorganisaties, die nog altijd een van de grootste winstmarges van de gehele Atos-groep heeft.

Het bedrijf bracht het aantal bankzitters sinds het begin van dit jaar met een derde terug. De dienstverlener heeft wereldwijd voor 999 werknemers geen opdracht. Aan het begin van dit jaar waren dit nog 1606 werknemers. De afname komt doordat onderaannemers zijn vervangen door eigen personeel en doordat het personeel is omgeschoold naar functies waar wel vraag naar is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Volgens een woordvoerder blijft de Benelux-regio een van de grootste landenorganisaties, die nog altijd voor een van de grootste winstmarges van de Benelux zorgt."
Ik denk dathet nog sterker is: de Benelux-regio zorgt voor de gehele winst(marge) van de Benelux.

Ja precies. Wat doen toch steeds die taxi's achter het pand... precies die voeren steeds de ontslagen medewerkers af naar huis. Per maand 49 net genoeg om niet collectief aan te hoeven te vragen.

Aantal vertrokken medewerkers per sept 2009 in vergelijking met Dec 2008 (bron: presentatie 3e kwartaalcijfers)
France: 306 -2.4%
Benelux: 1,032 -11.4%
United Kingdom: 43 -0.7%
Atos Worldline: 14 -0.3%
Germany Central Europe & EMA: 96 -2.5%
Iberia / South America: 747 -9.0%
Rest of the World: +77 +1.4%
Corporate: +70 +24.1%
Total Group: 2,091 -4.1%

Conclusie: Het hoofdkantoor is gegroeid. Nederland heeft de meeste medewerkers 'laten' vertrekken.

Beste Lezer,

Het artikel zegt:

Het bedrijf zegt dat het lager aantal personeelsleden komt door natuurlijk verloop en het niet vervangen van vertrekkend personeel.

Dat is al dubbelop, feitelijk. Daarnaast maken ze niet bekend hoeveel mensen er per land vertrekken. Eigenlijk zegt het artikel dus niets, behalve dat het personeelsbestand is gekrompen!

Nu iets anders: Laat ik nu met mensen van Atos Origin contact hebben die zijn ontslagen. Wat Atos Origin heeft gedaan is pure psychologische oorlogsvoering: Met mensen en afdelingen schuiven, mensen op een andere functie zetten waar ze de competenties en kwaliteiten niet voor hebben. Mensen wegpesten.

Uiteindelijk hebben we te maken met mensen, dit ging en gaat om grof geld. Eckart Wintzen zou zich in zijn graf omdraaien als hij ziet wat er nu (en niet alleen bij Atos Origin!) gebeurd.

Als je de pers wilt halen kom dan met nieuws, niet om je eigen straaje schoon te vegen. 40 Miljoen omzetdaling is voor zo een organisatie heel weinig...

Maar het is duidelijk, denk ik! Het gaat om geld.

Volgens mij zijn er in Nederland ruim 1000 medewerkers eruit. Dit is tijdens de laatste presentatie van de kwartaalcijfers gemeld. Als je ernaar kijkt (pagina 16) zie je dat Nederland de meeste medewerkers heeft ingeleverd en dan toch nog de grootste winstmarge. Knap hoor.

Een telefoontje naar UWV, Atos PZ of ict-branchvereniging kan meer duidelijkheid verschaffen. Dat heet in journalisten-termen geloof ik de "feiten-check".
Komt je artikel hier niet doorheen, kun je het beter niet publiceren...tenzij je wilt dat de lezers van je artikel jouw artikel online inhoudelijk corrigeren.

Samen komen we er achter de feiten.... :-)

"Het bedrijf bracht het aantal bankzitters sinds het begin van dit jaar met een derde terug. De dienstverlener heeft wereldwijd voor 999 werknemers geen opdracht."

Word het dan eens tijd dat er :
- wel opdrachten voor deze mensen binnen gaan komen
- voor een paar gedwongen ontslagen op de ATOS sales afdeling?
Of is deze gehele vertoning gewoon een verkapte afslank operatie onder het mom van "de kredietcrisis" ?

"De afname komt doordat onderaannemers zijn vervangen door eigen personeel en doordat het personeel is omgeschoold naar functies waar wel vraag naar is."
Ben dan heel benieuwd naar welke functies nog wel vraag naar is in de verschillende Atos-regios. Dan weten de huidge atos-mensen ook of ze binnenkort wel, niet mogen omscholen of vertrekken.

@RV:

"Word het dan eens tijd dat er [...]wel opdrachten voor deze mensen binnen gaan komen"

Briljant!

Berichtje uit de Atos koker blijkbaar. Mogen jullie wel eens verifieren. Vanuit mijn eigen professie heb ik nogal eens met Atos mensen te maken en daar wordt druk geshopt om bij een ander aan de slag te kunnen. En niet omdat ze vrijwillig weg willen. Als iemand de zak krijgt vertrekt hij tenslotte ook, dus kan het bedrijf het over vertrekkende medewerkers hebben nietwaar? Ondertussen dumpen ze blijkbaar zeer discreet en per individu mensen die volstrekt kansloos zijn op de arbeidsmarkt, want oud en duur. En je leest er niets over en vanuit de vakbonden krijgt men geen vinger meer achter de deur.

Verder wordt er ook nog flink gesnoept aan de arbeidsvoorwaarden. Hogere pensioenbijdrage, extra leasekosten enz. enz.. Ik voorspel dat als de economie aantrekt men minstens het dubbele aantal van wat hierboven benoemd staat zal vertrekken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-20T11:07:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.