Philips sluit cloud-contract met T-Systems

Koninklijke Philips Electronics heeft met T-Systems een contract getekend voor het leveren van datacenter- en SAP-infrastructuurdiensten. De overeenkomst hing al een tijdje in de lucht. Het contract omvat een servicemodel op basis van cloud computing. T-Systems gaat aan Philips diensten leveren via een ‘private cloud’: een afzonderlijk, beveiligd netwerk. Zo'n 185 automatiseerders zullen wereldwijd overstappen naar T-Systems.

Er is geen contractwaarde genoemd. Schattingen lopen uiteen van enkele honderden miljoenen euro tot ruim zeshonderd miljoen euro. T-Systems rekende in het biedingsproces af met de drie andere meedingers: Atos Origin, IBM en Tata Consultancy Services. Philips heeft voor T-Systems gekozen vanwege de flexibele, op maat gesneden diensten, zoals 'SAP op afroep' en cloud computing, die de Duitse automatiseerder aanbiedt.

Op 1 januari 2010 neemt T-Systems de verantwoordelijkheid over voor de infrastructuur van alle Philips-datacenters. Tot de centra behoren locaties in Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland en een aantal andere landen in Europa, Zuid-Amerika en Azië. Als onderdeel van het gezamenlijke contract zullen zo'n 185 medewerkers van Philips overstappen naar T-Systems.

Het elektronicaconcern is bezig zijn it-systemen samen te voegen en te moderniseren om zo de langetermijnkosten te verlagen. Philips wil het aantal ict-leveranciers waarmee het zaken doet, drastisch verminderen. Het bedrijf zou het aantal ict-partners van achthonderd terug willen brengen naar tien en de ict-kosten in 2011 met 30 procent willen hebben verlaagd.

Nutsvoorziening

T-Systems levert Philips alle datacenterdiensten op maat. Dit gebeurt via het netwerk en de wereldwijde datacenters van T-Systems. 'Op deze manier kunnen we al naar gelang de behoefte dynamisch gebruikmaken van de beschikbare capaciteit. Dit terwijl we alleen betalen voor de computer- en opslagcapaciteit die we werkelijk gebruiken', zegt Maarten de Vries, chief information officer (cio) van Philips. 'Hiermee kunnen we onze flexibiliteit vergroten en onze kosten verlagen.'

Het contract met Philips is in korte tijd de derde op rij met een Nederlandse multinational. Eerder sloot T-Systems al contracten met Shell en Heineken. 'Het contract dat we nu hebben getekend, is alweer een belangrijke mijlpaal in onze internationale groeistrategie', zegt Reinhard Clemens, lid van de directieraad van Deutsche Telekom en chief executive officer van dochteronderneming T-Systems. "Het contract bevestigt dat T-Systems de eerste keuze is voor wereldwijd opererende organisaties met een hoofdkantoor in Europa."

Zorg

T-Systems en Philips hebben al eerder samengewerkt op het gebied van gezondheidszorg. Zo hebben beide bedrijven gezamenlijk een systeem ontwikkeld voor het op afstand bewaken van vitale lichaamsfuncties van chronisch zieke mensen en van senioren. Het systeem draait op dit moment in T-City (de stad van de toekomst) in Friedrichshafen, Duitsland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-07T07:46:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.