Reorganisatie drijft Logica in rode cijfers

Ict-dienstenbedrijf Logica boekt over 2009 in de Benelux een verlies van 23 miljoen Britse pond (26,2 miljoen euro). De omzet daalde met 18 procent naar 574 miljoen pond (655 miljoen euro). Het verlies is voornamelijk te wijten aan de kosten van een reorganisatie, vertelt woordvoerder Christoph Linke. Zonder deze eenmalige kosten zou het bedrijf 24 miljoen pond (27,4 miljoen euro) winst boeken.

2009 was een zeer teleurstellend jaar voor de activiteiten van Logica in de Benelux, meldt het voorlopige jaarverslag van de dienstverlener. Binnen de Benelux is Nederland veruit de grootste markt voor Logica. De Nederlandse organisatie telt 5100 medewerkers en de Belgische ongeveer vierhonderd, vertelt Linke.

Meer dan elders, is de markt in de Benelux afhankelijk van kortlopende opdrachten. De woordvoerder wijst er op dat de Nederlandse organisatie relatief veel klanten in de financiële sector en in de industrie heeft. 'Met name die sectoren zijn getroffen door de economische crisis en wij merken daar de gevolgen van.'

In Nederland schrapte de dienstverlener in 2009 honderden banen. De kosten daarvoor bedroegen 47 miljoen pond (53,6 miljoen euro). De maatregel was als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma dat al in 2008 bedrijfsbreed werd ingevoerd. Daarnaast verminderde Logica het aantal extern ingehuurde medewerkers 'aanzienlijk', aldus woordvoerder Linke.

Verenigd Koninkrijk

De Benelux is de enige regio waar Logica rode cijfers schrijft. Bedrijfsbreed boekt het Britse dienstenconcern 66 miljoen pond (75,3 miljoen euro) winst bij een omzet van ruim 3,7 miljard pond (4,2 miljard euro). De omzet daalde 3 procent ten opzichte van 2008. Het Verenigd Koninkrijk is de enige regio waarin Logica zijn omzet zag toenemen (met 6 procent). In Scandinavië en Frankrijk nam de omzet enkele procenten af. In Nederland daalde de omzet dus met 18 procent.

Vooral in de financiële sector vielen harde klappen, en niet alleen in Nederland. Over alle regio's liep de omzet uit die sector terug met 20 procent. De sector Industrie, distributie en transport verkocht 9 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste helft van 2009 bleek al dat Logica in Nederland verlieslatend is door reorganisaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goh, in de mail van Wilbert heeft ie het over een winst van 24 miljoen pond... Toch een ander verhaal.

Wie moet ik geloven, Computable of mijn baas?

Hmm, en betekent iets meer dan honderd mensen die een baan verliezen hetzelfde als honderden? En hebben we het over FTE's of echt over mensen die een baan verliezen?

@Logicaert

Zie inleiding van het artikel. Zonder aftrek van exceptionele kosten zou de marge op de activiteiten 24 miljoen bedragen. Na aftrek van de eenmalige kosten blijft er een verlies over.

@Logicaert

Er is maar een persoon die je moet geloven. De dienstdoende accoutant bij Logica. En die geeft in zijn accountantsverslag een verlies aan van 26 miljoen euro.
Je baas wil het mooier maken dan het is, verlies blijft verlies ook al gaat het om eenmalige boekingen.

@Logicaan
In 2009 verloren 770 van je collega's hun baan, van wie al ruim 300 bij de ontslagronde in mei. Dus ja, we hebben het over honderden en niet over jouw honderd.

Robbie,

als je volledig en accuraat wilt zijn, wees dat dan ook:

OPERATIONEEL verlies van 26 miljoen Euro voor Logica Benelux.

Niemand maakt dat mooier dan het is, kwestie van volledig en feitelijk, wat jij toch ook voorstaat?

Overbodige discussie lijkt me.
'gaat het slecht of gaat het heel slecht'.
Een zinkend schip kun je beter verlaten.

Marc,

Op welk zinkend schip ga jij hoppen? En ben je daar ook weer weg als het slecht gaat? Of heb je ruggegraat en zorg je voor de ommekeer?

@Nike

Uhh, ja je bedoelt dus verlies. En het wordt altijd mooier gemaakt door te spreken over verlies voor en na eenmalige boekingen. Maar precies zoals je zegt, operationeel is wat telt, ook voor de accountant. Dat staat in de jaarrekening. Verlies.

@Marc
Zinkend kan ik niet beoordelen, en ik gun iedereen het beste. Opgebouwde credits die verloren zijn gegaan naar (toekomstige) medewerkers absoluut. De glans is weg en men vergeet niet snel.

Hoge bomen vangen veel wind.

Da's de kern wat hier gebeurt. Over Logica is van alles te doen, positief en negatief. Veel nieuws. Waarbij altijd mensen zijn die wat te mekkeren hebben.

Laten we eerlijk zijn: Logica is niet de enige die last heeft van deze moeilijke tijden. Toch? Dus kijk ook eens naar je eigen toko!

By the way: ik werk niet bij/voor Logica.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-24T13:41:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.