Langlopende projecten helpen Ordina door 2009

Ict-dienstverlener Ordina zag in 2009 92 procent van zijn nettowinst verdampen, tot 1,3 miljoen euro. De omzet daalde met 14 procent tot ruim 542 miljoen euro. Het bedrijf profiteert van een sterke toename van het aantal langlopende contracten voor applicatiebeheer. Die activiteiten genereerden 32 procent meer omzet, terwijl de divisie Ordina Consulting juist 38 procent minder omzet draaide. Het bedrijf presenteerde zijn jaarcijfers op 2 maart 2010.

Het dienstenbedrijf zag de omzet uit langlopende projecten voor applicatiebeheer met bijna tweederde toenemen. Eerder was al op strategisch niveau gekozen om minder afhankelijk te zijn van conjunctuurwisselingen. Ordina heeft vooral in de financiële sector en bij de overheid langlopende contracten, zegt algemeen directeur Ronald Kasteel in een toelichting op de jaarcijfers.

De adviesdiensten van Ordina werden wel geraakt door de slechte economische situatie. 'Er is echt veel minder werk in Consulting', vertelt financieel directeur Hans den Hartog. De omzet in die divisie daalde met 38 procent ten opzichte van 2008. Ook de ict-tak, die standaard- en maatwerksoftware ontwikkelt en implementeert, verloor 18 procent omzet.

Financiële sector

Vooral de activiteiten die Ordina ontplooit in de financiële sector, staan onder druk. Een aantal Nederlandse dienstverleners heeft daarvan last. Ordina boekte 27 procent minder omzet in de financiële markt. Als voorbeeld noemt Den Hartog de onzekerheid over de fusie van de banken ABN Amro en Fortis Nederland en over de splitsing van ING. ABN Amro en ING zijn belangrijke klanten van de dienstverlener uit Nieuwegein.

De omzet uit de industriemarkt daalde in 2009 met 16 procent. In de overheids- en zorgsector bleef de omzet bijna op peil (3 procent daling).

BPO

In de bescheiden nettowinst zijn enkele eenmalige afschrijvingen verwerkt, zoals een groot deel van de kosten van de verkoop van de BPO-divisie aan branchegenoot Centric. In april 2009 betaalde Ordina 5,6 miljoen en in augustus nog eens 9,2 miljoen. De laatste tranche 9,2 miljoen betaalt Ordina in april 2010. In totaal ontvangt Centric 24 miljoen euro voor het overnemen van het kwakkelende bedrijfsonderdeel.

In totaal bespaarde Ordina in 2009 25 miljoen euro op interne kosten. Dat komt vooral door het schrappen van driehonderd arbeidsplaatsen, het vervangen van externe ict'ers door eigen personeel, het bevriezen van salarissen en het verminderen van kleine individele uitgaven als reiskosten en etentjes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-02T11:13:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.