Capgemini zoekt 4000 ICT'ers in India

Dienstverlener Capgemini wil in het tweede kwartaal van 2010 vierduizend werknemers aannemen in India. Volgens de dienstverlener gaat de uitbreiding van de werkgelegenheid in India niet ten koste van de werkgelegenheid in Nederland. Ook in Nederland worden nieuwe werknemers gezocht.

Het aantal werknemers in India groeide het eerste kwartaal van 2010 met 5 procent, zegt de dienstverlener. Daarmee komt het totaal aantal Indiase medewerkers op 23.353. ‘Een klein gedeelte van de werknemers, enkele tientallen, zal voor Nederlandse klanten werken', zegt een woordvoerder. 'Je kunt dan ook niet stellen dat offshore groei ten koste gaat van werkgelegenheid in Nederland. We zoeken de beste mensen in Nederland en in het buitenland om onze klanten zo goed mogelijk te bedienen.'

De dienstverlener heeft wereldwijd 91.792 medewerkers in dienst. Ongeveer een kwart van deze werknemers werkt dus in India.

Lastig

Het bedrijf merkt dat het lastig is om in Nederland nieuwe werknemers aan te nemen. ‘Er is altijd beweging op de arbeidsmarkt en er komen mensen van de universiteiten af. Het zal moeilijker worden, want we weten nu al dat in 2015 een tekort van bijna tienduizend werknemers in de ict-branche zal ontstaan. Dat komt doordat minder jongeren voor een ict-opleiding kiezen en doordat de behoefte aan personeel zal toenemen in de toekomst', aldus de woordvoerder. Daarom denkt het bedrijf steeds meer mensen aan te nemen in landen als Vietnam of India.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Capgemini is de clown van de ICT branche! Ze hebben de afgelopen twee jaar in Nederland 1.000 goede Ict'ers ontslagen, en die gaan ze nu vervangen met Ja-knikkers uit India. Ik weet 1 ding zeker maar bij ons komt geen Capgemini meer binnen daar zal ik persoonlijk voor zorgen. Ik moet er niet aandenken dat ik uren nodig heb om de Capgemini-Indiërs te moet uitleggen hoe bepaalde zaken werken bij de Bank. Nee Capgemini is passe voor ons.

Het is duidelijk dat de woordvoerder zelf geen ICT-er is of kennissen heeft die dat zijn. Anders zou hij zeker niet beweren dat er een tekort is aan ICT-ers. Vele potentiele werknemers zullen kort na hun 40ste weer worden ontslagen en moeten dan maar zien weer aan de bak te komen. Zo gaat het al een tijdje in de ICT. En om nu te zeggen dat je goed verdient voor je veertigste... Mijn nichtje is vorig jaar afgestudeert in communicatie en verdient meer dan een ervaren DBA-er van 35. Ik zou niemand aanraden een studie met ICT-richting te kiezen. Ga liever iets studeren waar ze nog werk voor je hebben als je 40 bent geworden.

@Jan: dat aangegeven 'tekort' is uiteraard een drogreden om meer Indiërs binnen te halen.

En daarmee wil men in offertetrajecten scherper voor de dag kunnen komen. En dan maar hopen dat er geen broddelwerk wordt afgeleverd...

"Het is lastig om in Nederland ICT-ers aan te nemen."

Mijn schoenen vielen zowat uit toen ik dit las. Er zijn op dit moment honderden, nee wacht duizenden goed gekwalificeerde ICT-ers die staan te springen om een baan bij Cap. Maar ja, we weten waar het aan ligt:

- boven de 40
- komen niet werken voor 600 roepie
- lopen niet slaafs achter de baas aan.

Deze uitspraak van Cap zou dan ook vervangen moeten worden door "het is lastig om spotgoedkope, jonge, slaafse ja-knikkende ICT-ers in Nederland aan te nemen".

Wat ben ik blij dat ik geen ICT-er meer ben. Ik heb de ICT vorig jaar de rug toegekeerd en ben weer mijn oude vertrouwde vak gaan uitoefenen. Geen geren meer, geen deadlines, geen overwerken tot ‘savonds 22:00 en vooral geen bonusjagende stressverhogende manager van amper 30 die met zijn handen over elkaar je in je rug staat te kijken. In plaats daarvan heb ik nu een rustige, normale baan (zoals het feitelijk hoort) en word ik wel gewaardeerd sinds ik de ICT achter me heb gelaten. Wat een verademing!

Geen schaarste in NL aan ICT-ers. Momenteel in NL 10.500 ontslagen ict-ers. Daarnaast nog zzp-ers die zonder opdrachten zitten. En 20.000 MBO-ers die eraan zitten te komen. Bovendien zijn er in omliggende landen nog voldoende ict-ers.

Dat de grote interne markt in India aantrekkelijk is voor de ICT bedrijven is begrijpelijk, maar dan graag niet op kosten van NL klanten deze markt betreden.

Werk uit India levert in NL weer werk op aan diepte specs, testen, source code auditing, documentatie op orde en actueel en beschikbaar, overlegen en disputen. Tel uit je winst.

Ik zit me af te vragen hoeveel van de 4.000 Indiers niet gewoon vervangers zijn, omdat de Indiase ict-ers voor een paar roepies meer al naar een ander ict bedrijf gaan.

Capgemini kan nu wel roepen dat er geen (spotgoedkope) ICT-ers meer zijn te vinden in Nederland, maar is natuurlijk wel debet aan deze afbraak doordat zij het werk al geruime richting India verplaatsen.

Hoe komt het toch dat zo weinig mensen voor een ICT studie kiezen, vraagt men zich dan vervolgens weer af.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-27T09:37:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.