Centric ziet winst in 2009 fors dalen

In 2009 heeft Centric een winst geboekt van 26,5 miljoen euro. Dat is 42 procent minder dan in 2008. De omzetdaling kon wel beperkt worden gehouden: die nam met 1,5 procent af tot 953,6 miljoen euro. Ingenieurstak Oranjewoud hield stand, maar de automatiseringsdiensten en de financiële divisie Finace hadden wel last van de recessie. Dit blijkt uit het jaarverslag van Centric over boekjaar 2009.

Waar het in 2008 erop leek dat Centric de magische grens van één miljard euro leek te bereiken, betekent 2009 een stapje terug. In 2008 behaalde het ict- en ingenieursconcern nog een omzet van 967,8 miljoen euro, maar in 2009 viel de groei stil. Er was zelfs sprake van een lichte teruggang tot 953,6 miljoen euro (-1,5 procent). Centric zag de winst door de recessie fors dalen: met 42 procent van 45,6 miljoen euro naar 26,5 miljoen euro. Ook in 2008 was overigens sprake van een teruglopende winst, waarbij het bedrijf in het vierde kwartaal al last had van de economische terugval.

De directie schrijft in het jaarverslag over 2009 dat vooral in de eerste twee kwartalen de recessie scherp doorzette. Deze was het sterkst voelbaar bij de marktsectoren detailhandel, reiswereld, financiële wezen, transport & logistiek en bouw. Bij de overheid en de waterschappen kon Centric zich handhaven. Daarnaast zegt het bedrijf te hebben geprofiteerd van een goede balans tussen de  conjunctuurgevoelige, winstgevende activiteiten (zoals detachering) en de continuïteitbiedende werkzaamheden (zoals langlopende beheercontracten). Daardoor zegt Centric in staat te zijn geweest de schommelingen op de markt op te vangen. Ook stelt de directie daardoor vertrouwen te hebben in de toekomst. Wel tekent zij daarbij aan dat bij Centric in 2010 nog geen sprake zal zijn van substantiële groei.

Centric telde eind december 2009 9300 medewerkers, driehonderd minder dan eind 2008. Vooral bij de werkmaatschappij Finace (financiële dienstverlening) is er personeel weggesneden. Opdrachten namen er af en de tarieven daalden. Centric Holding (automatiseringstak) wist dankzij 'een stevige basis van conjunctuurongevoelige activiteiten' de recessie het hoofd bieden. Oranjewoud presteerde in 2009 naar tevredenheid.

Van de omzet van 953,6 miljoen euro komt zo'n 717 miljoen euro uit Nederland, 109 miljoen euro uit andere landen in Europa, 71 miljoen euro uit de Verenigde Staten en 55 miljoen euro uit de rest van de wereld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Gemnet maakt ook vrienden met Centric

Bouw & ICT 2010: Patrimonium behoudt Centric

Insinger de Beaufort wint zaak tegen Centric

Centric-baas stapte naar DNB 'voor z'n geld'

Insinger de Beaufort sleept Centric voor rechter

Centric koopt coöperatie voor e-kinddossier

Centric investeert 9,7 miljoen in Oranjewoud

Centric voegt in België zes bedrijven samen

Centric en Intersystems bundelen krachten in de zorg

Centric verliest Reaal als BPO-klant

Centric heeft miljard euro in zicht

Centric hernoemt Ordina BPO naar FSS

Centric ontvangt 24 miljoen voor Ordina BPO

Centric levert onderwijsproject voor scholieren

Centric schikt ontslagzaken met 61 werknemers

Twaalf extra ontslagen bij BPO-divisie Centric

CEO Centric wil geen Computable Award

Vakbonden stellen kort geding Centric uit

Centric vervangt ICT-infrastructuur van Arnhem

Finace wordt Centric Financial Consultancy

Centric sluit kantoor in Groningen

Kleinere concurrent doet NCCW en Centric pijn

Centric ziet doorbraak digitale loonstrook en HR-portaal

Centric wint rechtszaak over spook-specialisten

Centric werft voorzichtig weer personeel

Centric-tak Oranjewoud aast op Strukton


Reacties

Maar ik voorspel dat ook Centric over niet al te lange tijd weer honderden medewerkers zoekt. Mede dankzij de lage tarieven en dus salarissen zal het verloop weer flink toenemen. Dat was in de goede tijden tussen 2005 en 2008 niet anders en Centric heeft ondanks dat ze een redelijk stabiel bedrijf zijn, toch de naam van cheap-ass uurtje-factuurtje bedrijf waar je hooguit als starter leuk werken kunt.

@ Thomas,

Dan ben je dus echt niet op de hoogte, Centric is stabiel en daardoor behouden ze werkgelegeheid. Die stabiliteit uit zich juist in realistische salarissen en marktconforme tarieven. Ik werk ruim 10 jaar bij Centric en verdien een prima salaris en ben niet bang mijn baan te verliezen. In goede tijden realistisch en in slechte tijden ook

Centric is gelukkig een erg stabiel bedrijf. Voor wat betreft de salarissen bij Centric. Het klopt dat deze 2/3 jaar geleden echt te laag waren. Sinds die tijd is er wel veel veranderd en zijn de salarisen nu meer marktconform. Een grote betaler zal Centric niet snel worden, maar in ruil daarvoor krijg je een stabiele werkgever waar je alle kans krijgt om jezelf te ontwikkelen. Er zit wat dat betreft eigenlijk geen grens aan. Mede vanwege de grootte van het bedrijf kun je echt alle kanten op met je carriere. Als je maar wil. Ik werk er nu iets meer dan 6 jaar en het bevalt mij goed.
Ik maak me echter wel zorgen om de hoeveelheid mensen die nu op de bank zitten, da's niet goed en de markt moet snel aantrekken anders kon dat nog wel eens gevolgen gaan hebben. Dat houdt geen bedrijf heel lang vol.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-18T09:45:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.