Bank dwingt dienstverlener tot samenwerking

Onder druk van banken onderhandelen ict-dienstverleners die er slecht voorstaan over de bundeling van krachten en overnames. Dat gebeurt vooral bij zwakkere bedrijven die nog steeds ernstig te lijden hebben onder de slechte economische omstandigheden en daardoor de omzetten zien dalen. Die conclusie trekt onderzoeksbureau AME Research in een rapport over ict-dienstenbedrijven. 'De vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn nauwelijks hoopgevend', stelt het bureau.

Het onderzoeksbureau concludeert dat de gemiddelde omzetdaling van ict-diensten bij Nederlandse dienstenbedrijven doorzet. De daling van 12 tot 14 procent ligt iets lager dan de gemiddelde omzetdaling van veertien procent in 2009.

Na omzetgroei in 2007 en 2008 van respectievelijk 5 en 18 procent,  is er in twee jaar tijd meer dan 25 procent  omzetverlies geboekt. Ter illustratie schrijft AME: 'Microsoft dienstverlener Qurius leed in de eerste helft van 2010 een omzetverlies van 12 procent. Exact zag zijn dienstenomzet in de eerste helft van 2010 met meer dan 18 procent terugvallen.

'Na een rondvraag bij ict-dienstverleners in Nederland concludeert het onderzoeksbureau dat 'banken die dienstverleners financieren de kredietteugels zeer strak houden.'

Faillissementen

AME-directeur Adriaan Meij: 'Banken proberen zwakkere spelers bij sterke bedrijven onder te brengen of zwakkere bedrijven te clusteren tot één grotere speler om zo kapitaalverlies door faillissementen te voorkomen. Soms nemen banken ook tijdelijk aandelenbelangen. Dat gebeurde in de jaren tachtig ook en leidde tot vermenging van belangen die de bank heeft in bedrijven als aandeelhouder en als financier van verschillende trajecten zoals vastgoed, maar ook debiteuren.'

Het onderzoeksbureau concludeert de stellingen over de Nederlandse ict-dienstenmarkt  na analyse van omzetcijfers, vacatures en interviews met twaalf ict-dienstverleners die representatief zijn voor ongeveer een kwart van de omzet van ict-dienstverleners in Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-26T11:27:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.