ABN Amro verlengt infrastructuurcontract IBM

Ook overeenstemming bereikt met andere partners

ABN Amro en IBM hebben overeenstemming bereikt over het verlengen van het infrastructuurcontract. Daarin zit ook het deel van de ict van de voormalige Fortis Bank Nederland. Zo'n 350 Fortis-automatiseerders stappen over naar IBM. De looptijd van de nieuwe overeenkomst is vijf jaar. De definitieve contracten worden binnen enkele weken ondertekend.

Naast IBM gaat de bank de contracten met Verizon en KPN/Getronics voor spraak- en netwerkbeheer en Tata Consultancy Services en Infosys voor applicatie-ontwikkeling en -beheer verlengen.

In 2005 sloot ABN Amro met IBM een vijfjarig uitbestedingscontract voor de it-infrastructuur. Dat contract had een waarde van circa 1,5 miljard euro en 1800 automatiseerders stapten over. Deze overeenkomst wordt verlengd, zegt chief information officer Frans Woelders van ABN Amro. Over de contractwaarde wil hij geen mededelingen doen, behalve dat het om een 'omvangrijk contract' gaat. Woelders verwacht dat binnen een aantal weken het contract definitief wordt ondertekend.

Fortis

Vergeleken met de overeenkomst uit 2005 is het nieuwe, beoogde contract uitgebreid met het deel van (de inmiddels voormalige) Fortis Bank Nederland. Zo'n 350 Fortis-automatiseerders stappen over naar IBM. Enkele tientallen medewerkers komen in de regie-organisatie van de bank te werken. ABN Amro is nog bezig met de herinrichting van deze organisatie. Verder moet IBM nog bepalen wat het bedrijf wil doen met de contracten van een beperkt aantal inhuurkrachten.

Werkgelegenheid

Nadat de fusie tussen beide banken was aangekondigd, is op ict-niveau bekeken hoe de omgevingen van ABN Amro en Fortis in elkaar geschoven konden worden. 'Eind vorig jaar is er een assessment geweest waarbij is gekeken welke systeemset het beste zou passen bij de nieuwe fusiebank', vertelt cio Woelders. 'Dat bleek grotendeels de systeemset van ABN Amro te zijn. Om de complexiteit van de integratie niet te vergroten, is ervoor gekozen het sourcingsmodel van ABN Amro te volgen. Dat betekende voor de Fortis-ict grootschalige uitbesteding.'

Hij wijst erop dat het outsouringsmodel voor de werkgelegenheid van de medewerkers van Fortis voordelen biedt. Was er gekozen om de infrastructuur in eigen huis te houden, dan waren in zijn ogen gegarandeerd banen verloren zijn gegaan. 'Ik denk dat de overstap naar IBM een goede oplossing is. Medewerkers kunnen ook voor andere klanten van IBM gaan werken, mocht het werk voor ABN Amro afnemen.' Naar verwachting zullen de medewerkers voor het einde van jaar overgaan naar IBM.

Garantie

Bovendien bestaat er een terugkeergarantie. Doordat de werknemers via een outsourcingsconstructie de bank verlaten, gelden de afspraken uit het sociaal plan dat ABN Amro met de vakbonden heeft opgesteld. Daarbij is overeengekomen dat medewerkers twee jaar na de officiële contractdatum eventueel kunnen terugkeren naar de bank. Die moet dan voor een functie zorgen, wat niet per se een ict-functie hoeft te zijn.

Woelders vertelt dat met IBM een transformatietraject is afgesproken dat eind 2012 eindigt. Daarbij gaat het om de migratie van de infrastructuur van het Fortis-deel en de integratie van de datacentra. ABN Amro wil nog slechts twee rekencentra in Amstelveen overhouden. Het Fortis-computercentrum in Woerden gaat dicht.

Andere partners

Naast IBM wil ABN Amro een aantal aflopende contracten met andere ict-partners verlengen. Met Verizon (netwerkbeheer) en KPN/Getronics (spraak) is overeenstemming bereikt voor een contractverlenging van drie jaar. Ook hier moeten de handtekeningen nog wel worden gezet.

Met de Indiase offshorespecialisten Tata Consultancy Services en Infosys zijn de contracten voor applicatiebeheer en applicatieontwikkeling verlengd. Vijf jaar geleden sloot ABN Amro voor applicatieontwikkeling nog raamcontracten met vijf voorkeurleveranciers: naast Tata en Infosys waren dat Patni, IBM en Accenture. De bank heeft nu besloten dit aantal partners terug te brengen tot twee, namelijk de partijen waarmee al overeenkomsten voor applicatiebeheer liepen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Naar verwachting zullen de medewerkers voor het einde van jaar overgaan naar IBM."

Nou sterkte medewerkers !! In het zelfde schuitje gezeten, binnen een half jaar volgden toen de 1e ontslagen. Worden gouden bergen beloofd etc, maar ondertussen wordt je werk naar India of Afrika gebracht.

ps zet hoog in op je Maatman straks, want prijsinflatie kennen ze daar niet.

Ook ik heb in het zelfde schuitje gezeten maar ben wel positief over de overgang. Alles was netjes geregeld en we zijn op een nette manier ontvangen bij IBM. IBM is een bedrijf waar alles kan en alles mag alleen zonder eigen intiatief kom je nergens.

@Ex, Hoffshoren van werkzaamheden nu eenmaal iets van deze tijd en is bedrijf onafhankelijk. Je weet dat als je in de ICT zit op dit moment dat je echt toegevoegde waarde moet aantonen of je werk verdwijnt naar India. Niet omdat het daar veeeeel beter is, maar in eerste instantie omdat het veeeel goedkoper is. Als ABNAMRO de dienstverlening in huis hadden gehouden dan hadden ze m.i. zeker ook naar offshore opties gekeken en zat je in het zelfde schuitje.

Het enige waar je rekening mee moet houden is het salaris. Bij banken heeft de oudere generatie flinke salarissen opgebouwd. Bonussen en extra's ihkv omscholing naar ICT hebben de nodige %tjes salaris boosts gegeven. De kans is daarom groot dat je bij IBM langer tijd stil staat in je salaris omdat dit simpelweg niet marktconform is.

@ex ABNAMRO
Dat van dat salaris, dat klopt zeker. IBM blinkt niet echt uit in het belonen van de medewerkers. En zeker niet duurbetaalde ex bank medewerkers met hun 36 uren contract.
Dat wordt een tijdje de nullijn ben ik bang.

Als het werk afneemt bij ABN AMRO kan je ook bij andere klanten van IBM worden ingezet. Dat het werk bij bij ABN AMRO afneemt kan namelijk wel eens heel snel gaan plaatsvinden, maar dan wel voor de hele bank !

Volgens mij zit je bij IBM dan beter op een plek !

Er is eerst gekeken welke systeemset het beste zou passen bij de nieuwe fusiebank. Om de complexiteit van de integratie niet te vergroten, is ervoor gekozen het sourcingsmodel van ABN Amro te volgen.

Hoe kan de ABN AMRO dan verantwoorden om de werkwijze van voormalig Fortis te willen hanteren en toch het benodigde platform daarvoor, de deur uit te doen !

Mij een raadsel. Ik kan de ABN AMRO'ers dan ook niet volgen !

Succes voor die 350 "vrijwillige overstappers" !

Ik heb ook bij IBM gewerkt en het is een prima werkgever.

Een aantal jaar geleden ben ik via een klant van IBM overgestapt naar IBM met de outsourcingsdeal. Of dit positief voor je uitpakt heb je grotendeels zelf in de hand. Door de kennis die je hebt opgedaan bij je huidige werkgever, heb je een grote toegevoegde waarde voor IBM. Het is aan jezelf om dit zo goed mogelijk te gebruiken. Met een flexibele instelling zijn de kansen bij IBM bijna ongelimiteerd.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-03T07:30:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.