Bonden en OM twisten over regeling ICT'ers

Abva Kabo: Ambtenaar niet verplicht naar marktpartij over te stappen

De vakbonden en het Openbaar Ministerie (OM) zijn het oneens over de verplichte overgang van medewerkers van de ict-organisatie Ictro naar een marktpartij. De discussie speelt in het kader van een lopende aanbesteding waarin een leverancier wordt gezocht die het technisch en netwerkbeheer kan overnemen. Een deel van de 125 medewerkers die bij het Ictro voor het OM werken zal naar deze partij moeten of kunnen overstappen.

Volgens Marjon Platje van AbvaKabo staan de vakbonden en het Openbaar Ministerie (OM) lijnrecht tegenover elkaar wat betreft het punt van de overgang van de Ictro-werknemers. ‘We hebben elkaars nieren geproefd, maar we komen er niet uit. Het OM houdt vast aan een verplichte overgang naar een marktpartij. Volgens ons is het niet mogelijk ambtenaren te verplichten naar de markt over te stappen.'

De kwestie komt binnenkort aan de orde tijdens het departementale overleg; een trapje hoger dan het overleg met het OM. De bonden spreken dan met de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie. Mocht dat geen oplossing bieden, dan stappen de vakbonden naar de advies- en arbitragecommissie. Maar Platje hoopt dat zo'n stap niet nodig zal zijn.

Ontvlechting

Ictro staat voor ICT-bedrijf Rechterlijke Organisatie. De ict-tak beheert, onderhoudt en ondersteunt de applicaties en de netwerken van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie (vormen samen de rechterlijke organisatie).

Het OM trekt zich echter terug als eigenaar terug uit Ictro. In het kader van de ontvlechting zal een deel van de Ictro-medewerkers overstappen naar het Openbaar Ministerie. Het gaat om circa 125 automatiseerders. Het OM brengt een aantal activiteiten (werkplekbeheer, helpdeks) onder in DVOM/I, de eigen afdeling voor informatiebeheer, maar besteedt ook werkzaamheden uit, zoals technisch beheer en netwerkverbindingen. Daarvoor loopt nu een aanbesteding.

Voor het applicatiebeheer geldt dat er medewerkers meegaan naar ICTRO Sterk, de nieuwe ict-club van de Rechtspraak. Het OM blijft een aantal applicatiediensten afnemen van het 'nieuwe' Ictro.

Akkoord

De gezamenlijke vakbonden bereikten eind april een akkoord met de directie van het ict-bedrijf Rechterlijke Organisatie (Ictro) over de op handen zijnde reorganisatie. Maar dit convenant moet nog op een aantal punten verder worden ingevuld. Volgens Platje lopen de gesprekken met het OM over de rest van de punten, naast die van de verplichte overgang, wel naar tevredenheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De bonden zouden juist blij moeten zijn met een eventuele overgang. Met de aanstaande bezuinigingen op het ambtenarenapparaat kun je de komede jaren beter bij een marktpartij zitten.

Wellicht dat de medewerkers niet verplicht kunnen worden om bij de nieuwe partij in dienst te treden. Ze kunnen wel ontslagen worden als hun functie ophoudt te bestaan in de huidige organisatie. Daarvoor is binnen het ARAR wel ruimte voor zover ik weet.

"We hebben elkaars nieren geproefd, maar we komen er niet uit."
Met zulke rare mensen is ook niet te praten.

Ik kan me nog levendig herinneren dat ze bij ICTRO aan het klagen waren dat ze geen mensen konden vinden. Wat wil je, als je zo met ze omgaat. Wat een mentaliteit daar.

Lekker, eerst ben je ambtenaar in een betrekkelijk veilig positie, vaak ben je zelfs ook nog gevraagd voor de functie, en nu met die "markt"partij ben je aangeschoten wild.

de bonden proberen over de rug van het OM zich vast in te dekken als er straks veel meer ambtenaren weg moeten.
Ze zouden juist tevreden moeten zijn dat het OM alles in het werk stelt om de ICTRO mensen zo goed mogelijk te laten overgaan. Jammer dat daar nauwelijks over geschreven wordt.

en als je dan naar een marktpartij ben geschopt, schopt uiteindelijk de marktpartij het werk naar een laagloonland als Zuid afrika of India!
Veel sterkte!

Kunnen ze de gehele afdeling niet gewoon "out-Centric-en"?

....of samenvoegen tot 1 grote centrale rijks ICT-afdeling tezamen met alle andere ict-afdelingen van het rijk?

Dat noem ik nog eens bezuinigen.

En die marktpartijen maar lachen.
Ik was klaar met de overheid en ook met het handelen ervan. Ben (op tijd) weggegaan en heb het nu schitterend naar de zin. Kan voor vele collega's nog steeds een goede optie zijn. Niet bang zijn en vertrouwen in jezelf hebben. Kan je met een paar dagen hetzelfde verdienen en ben je onafhankelijk geworden. Wedden dat er een lach op een gezicht komt?

@ Ben weg en verdien nu 200 euro per uur,
Weet je hoe ik over jou denk??? Ik weet wie je bent, maar je bent inderdaad een ....

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-30T11:02:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.