Minister Verhagen is niet bang voor offshoring

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen is niet bang dat Nederlandse technologiebedrijven uitwijken naar het buitenland. Dit blijkt uit zijn antwoorden op kamervragen. Het vertrek van activiteiten uit Nederland wordt volgens Verhagen gecompenseerd doordat buitenlandse bedrijven activiteiten naar Nederland verplaatsen.

Uit onderzoek van FME-CWM onder 352 ceo's blijkt dat 33 procent van de bedrijven in de technologische sector plannen heeft om in de nabije toekomst activiteiten te verplaatsen naar het buitenland, ookwel offshoring. ‘Het onderzoek geeft niet aan in hoeverre dit percentage gestegen is ten opzichte van het verleden', aldus Verhagen. ‘Het verplaatsen van activiteiten is voor bedrijven van belang om internationaal concurrerend te blijven. Door activiteiten uit te voeren in andere landen, kunnen bedrijven profiteren van kostenverschillen tussen landen en krijgen ze betere toegang tot klanten en leveranciers, wat hun concurrentiepositie versterkt.'

Naar Nederland verplaatsen

Sterke bedrijven dragen volgens de minister bij aan de werkgelegenheid van Nederland. Bedrijven die activiteiten verplaatsen, zijn verder vaak groeibedrijven die tegelijkertijd banen creëren in eigen land. Verhagen: ‘Bovendien is niet eenzijdig sprake van verplaatsing van activiteiten van Nederlandse bedrijven naar het buitenland. Omgekeerd zijn er ook buitenlandse bedrijven die activiteiten naar Nederland verplaatsen.'

Verhagen was ook gevraagd om een overzicht van het verloop van het aantal arbeidsplaatsen in research & developement (r&d) te geven. De minister laat met cijfers van onderzoeksbureau CBS zien dat er tussen 2006 en 2008 een verloop van 4400 arbeidsjaren onder r&d-personeel in Nederland is geweest. De sector Hightechsystemen en materialen, de grootste sector op het gebied van r&d in Nederland, drukte daar stevig zijn stempel op met een daling van 2600 arbeidsjaren. Na afloop van 2010 doet CBS opnieuw een meting op dit gebied.

Topgebieden

Ondanks de sterke daling van het aantal r&d-arbeidsjaren vreest minister Verhagen niet voor de toekomst. ‘We versterken het algemene vestigings- en ondernemingsklimaat en ontwikkelen een stimulerend beleid voor de huidige en toekomstige economische topgebieden van Nederland.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waarom gaat ie er zelf niet achteraan.En de activiteiten tja... Nederland afroomen om Azie (Inda & China verder in het zadel te helpen) en dan daar kinderarbeid laten verrichten waar verhaagen z'n zakken weer met geld volsteekt om weer verder op de beurs te kunnen beleggen om het dan weer goed te maken middels tien wees gegroetjes dat is nog eens naasteliefde Verhaagen bedankt he

@Wim de Raadt,

Hallo Wim,

Heb je ook een inhoudelijke opmerking?

Ik weet wel dat er in Nederland veel technologie verdwijnt b.v. Organon en dat er geen bedrijf voor terugkomt. En als zelfs R&D al weg gaat? Dit was namelijk het enige waar het salaris nog niet zo'n rol speelde. Dankzij de huidige middelmatige scholing is er straks ook niemand meer om R&D te doen omdat het kennisniveau niet meer voldoende is. Maar wat doen we dan nog wel?

Op dit moment raken we heel erg veel kennis kwijt aan de lageloonlanden. Kwaliteit staat niet voorop, het is allemaal costdriven. Met name in de IT merken we nu dat deze landen niet kunnen voldoen aan de kwaliteitseisen die worden gesteld door bedrijven in Nederland.
Service gaat ernstig omlaag maar wordt weggewuifd onder het motto van het is wel een kostenbesparing.
Daarnaast worden we in de IT afhankelijk van de kennis van landen waarvan je dat liever niet zou hebben (China )
Maar goed men kiest voor een korte termijn gedachte en die levert nou eenmaal het meest op...op korte termijn dan.

Volgens mij heeft Beatrix geheel Nederland in de uitverkoop gegooid bij haar Bilderberg vriend(inne)tjes

Kijk eens om je heen de laatste tien jaar:
- Wat is er nu nog een puur gezond 100 procent Hollandse bedrijf?
- Hoeveel Hollandse bedrijven worden leeggeplunderd (oh nee dat heet overname) door buitenlandse bedrijven (en de restjes hier weer gedumpt).
'Minister' Verhagen is over vier jaar weer verdwenen op een andere 'politieke'/zakelijke functie binnen Nederland? Europa....terwijl de gewone Nederlanders achterblijven en (weer) voort moet leven met de door hen (kortzichtige blik) veroorzaakte economische puinhopen van dit kabinet.

If you want to destroy something permanent,
Do not use C4... Use politics instead!

Dezelfde overheid die de werkgevers verplicht om zich in dit land te houden aan allerlei regeltjes en wetten t.a.v. de werknemers staat het toe dat hun eigen it-activiteiten worden uitbesteed aan lage lonenlanden waar deze regeltjes niet gelden. Over valse concurrentie gesproken.

Alles word onder het label kosten besparing gestopt, MAAR eigenbelang, de echte reden is NOG hogere salarisen en bonussen aan de top.
Door dit 'mis-managament' met alleen maar ERG korte termijn visie, wordt de kennis die lokaal in 20-30 jaar is opgebouwd zonder blikken of blozen wegggegooid.
OOK denkt men dan nog dat deze kennis in enkele weken/maanden op de offshore locatie kan worden opgebouwd. En het management ?? Die stappen naar een paar jaar zakken vullen op met een riante vertrek bonus naar het volgende bedrijf met een welkoms bonus en opnieuw fantastische goals. Helaas zijn zowel de klanten als medewerkers de dupe.........

Verhagen hoeft ook helemaal bnrgens bang voor te zijn. Tenslotte wordt zijn baantje door niemand bedreigd.

Nederland is snel aan het vervallen tot een ontwikkelingsland. Van de kennis en disciplines die Nederland tot de wereldtop brachten na de oorlog, is vrijwel niets meer overgebleven. Decades van "vernieuwingen" op het gebied van onderwijs door linkse radicalen hebben hun sporen diep getrokken. Iemand die nog IT gaat studeren wordt openlijk voor gek verklaard.

Als IT-er maak ik dagelijks de uitholling van mijn vak mee. Managers die, gedwongen door hoger geplaatste managers, werkzaamheden uitbesteden naar India, alwaar het op erbarmelijke, gedecontrueerde wijze wordt uitgevoerd door onwetenden. Bonussen en korte termijn winst tegenover lange termijn structurele uitverkoop van de IT sector. De "bankencrisis" maar nu in de IT.

Bedrijven dienen zich te realiseren dat hun personeel ook stakeholders zijn. Het is gewoonweg niet meer te verkopen om hier in Nederland een IT bedrijf te runnen en diensten te verkopen terwijl je personeel uit India komt. Verhagen zou hier eens naar moeten kijken.

Hoezo hoef je niet bang te zijn voor offshore activiteiten? IBM gaat ruim 600 man offshoren van het Abnamro account, u weet wel die staatsbank! En denk nou maar niet dat er erg veel banen voor het opscheppen lliggen binnen IBM voor al die 600 man!
Kwaliteit, Service, Betrokkenheid..... het is allemaal veeeeeeeeeeeeel minder belangrijk dan kostenbesparing op korte termijn! Men heeft op zeer hoog niveau liever als manager een goede bonus als gevolg van kostenbesparing en ook het schermen met het belang van de aandeelhouders is altijd zo´n mooie dooddoener! Nee meneer Verhagen.... speel nou aub geen dommetje! U weet als mede eigenaar van onze staatsbank precies wat er gebeurd.... en anders zou u het moeten weten!
grtn!

@bang zijn baan te verliezen

Ja daar heeft die Harry Van Dorenmalen toch maar mooi voor gezord. Puike bestuurder, die man. Netjes de ABN-Amro account naar India gedragen. Op de Verkeer en Waterstaat account werken ook al talloze ongeletterden, dus qua kosten zit het wel goed allemaal. Veel geluk met je nieuwe baan, Harry !

@koos: In Nederland hebben linkse radicalen het nog nooit voor het zeggen gehad. Tenzij je het CDA een linksradicale partij vindt. Het onderwijs is kapotgemaakt om dezelfde redenen waarom ICT-bedrijven willen offshoren, nl korte-termijn kostenbesparing zodat het management (meestal VVD-stemmers) zijn zakken kan vullen.

O.T. Verhagen lult maar wat. Bedrijven uit het buitenland zijn alleen geïnteresseerd in de belastingdouceurtjes alhier. Daarvoor hebben ze alleen een postadres nodig, en er staat geen enkele investering tegenover
Alle kennis binnen de Nederlandse ICT-sector verdwijnt, en in plaats daarvan krijgen we krakkemikkige software uit lagelonenlanden terug, geen hoogwaardige technische kennis.

@pieter
2 woorden: Rein Zunderdorp en studiehuis.

@koos: Dan was de VVD in die tijd zeker ook links radicaal. Die zat toen tenslotte ook in de regering en daarmee dus medeschuldig aan het studiehuis-debacle.

Meneer Verhagen steekt zijn kop in het zand. De exodus is al langere tijd aan de gang en zal alleen maar toenemen. Aan alle kanten zakken we op de wereldranglijsten en het enige atwoord dat de politiek heeft is roepen dat het zo erg niet is.

Een ding wat ik geleerd heb in de sales is dat een bestaande klant behouden vele malen makkelijker is dan een nieuwe klant werven.

Waar zijn dan die buitenlandse bedrijven die naar Nederland komen? Of zijn het de Chinezen die bedrijven opkopen. Denk je dat de Chinezen ons vette en duurbetaalde Europeanen in gaan zetten als ze zelf bakken goedkope arbeidskracht ter beschikken hebben.

We blijven zakken en daar komt geen einde aan als je niet inzet op kennisbedrijven.....Verdorie kunnen we door ons slechte onderwijs geen goed opgeleide kenniswerkers meer krijgen.....Ach ja huren we toch zelf weer een berg chinezen in.

En zie daar de spiraal naar beneden veroorzaakt door dezelfde politiek die vindt dat het allemaal niet zo erg is.

Als Minister heb je de verantwoordelijkheid om Nederland en haar inwoners te helpen. Wat kun je nu van deze minister verwachten als hij het verval van Nederland niet erg vindt? Hij haalt wel buitenlandse bedrijven naar Nederland? Ik kan me bijna niet voorstellen dat hij dat heeft gezegd. Je bent dan toch compleet ongeschikt om verantwoordelijk te zijn voor Economische Zaken. We hadden al zo'n daadkrachtig kabinet met Balkenend. Je verwacht toch erkenning van het probleem en een daadkrachtig plan om het tij te keren?

Nee het is allemaal niet zo erg, ga maar weer slapen het is allemaal een droom. Straks worden we wakker en staan we weer in de Top 5 van innovatieve landen.

Het is dat we een gasbel hebben. Oh nee die is ook bijna op.

Slaap lekker Verhagen.

Meneer Verhagen weet inhoudelijk natuurlijk niets van het hele onderwerp en praat gewoon de lobbyisten na. Maar buiten het feit dat de beste man op zijn positie flink door de mand aan het vallen is, zal de markt het gewoon weer gaan oplossen. Heel veel bedrijven die zich nu rijk rekenen op basis van lage lonen, zullen vanzelf tegen de vraag aanlopen of de kostenbesparing opweegt tegen het verlies aan kwaliteit en dienstverlening. En er zullen er genoeg zijn die daaruit de conclusie trekken dat kwaliteit extra geld waard is, wat dus nieuwe kansen biedt voor bedrijven die goedbetaald en hoogwaardig personeel in dienst hebben dat een klant in zijn eigen taal te woord kan staan en in dezelfde tijdzone kan ondersteunen. Het is aan de Nederlandse ondernemers om te leren om op een nieuwe manier te concurreren. Een heel gezonde manier van innoveren eigenlijk; je wordt door de competitie gedwongen beter te worden en daar krijg je nieuwe producten en diensten van die je dan weer kunt exporteren.

Ik vrees dat de historicus Verhagen net zo veel van economie snapt als Maria van der Hoeven en net zo veel interesse in heeft.
Zijn opmerking ‘We versterken het algemene vestigings- en ondernemingsklimaat en ontwikkelen een stimulerend beleid voor de huidige en toekomstige economische topgebieden van Nederland.' is een omschrijving van het aantrekken van nog meer postbusfirma's die via Nederland minder belasting betalen.
Verhagen wil dat er bijna één miljard ondersteuning van de kenniseconomie korten onder de noemer van het “inrichten van een revolverend kredietfonds”. Ook het VNO-NCW en MKB-Nederland hebben kritiek op het bezuinigen bij het topgebiedenbeleid, terwijl dat beleid nog niet eens in de steigers staat.
Natuurlijk zal de investering vooral van de ondernemers moeten komen, maar Verhagen wil de fiscale Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk niet structureel maken. Sinds 2004 investeert Nederland minder in kennis en innovatie.

Verhagen heeft over deze zaak nog niets concreets aangegeven. Verhagen heeft in 2003 en 2006 de 'zwetsprijs' van de Nationale Jeugdraad gewonnen. Zou hij die weer winnen?

Voor de liefhebbers, het document waar dit artikel over gaat is te vinden op:
http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2010/12/08/antwoorden-op-kamervragen-over-het-bericht-dat-steeds-meer-technologiebedrijven-uitwijken-naar-het-buitenland/antwoorden-kamervragen.pdf

Wij krijgen aanbiedingen van firma's die ons uitbesteding van IT diensten aanbieden voor 6 USD per uur. De herkomst is India. Als deze mensen schilders zouden zijn en ik heb er 20 aan het werk, dan staat binnen de kortste keren iemand bij mij op de stoep om de legaliteit af te vragen. Echter kan ik met offshoring zeer eenvoudig manipuleren. De politiek slaapt en wij zijn de klos. Open grenzen EU OK, maar sommigen hoeven hier niet eens heen te komen om economisch vals te spelen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-09T08:12:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.