Ex-Misys-topman moet CSC uit penarie helpen

Mike Lawrie is benoemd tot 'president' en chief executive officer (ceo) van het automatiseringsconcern Computer Sciences Corporation (CSC). De 58-jarige Lawrie is afkomstig van de Britse financiële softwaremaker Misys. Lawrie moet CSC er weer bovenop helpen. De automatiseerder beleeft een beroerd boekjaar waarin na negen maanden het verlies door afschrijvingen is opgelopen tot 4,08 miljard dollar. Er werken wereldwijd 93.000 mensen bij het concern.

Hij volgt de 61-jarige Michael Laphen op, de huidige 'chairman, 'president' en ceo die heeft aangekondigd te tertrekken. Lawrie zal niet later dan 31 maart 2012 in dienst treden. Hij heeft zijn vertrek bij Misys al aangekondigd, maar moet waarschijnlijk nog een aantal zaken afronden met het oog op de naderende fusie tussen het softwarebedrijf en zijn Zwitserse concurrent Temenos. Wanneer de topman bij CSC aan de slag gaat zal directielid Rodney Chase worden benoemd tot 'non-executive chairman'.

Zware verliezen

De nieuwe ceo van CSC heeft als opdracht het concern door zware tijden te loodsen, op weg naar herstel. CSC rapporteerde over het eerste halfjaar van het lopende boekjaar, dat eindigde op 30 september 2011, een verlies van bijna 2,7 miljard dollar. In dezelfde periode daarvoor boekte het concern nog een winst van 341 miljoen dollar. De automatiseerder moest een grote afschrijving op overheidsprojecten in de boeken opnemen. De problemen zijn echter nog niet over: de Amerikaanse beurswaakhond SEC voert een onderzoek uit naar mogelijke corruptie bij CSC-vestigingen in Scandinavië en Australië. Daarnaast waarschuwde CSC eind vorig jaar voor een mogelijke strop van 1,5 miljard dollar op zijn investering in het geflopte Britse National Programme for IT. Een groep aandeelhouders, kwaad over de gang van zaken, is inmiddels naar de rechter gestapt.

Uit de recente cijfers van het derde kwartaal, eindigend op 30 december 2012, blijkt CSC een afschrijving op het Britse zorgproject van 1,49 miljard dollar in de boeken te hebben geschreven. De omzet daalde van 3,99 miljard in dezelfde periode een jaar daarvoor naar 3,76 miljard dollar, grotendeels als gevolg van het wegvallen van het grote zorgcontract. In totaal is het verlies na negen maanden van het lopende boekjaar opgelopen tot 4,08 miljard dollar. Ter vergelijking: na negen maanden in het vorige boekjaar stond de teller op 569 miljoen dollar in de plus.

Mike Lawrie

Voordat Lawrie bij Misys in dienst trad had hij er een loopbaan van 27 jaar bij IBM op zitten, eindigend als baas van de activiteiten in Europa, Midden-Oosten en Afrika. Daarna gaf hij twee jaar leiding aan Siebel (2004-2005) en was hij partner van investeringsmaatschappij ValueAct Capital (2005-2006). Lawrie stapte over naar Misys, waar ValueAct een groot belang in had. Bij Misys was hij nauw betrokken bij de fusie tussen de zorgsoftwaretak met het Amerikaanse Allscripts in 2008, de overname van concurrent Eclipsys en het in 2010 verzelfstandigen van deze divisie tot Allscripts. Zijn ervaring in de zorgsector komt goed van pas bij het aanpakken van de problemen die CSC ondervindt in Groot-Brittannië.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-10T10:52:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.