HP sluit oud-EDS bolwerk in Rüsselsheim

EDS-locatie Rüsselsheim (2005) die HP wil sluiten. Foto: Andy Reitz

Automatiseringsconcern Hewlett-Packard (HP) kondigt aan zijn Duitse vestiging in Rüsselsheim eind oktober dit jaar te sluiten. Belangrijke reden is dat grote klant General Motors het ict-uitbestedingscontract met HP terugdraait, onder andere voor de Opel-fabriek in Rüsselsheim. Het door HP overgenomen EDS verrichtte vanuit deze stad onder meer datacenterdiensten voor GM. Het rekencentrum vormde voor EDS een belangrijke spil in de dienstverlening op het Europese continent.

Wat meespeelt bij de beslissing om de locatie te sluiten is dat GM vorig jaar besloot een groot deel van de ict weg te halen bij partner HP (EDS) en het weer in te besteden. Van de elfhonderd mensen die nu nog bij HP in Rüsselsheim werken, verliezen zo'n 850 man hun baan. Van de overige 250 kunnen er waarschijnlijk een deel terecht bij de Opel-fabriek in het kader van de insourcing door GM, en een deel bij andere vestigingen en partners van HP in Duitsland.

De sluiting van de locatie in Rüsselsheim, dat ten zuidwesten van Frankfurt ligt, maakt deel uit van een groot reorganisatieplan van HP. Daarbij schrapt het ict-concern de banen van 29.000 werknemers. Van die 29.000 banen worden er achtduizend geschrapt bij HP Enterprise Services, de dienstendivisie van HP. De sluiting van de vestiging in Rüsselsheim, van waaruit HP aan een aantal grootzakelijke klanten ict-diensten verleent, valt hieronder. In totaal werken er nu nog ruim driehonderdduizend mensen bij het concern.

Knooppunt

De kern van de dienstendivisie vormt de in 2008 overgenomen ict-dienstverlener EDS. Dit Amerikaanse concern had in Rüsselsheim een grote vestiging, vlakbij een grote Opel-fabriek. EDS was een periode als ict-dochter verbonden aan General Motors (GM), eigenaar van Opel. In 2009 werkten er nog zestienhonderd mensen in Rüsselsheim. Vanaf dat jaar is HP er gaan reorganiseren en nu is zelfs tot sluiting besloten.

Het grote rekencentrum in Rüsselsheim was voor EDS een belangrijk knooppunt in zijn datacenterdienstverlening in continentaal Europa. Het toenmalige Nederlandse computercentrum van EDS in Spijkenisse was verbonden met dat van Rüsselsheim.

Actie

Vakbond IG Metall zegt zich niet zonder slag of stoot neer te leggen bij de sluiting van de locatie. In 2009 liet de vakbond zich ook al horen bij een toenmalige grote reorganisatie van HP in Duitsland. Er waren stakingen en protesten, onder andere op de vakbeurs CeBIT in Hannover. De komende editie van de CeBIT vindt begin maart plaats. De vakbond heeft nog niet laten weten of het daar opnieuw actie gaat voeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-02-05T11:11:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.