Lager tarief drukt omzet Imtech ICT

Dit artikel delen:

Ict-dienstverlener Imtech ICT heeft de omzet in het eerste kwartaal van 2013 met 2 procent zien dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Oorzaak was druk op de tarieven. De omzet, inclusief die uit verkeers- en scheepvaartsystemen, daalde van 298,1 miljoen naar 293,3 miljoen euro.

De omzetdaling kwam geheel voor rekening van de ict-activiteiten. De omzet uit verkeers- en scheepvaartsystemen nam juist toe. Bij verkeerssystemen hing die ontwikkeling samen met twee kleine overnames in 2012. Deze activiteit boekte overigens wel verlies. Het verdienvermogen (Ebitda) van de gehele businessunit viel met bijna een kwart terug van 7,7 miljoen euro naar 5,9 miljoen euro.

Imtech ICT is onderdeel van de beursgenoteerde technische dienstverlener Imtech, waarvan de totale omzet in het eerste kwartaal met 1 procent daalde van 1220 miljoen euro naar 1210 miljoen euro. Over het eerste kwartaal boekte het moederbedrijf een verlies van zo’n zestig miljoen euro, tegen een verlies van zo’n tachtig miljoen euro in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Imtech voert op dit moment een reorganisatie door van de activiteiten, waarbij in totaal circa 1300 banen komen te vervallen. In Nederland en Duitsland gaat om 1100 banen, gelijkelijk verdeeld over beide landen. De ontslagen lijken de ict-activiteiten van Imtech niet te raken.

Hele jaar 2012

Over het hele jaar 2012 steeg de omzet uit de ict-activiteiten met 13 procent van 1162 miljoen euro in 2011 naar 1314 miljoen euro. Het verdienvermogen van deze activiteiten (Ebitda) viel terug van bijna 84 miljoen naar bijna 63 miljoen euro in 2012. De ict-activiteiten zijn met een omzet van 670 miljoen euro goed voor 12,3 procent van de totale omzet.

De omzet uit ict-activiteiten groeide in 2012 met ruim eenvijfde door de overname in mei van de Britse procesautomatiseerder en business intelligence-leverancier Capula, goed voor een omzet in 2011 van veertig miljoen pond (47 miljoen euro). Ook verwierf de onderneming de resterende helft van de aandelen in F&M Asia, een dochteronderneming van de Duitse dochter Fritz & Macziol, hoofdzakelijk actief op de Filippijnen en in Singapore. Deze Imtech-kleindochter heeft de omzet sinds de oprichting in 2006 jaarlijks met 30 procent zien groeien. Het bedrijf levert cloudinfrastructuur, business analytics, erp, beveiliging, outsourcing en managed services.

Imtech ICT, verkeers- en scheepvaartsystemen

Omzet in mln euro

2011

2012

%

ICT

552

670

21,3

Verkeer

154

152

1,3

Scheepvaart

456

492

8

Totaal

1162

1314

13

Bron: Computable/Imtech

Commissarissen

Imtech stelt per 2 augustus 2013 twee nieuwe commissarissen aan. Het gaat om de voormalige Akzo-topman Cees van Lede en de ex-financiële topman van uitgeverij VNU Frans Cremers. Beiden hebben al commissariaten elders.

De technische dienstverlener maakt turbulente tijden sinds de ontdekking van een grootschalige fraude bij dochterondernemingen in Duitsland en Polen. Uit een onderzoeksrapport dat is opgesteld voor aandeelhouders blijkt dat de fraude mogelijk was doordat de interne controle binnen Imtech tekort schoot en de bedrijfscultuur alleen was gericht op goed nieuws.

Verontschuldigingen

Bij de presentatie van de cijfers over het jaar 2012 en het eerste kwartaal 2013 bood Imtech-topman Gerard van de Aast aandeelhouders, klanten, toeleveranciers, partners en werknemers zijn verontschuldigingen aan voor ‘het frauduleuze gedrag van enkele ex-collega’s’.

Computable Award

Imtech ICT is, samen met zijn partners Cisco en Vodafone, genomineerd voor de Computable Partner Award 2013 met het project Bring iT, een gemeenschappelijk pakket diensten rondom bring your own device (byod). De onderneming staat op plaats 44 in het jaarlijkse overzicht van de 100 krachtigste ict-bedrijven van Nederland, de Computable 100-gids.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-06-18T11:59:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.